Fritz Radovani: Bajame Hoxha Çeliku - At Gjergj Fishta

 

Kulturë


Fritz RADOVANI:

Kujtoj…Sot, mbas pak vjetësh:

Poeten tonë...

BAJAME HOXHA ÇELIKU

Poezi per...

AT GJERGJ FISHTA

At Gjergj Fishta të kjofshim falë

Deri atje ku zani yt asht ndi

Në jetë t’jetve për mos me u ndalë

Je kthye në kangë e në histori.

Ai za’ i yt porsi i bylbylit

Nisi me këndue qysh’ në rini.

Aty ku çilë i bukur agimit

Atje n’ shkrepa n’ atë Shqipni.

At Gjergj Fishta kjofsh’ bekue

Mbi kët’ tokë; përmbi njat’qiell.

Ku t’parën herë ti ke ligjërue

Ka shkrep n’ dritza bash njaj diell.

Atje ku s’parit t’agoi drita

T’agoi jeta mbi kodra e mal,

Atje ku i deshte lul’e driza

T’ka ngrit atdheu n’piedestal.

Sot e nesër përmbi kët’ dhe

Përmbi drit’ që s’ka me u shue.

Ti je kthy nji fanar ndër ne

N’at dritë t’anden jem bashkue.

S’ke me kenë ma kurr i shkret

Në ket vend ku je burrnue.

T’kanë madhështu male e det

Tuj t’prit ty, e tue t’ bekue.

At Gjergj Fishta shkamb mbi gur

Rrezja jote s‘ka me u shue.

Shkroj’ e zjarrta përkrah flamur

Portreti yt qëndis plot yje.

“Lamtumirë! Atdhe i bekue!”

S’ka dasht kurr për me thanë.

“Kah njai diell që asht flakue”

Ke me kthye e me thirr: Nanë!

Ke shtegtue nëpër dhe t’huej

Nga trysnia mbarë mizore.

S’ t’ kanë përbuzë o i nderuem

T’kanë nderu’ fjalën hyjnore!

Shpesh ndër sy t’ asht pa dhe loti

Tuj rrjedhë, mbi ftyrë tuj t’ra,

T’kem kërkue dhe mot mbas moti

Ka erdh nama ne me ty me na nda?

Kah rrin besa në bjeshkë e male

Nëpër troje t’nalta t’Shqiptarisë,

Atje ku ndihen kreshnik’e valle

Asht aty besa jote e burrnisë!

At Gjergj Fishta kudo në krye

Për t’madhin Zot ti ke rilindë,

Lahuta jote ngrit kala mbi yje

E ti parrizin je tash tuj ndritë

Për atë hatër të këtij Atdheut

T’asht ngrit’ zani mos me tretë,

Ti ke qenë ajo drita’ e dheut

Për ty brezat s’kan me heshtë.

At Gjergj Fishtë t’këndoi ty fjala

Përmbi lis e n’ fusha t’gjana,

N’maje malesh e za’ mbi zana

Atje s’pari ku t’leu Ty Nana.

Shenim F.Radovani: E Nderuemja Bajame Çeliku kur ishte fëmijë 11 vjeç, udhtoi per Saver të Lushnjes… E interrnoi tirani barbar Enver Hoxha…

Një jetë nder vuejtje… 31 vjetë.., nder kampe shfarosjet...

E pra, sot, Kjo asht Poetja e vjerrshës per At Fishten… Ju falnderoj!

Melbourne. 27 Korrik 2020…

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)