Mbjellja e thonjve shkakton kancer të lekurësNëse jeni një vajzë që shkon çdo muaj për të bërë thonjtë me manikyr xhel, duhet ta lexoni me vëmendje këtë artikull!


Procedura e tharjes së manikyrit, ekspozon duart tuaja ndaj rrezeve ultravjollcë dhe e gjitha kjo mund të rezultojë në përhapjen e melanomas, kancerit të lëkurës.

Çfarë është Melanoma?

Melanoma është një lloj i zakonshëm i kancerit të lëkurës, i cili zhvillohet kur melanociti, qelizat e dëmtuara, rriten në një mënyrë që nuk mund të kontrollohen. Këto qeliza errësojnë lëkurën kur ekspozohen ndaj rrezatimit ultravjollcë, pra furrat e thonjve dhe diellit.

Ky proces çon deri në plakjen e parakohshme të lëkurës dhe madje edhe në zhvillimin e kancerit të lëkurës.

Të ekspozuarit ndaj rrezatimit ultravjollcë jo vetëm që e djeg lëkurën, por dëmton melanocitet, të cila më pas përhapen në të gjithë trupin. Rreth 2% e 3.5 milionë diagnozave të kancerit të lëkurës janë melanoma, të cilat përbëjnë një pjesë të madhe të vdekjeve të kancerit të lëkurës.

Sipas një studimi që testoi kimikatet toksike në 24 gra, 100 për qind e tyre treguan shenja të trifenil fosfatit (TPHP) pas 10 orësh duke aplikuar manikyrin e thonjve. Bëni kujdes!

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)