Lufta Nacionalçlirimtare, këshilla e Dritëroit: E shenjtë mbi të shenjtat, ai që mundohet ta rrëzojë bie në lumë dhe bëhet ushqim për zhabat


Teksa ditët e fundit debati publik për Luftën Nacional Çlirimtare është intensifikuar ndjeshëm, vlen të kujtohen këshillat e mençura të shkrimtarit të madh Dritëro Agolli.


Në një intervistë të radhë të vitit 1993, Dritëro Agolli e konsideron këtë ngjarje historike si të “shenjtë mbi të shenjtat” ku kritikon individët që tentojnë të zbehin rëndësinë e saj.


“Për mua Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare është e shenjtë mbi të shenjtat .

Është ndër luftërat më të mëdha dhe me ideale humane më të larta nga të gjitha luftërat.

Çdo popull do të krenohej me të, pasi është harku me qemer i urës më të madhe dhe më të qëndrueshme të historisë së Shqipërisë, që lidhin dy brigje: bregun e traditës së shkuar dhe bregun e kohëve moderne.

Pa këtë urë, demokracia e sotme do ta kishte të vështirë.

Ai që mundohet ta rrëzojë këtë hark madhështor me qemer, rrëzon gjithë urën, bie në lumë bashkë me mbeturinat e urës, mbytet dhe bëhet ushqim i mirë për zhabat dhe qeniet e tjera të lumit”, ka nënvizuar Agolli i cili ka qenë edhe dëshmitar i kësaj ngjarje historike ku që në fëmijëri ka mbajtur detyrën si korrier i çetave partizane".

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)