Ismet Hasani - Mendjet e Ndritura me kujdes dhe profesionalizëm trajtojnë çështjet e Kombit të vet

Ismet Hasani

1 Të synojmëë të jetojmë në qetësi, të mendojmë me mendjet tona, të shiqojmë punët tona dhe të punojmë me duart tona; “Dora e huaj mirë nuk të kruan, brisku i huaj fort thellë të rruan!”

2 Patriotizëm i mirëfilltë i një intelektuali është që vlerat shpirtërore, mendore, letrare, artistike, shkencore, kulturore dhe materiale të popullit të vet t’ia prezantojë botës, e jo vetëm provincës së vet.

3 Mendoj se, nuk është më koha e kombeve për suedezët, norvegjezët, danezët, gjermanët, apo amerikanët, ndërkaq për shqiptarët, që kombin nuk e kanë ndërtuar akoma, është gjithmonë vonë të flasin për kombin e tyre. Mendjet e Ndritura me profesionalizëm trajtojnë çështjet e Kombit.

4 * Popullin Shqiptarë e bashkon gjuha, prejardhja, autoktonia, lashtësia, historia, virtytet, traditat, që me vizionet e tyre e çojnë përpara Mendjet e Ndritura të tij.

Kombin shqiptarë e përfaqësuan shumë personalitete, këtu po marrin vetëm treprej tyre:

1. Faik Konica (magjistroi në Harvard), ishte nga prindër myslimanë.

2. Fan S. Noli, edhe ky studiues në Harvard, ishte ortodoks.

3. Ndërkaq, Homeri i kombit – At’ Gjergj Fishta, ishte katolik.

Që të tre ndër vete, ishin në raporte miqësore dhe tërë jetën punuan përShqipërinë dhe shqiptarët. Tërë jetën trajtuan tema që i përaksin popullitshqiptarë dhe fatit të tij.

Shënime biografike për autorin

Ismet (Mustafë) Hasani u lind më 20 mars 1945 në fshatin Pacaj të Gjakovës. Shkollënfillore katër klasëshe e kreu në fshatin Sheremet, Tetëvjeçarën në Junik, dhe Shkollën eMesme Ekonomike e kreu në Gjakovë. Pas kryerjes së shkollës se mesme, punoi si mësues nëshkollën fillore në Sheremet në vitin shk.1964/65. Më pas vijoi studimet në FakultetinEkonomik në Prishtinë, të cilat i mbaroi në aftin e rregullt, e mëpastaj, nga marrëdhënia epunës, vijoi Studimet Postdiplomike në Zagreb, për të fituar titullin magjistër i shkencaveekonomike. Punoi si profesor në shkollën e mesme ekonomike pranë Gjimnazit në Mitrovicënë vitin shk. 1968-70 dhe në SHPK Zveçan. Pas 5 viteve të kaluara në arsim, punoi Drejtorpër punë juridiko-ekonomike në Shtypshkronjën e Mitrovicës, prej ku me inisiativën estrukturave politike u dërgua në SHKSH në Mitrovicë, ku punoi si isnpektor dhe isnpektor iLartë. Si kuadër profesionist e dërguan në kompleksin e KXMK ”Trepça”, konkretisht siNdihmësdrejtor në FPP dhe si Drejtor i BP në TT në Zveçan, ku punoi gjer në largimin medhunë – pas grevave të minatorëve dhe solidarizimin e tyre nga punëtorët shqiptarë tëKombinatit ”Trepça” – në v. 1990.

Si ekspert për ekonomi dhe financa, gjykatat e angazhonin në cilësinë e ekspertit tëpërhershëm gjyqësor, dëtyrë të cilën e kryente me përkushtim, nën betimin e dhënë në bazë tëLigjit për ekspertiza gjyqësore, si bashkëpunëtorë i jashtëm profesional në periudhën prej1972-2004. Gjatë kësaj periudhe ka kryer mbi 30 mijë ekspertiza gjyqësore… Pas largimit me dhunë nga Kombinati ”Trepça”, rregjistroi si veprimtari të pavarurprofesionale Ekspertizat gjyqësore dhe u bë i pari dhe i vetmi ekspert i përhershëm gjyqësorme veprimtari të autorizuar, rregjistruar dhe licencuar. Kështu që depërtoj me ekspertizat e tijaprofesionale dhe u bë i njohur dhe i pranuar jo vetëm në gjykatat nëpër tërë Kosovës, por edhejashtë saj, kështu që përmes duarve të tija kanë kaluar mbi 30 mijë lëndë gjyqësore, në të cilat,me Aktvendimet e gjykatave përkatëse, ka kryer ekspertiza gjyqësore. Lufta e vitit 1999 e gjeti në Pjesën Veriore, ku me familjen e tij 6 antarëshe jetoi qysh ngaviti 1968.

Si shumë shqiptarë të tjerë, Luftëne ’99 e mbijetoi në Pjesën Veriore të Mitrovicës dhe passhumë vuajtjesh e maltretimesh, dhe 8 muaj të hyrjes se KFOR-it françez, në shkurt të vitit2000, serbët e terbuar, iu versulen në banesen e tij dhe pas shumë peripetish, e fal Zotit dhegatishmërisë së bashkëshortës se tij, Mejremës, e cila u kacafyt me serbët e armatosur, të cilëtveç kishin hyrë në banesë dhe luftoi sa shtatë burra, dhe kur pa se ata nuk po zbrapsen, bërtitime klithje në gjuhën e tyre: ”m’i sjellni bambat dhe atutomatikun e t’i shporrim këta çetnikëtë tërbuar!” Kur dëgjuan këtë klithje, serbët e tërbuar, humben moralin për sulm, duke ekuptuar dhe bindur se brenda në banesë vertëtë kemi bomba dhe armë, u tërhoqen duke ”e bërshoshë” derën e banesës, por për fat të mirë familja shpëtoi. Atë natë (më 3 shkrut 2000),

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)