DIBRAN FYLLI : MASAKRA E IRZNIQIT DHE BELEGUT (29-30.03.1999)


Fotografia e Dibran Fylli

Nxjerrë nga libri i Dibran Fyllit  :  “Tokë e mbjellë me varre”-Krimet serbe në Kosovë 1998/1999 

Fotografia e Dibran Fylli

Në marsin e vitit 1999, në kohën kur sapo kishte filluar fushata e bombardimeve të NATO-s mbi caqet serbe, makineria policore, ushtarake dhe njësitet paralimitare serbe kishin intensifikuar dhunën, terrorin dhe po përdornin të gjitha mjetet më çnjerëzore mbi popullatën civile shqiptare, duke vrarë e masakruar pa mëshirë njerëz të pafajshëm në të gjitha anët e Kosovës. Më 29 dhe 30 mars 1999, Belegu u pushtua nga njësitet paramilitare serbe, që vranë në prag të shtëpisë para familjarëve Nezir e Naim Vishajn, si dhe mësuesin nga Irzniqi, Daut Aliçkajn, më pastaj popullatën civile i mblodhën në një shtëpi, në qendër të fshatit, duke i keqtrajtuar e kërcënuar se do të vriteshin. 

Fotografia e Dibran Fylli

Në mëngjesin e 30 marsit 1999, forcat serbe, duke rrahur e keqtrajtuar gra, fëmijë e pleq, i kishin deportuar me forcë drejt Shqipërisë, ndërsa burrat, e mbase disa ende pa mbushur të tetëmbëdhjetat, i ndalën aty për t'i pushkatuar më vonë të gjithë. Më 29 mars 1999, njësitet e njëjta të forcave serbe, para se të hynin në Beleg, kishin vrarë këta persona në fshatin Irzniq të Deçanit.

Të ekzekutuarit në Irzniq:

1. Himë Dervish Dervishaj (?-1999),
2. Tahir Dervish Dervishaj (?-1999),
4. Hajdin Dervishaj (1927-1999),
5. Zeqë Isuf Dervishaj (1933-1999),
6. Shkurte Dervishaj (1955-1999),
7. Hajdar Smajl Daci (1941-1999) dhe
8. Tahir Smajl Daci (1936-1999).

Në Masakrën e Belegut janë vrarë 44 persona.Edhe pse, ekipe të hetuesisë, së pari nga UNMIK-u, pastaj edhe EULEX-i ishin marrë me rastin, duke mbledhur dëshmi të shumta, qoftë deklarata të dëshmitarëve të drejtpërdrejtë, të prezantuara edhe në Tribunalin Ndërkombëtar të Hagës, por edhe autopsitë e bëra të kufomave të krimit, megjithatë ende nuk ka asnjë të arrestuar.

Të ekzekutuarit në Beleg:

1. Ali Haxhi Kadriaj (1942-1999)
2. Daut Murat Aliçkaj (1949-1999)
3. Hysni Curr Binakaj (1943-1999)
4. Jetmir Arif Mazrekaj (1980-1999), 
(kufoma është hedhur në bunar),
5. Naim Daut Vishaj (1964-1999),
6. Nezir Ibish Vishaj (1934-1999),
7. Gëzim Selmon Vishaj (1966-1999),
8. Qazim Osë Hulaj (1944-1999)
9. Shaban Haxhi Kadriaj (1926-1999)
10. Shaqë Curr Binakaj (1951-1999)
11. Sadri Adem Zukaj (1930-1999), 
(është hedhur në bunar), si dhe
12. Shefqet Curr Belegu (1945),

(Të gjithë të lartëshënuarit janë identifikuar).

Personat e ekzekutuar-të zhdukur nga Belegu:

1. Faton Hasan Vishaj (1982-1999),
2. Fatmir Halil Vishaj (1966-1999),
3. Malë Isuf Vishaj (1936-1999),
4. Mujë Isuf Vishaj (1946-1999),
5. Zenel Ukë Vishaj (1928-1999),
6. Sadri Hajdar Vishaj (1970-1999),
7. Hasan Sahit Mazrekaj (1982-1999),
8. Ali Avdyl Mazrekaj (1923-1999),
9. Arif Haxhi Mazrekaj (1960-1999),
10. Hajdar Hamëz Mazrekaj (1934-1999),
11. Sahit Bekë Mazrekaj (1932-1999),
12. Sundim Sahit Mazrekaj (1979-1999),
13. Afrim Lush Hadergjonaj (1967-1999),
14. Bashkim Lush Hadergjonaj (1970-1999),
15. Muhamet Bajram Hadergjonaj (1963-1999),
16. Xhevdet Bajram Hadergjonaj (1969-1999),
17. Beqir Idriz Dervishaj (1953-1999),
18. Brahim Adem Zukaj (1926-1999),
19. Hamid Dervish Zukaj (1942-1999),
20. Hazir Himë Zukaj (1939-1999),
21. Haxhi Shaban Kadriaj (1971-1999),
22. Isa Tahir Tolaj (1961-1999),
23. Mehmet(Halil Tolaj (1966-1999),
24. Misin Hajdin Tolaj (1942-1999),
25. Naim Hysen Tolaj (1960-1999),
26. Nekë Halil Binakaj (1926-1999),
27. Zymer Miftar Binakaj (1946-1999),
28. Ragip Osmon Morina (1938-1999),
29. Ramë Shaban Kilaj (1941-1999),
30. Rexhep Lum Neziraj (1938-1999),
31. Smajl Ramë Ukëhaxhaj (1948-1999),
32. Shaban Ramë Nitaj (1928-1999),
33. Tafë Bekë Dinaj (1934-1999).

Ata që e mbijetuan këtë masakër, në dëshmitë e tyre dhënë Tribunalit të Hagës, ICG, KMDLNJ-së etj., kanë dhënë emrat e kriminelëve që kanë marrë pjesë në Masakrën e Belegut.
Fotografia e Dibran Fylli
Prishtinë-Açarevë,Beleg  mars 2020Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)