Sasia e lartë e polenit mund të rrisë rrezikun e COVID-19

 
ATSH-DPA/ – Sasia e lartë i polenit mund të çojë në një rrezik më të madh të infektimit me COVID-19, tregon një hulumtimi i zhvilluar nga shkencëtarët gjermanë dhe i botuar në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave (PNAS).

Një ekip studiuesish në Universitetin Teknik të Mynihut (TUM) vuri re se sasia më e lartë e polenit lidhet me një numër më të lartë të infektimeve COVID-19.

Megjithatë, studiues dhe ekspertë të tjerë sqaruan se rezultatet, që matën sasinë e polenit dhe infektimeve COVID-19 në 31 vende në pesë kontinente, nuk duhet të jenë shkak për alarm të tepruar.

Sipas studimit, nivelet e infektimit në zonat pa bllokim lokal u rritën mesatarisht me 4%, kur sasia e polenit në ajër u rrit me 100 për metër kub.

Në të dhënat nga disa qytete gjermane, të analizuara në studim, normat e polenit u rritën në 500 për metër kub, kurse normat e infektimit u rritën me 20 %.

Numri ditor i polenit dhe shkalla e infektimeve kanë lidhje në zonat me dhe pa masa bllokimi.

“Ne zbuluam se poleni, ndonjëherë në sinergji me lagështinë dhe temperaturën, shpjegon, mesatarisht, 44 % të ndryshueshmërisë së shkallës së infektimeve. Bllokimi përgjysmoi normat e infektimit nën përqendrime të ngjashme të polenit”, tha studimi.

“Nuk pati asnjë provë që vetë grimcat e polenit në ajër të ishin bartës të grimcave të virusit”, vazhdon studimi.

Një zëdhënës i shoqërisë gjermane për imunologjinë klinike, Joerg Kleine-Tebbe, paralajmëroi se efekti që studiuesit kishin vërejtur ishte vetëm “i përcaktuar në një masë të kufizuar

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)