Kohë më parë gazetari Ngadhnjim Kastrati është emëruar Drejtor i Përgjithshëm i Radiotelevizionit të Kosovës (RTK).

Fotografia e Flori Bruqi

Ngadhnjim Kastrati  është nga Hogoshti ,është një gazetar me përvojë që ka punuar në RTK që nga viti 2006. Aktualisht ishte redaktor i programit të përbashkët.Ngadhnjimi ka vetëm nëntë vjet përvojë në redaksitë si gazetar, redaktor i lajmeve dhe kryeredaktor i lajmeve.

Ai ka diplomuar në komunikimet masive në BA dhe MA në Universitetin AAB dhe ka studiuar gazetarinë televizive në CIRCOM (Asociacion Profesional i Televizionit të Shërbimit Publik Rajonal në Evropë) në Gjermani”.

Ditë më parë Drejtori Gjeneral i RTK’së, Ngadhnjim Kastrati, i ka akuzuar nëntë gazetarët e televizionit publik se po tentojnë të destabilizojnë RTK’në. Ka thënë se të njëjtit janë futur në skenar të politikës. Nuk ka treguar se cilës parti politike po i shërbejnë.

“Kjo tregon se këta kolegë janë futur në një skenar politik dhe qëllimi i tyre nuk është as avancimi as risistemimi por destabilizimi i RTK-së, pikërisht tash në prag të fushatës zgjedhore”, ka thënë Kastrati, në një reagim.

Është zotuar se do ta mbrojë RTK’në nga politika.

“Por, si Drejtor i Përgjithshëm nuk do të lejojë që askush ta destabilizojë RTK për shkak të qëllimeve politike. Do të veprojë konform ligjit dhe rregulloreve në mbrojtje të pavarësisë editoriale por edhe të RTK-së si institucion. I bëj thirrje politikës që të rrinë sa më larg RTK-së dhe mos të tentojnë që përmes individëve të caktuar të destabilizojnë Transmetuesin Publik”, ka shtuar ai.

Express ka shkruar sot se nëntë gazetarë kanë vendosur të bojkotojnë punën pse menaxhmenti i ri i RTK’së ka vendosur të emërojë një redaktor pa i përfillur procedurat ligjore.

Ata s’po e pranojnë për redaktor Besart Galicën. E kanë njoftuar edhe Drejtorin e Përgjithshëm të RTK’dë, Ngadhnjim Kastratin, i cili ende kontestohet prej një pjesë të punëtorëve të RTK’së.

Nëntë gazetarët e RTK’së kanë shkruar në letër se s’po i dëgjon askush brenda televizionit pavarësisht fakteve që kanë s’ka pasur asnjë vlerësim paraprak për vendimet që janë marrë.

“Ne konsiderojmë se tashmë i kemi konsumuar të gjitha rrugët institucionale brenda RTK’së për ta zgjidhur njëherë e mirë këtë problem. Nga diskutimi që patëm sot kemi ardhur në përfundim që mungon vullneti dhe gatishmëria për një zgjidhje të shpejtë dhe të dinjitetshme të këtij problemi”, thuhet në letrën drejtuar menaxhmentit të RTK’së.

Gazetarët e RTK’së kanë publikuar të dhëna për shkelje ligjore edhe kur janë punësuar njerëzit në televizionin publik.

Aty mund të ketë hetime edhe prej Prokurorisë së Shtetit se si punësimet në këtë institucion ndodhin për njerëz të padiplomuar.

“Ju rikujtojmë se në rastin e kolegut Besart Galica nuk janë shkelur procedurat vetëm në emërimin e tij si redaktor në lajmet qëndrore, por edhe siç mund të jeni në dijeni për të njëjtin person shkelje ka pasur edhe në kriterin për punësim në kualifikimin përkatës”, thuhet më tej në letër.

Sipas gazetarëve, Besart Galica është ngritur në pozitën e redaktorit mbi bazën e diskriminimit, shkeljeve ligjore.

“…Tash e tutje do t’ju drejtohemi institucioneve përkatëse ligjore jashtë RTK’së…”, thuhet më tej në letër.

Reagimi i plotë i Drejtorit Gjeneral të RTK’së

Si Drejtor i Përgjithshëm i RTK-së më duhet ta sqaroj situatën të cilën po tentojnë ta krijojnë një grup i gazetarëve, fatkeqësisht të ndikuar politikisht, tash pikërisht në kohën kur po pritet të ketë zgjedhje në Kosovë.

Për RTK-në këto situata janë të njohura tashmë, pasi që i njëjti skenar politikë është përdorur edhe vite me parë.

Na vjen shumë keq që në këta skenar politikë, viktima po binë disa kolegë tanë të RTK-së të cilët në mënyrë të pavetëdijshme po bëhen vegla të subjekteve të caktuara politike.

Më duhet të sqaroj se RTK funksionon në bazë të ligjit dhe rregulloreve të brendshme dhe të gjitha avancimet ose lëvizjet e stafit bëhen sipas ligjit dhe rregulloreve.

Edhe në rastin e avancimit të Besart Galicës ka ndodhur e njëjta gjë, janë respektuar të gjitha procedurat.

Një grup i kolegëve të tij të cilët vazhdimisht kanë qëndruar bashkë, përnjëherë i bëhen ‘armiq’.

Ky grup i 9 gazetarëve fillimisht nuk e kanë pranuar Besartin si eprorë të tyre dhe unë si Drejtor i Përgjithshëm i kam mirëkuptuar dhe i kam ftuar në takim.

Ata kanë kërkuar më vonë avancim dhe risistemim brenda RTK-së, dhe ua kam plotësuar këtë kërkesë.

9 gazetarët janë vlerësuar nga eprorët e tyre dhe janë avancuar duke u bazuar në përvojën e tyre dhe rregulloret e brendshme.

Por, qëllimi i këtyre gazetarëve fatkeqësisht është krejt diku tjetër!

Ata refuzuan edhe avancimet dhe risistemimet që i kërkuan vetë!

Kjo tregon se këta kolegë janë futur në një skenar politik dhe qëllimi i tyre nuk është as avancimi as risistemimi por destabilizimi i RTK-së, pikërisht tash në prag të fushatës zgjedhore.

Por, si Drejtor i Përgjithshëm nuk do të lejojë që askush ta destabilizojë RTK për shkak të qëllimeve politike. Do të veprojë konform ligjit dhe rregulloreve në mbrojtje të pavarësisë editoriale por edhe të RTK-së si institucion.

I bëj thirrje politikës që të rrinë sa më larg RTK-së dhe mos të tentojnë që përmes individëve të caktuar të destabilizojnë Transmetuesin Publik.

Sindikata e Pavarur e RTK’së (SPRTK) thotë se mënyra e zgjedhjes së Ngadhnjim Kastratit në postin e drejtori gjeneral është një prej vendimeve më skandaloze që është marrë ndonjëherë nga Bordi i këtij institucioni.

Ndërsa në një reagim për media, SPRTK ka kërkuar nga Kuvendi i Kosovës, konkretisht nga Komisioni Parlamentar për Media që të marrin të gjitha masat që konkursi të kthehet në fazën fillestare.

Sipas tyre pika 3 e Nenit 32 e Ligjit për RTK-në, e specifikon se çfarë shumice kërkohet për të votuar drejtorin apo për të shkarkuar atë.

Zyra Ligjore e RTK’së, sot ka interpretuar Nenit 32 të Ligjit për RTK-në, dhe ka legjitimuar zgjedhjen e Ngadhnjim Kastratit në krye të RTK’së.

Megjithatë sindikata tjetër e punëtorëve të RTK-së, SPERTK, kanë përshëndetur zgjedhjen e Ngadhnjim Kastratit në postin e drejtorit të RTK’së.

Reagimi i plotë i SPERTK:

Sindikata e Pavarur e RTK-së e konsideron absurde dhe antiligjore mënyrën se si Bordi i RTK-së e ka zgjedhur drejtorin gjeneral të saj.

Vendimi i Bordit ,sipas SPERTK, është më skandalozi i marrë ndonjeherë nga ky organ mbikqyrës.

SPRTK kërkon nga Kuvendi i Kosovës, konkretisht nga Komisioni Parlamentar për Medie, që të marrin të gjitha masat në mënyrë që ky konkurs të kthehet në gjendjen fillestare si dhe procesi të zhvillohet në përputhje me ligjin e RTK-së.

Neni 32 pika 3 e Ligjit të RTK-së e thotë qartë se për zgjedhjen dhe shkarkimin e drejtorit gjeneral të RTK-së duhen 2/3 e anëtarëve të Bordit, që i bie se duhen së paku 7 vota nga 11 sa është gjithsej numri i anëtarëve të Bordit. Ndërsa Bordi i RTK-së vendimin e ka bazuar në vetëm gjashtë vota.

Në garë ishin pesë gazetarë, të cilët veçse janë punëtorë të RTK’së, por që synonin ta merrnin kreun e medias së vetme publike.

Në garë ishin Festim Kabashi, Azem Bujupi, Ngadhnjim Kastrati, Ernest Luma, Lorik Arifaj,që kishin konkuruar për këtë pozitë. Të gjithë kandidatët ishin punëtorë të RTK-së në pozita të ndryshme.

Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)