PEN Amerika: Keqardhje e thellë për zgjedhjen e Peter Handke për Çmimin Nobel në Letërsi 2019

Statement: Deep Regret Over the Choice of Peter Handke for the 2019 Nobel Prize in Literature

“We are dumbfounded by the selection of a writer who has used his public voice to undercut historical truth and offer public succor to perpetrators of genocide”FOR IMMEDIATE RELEASE
October 10, 2019

(New York) – PEN America issued the following statement from author and PEN America President Jennifer Egan, in response to the choice of Peter Handke for the 2019 Nobel Prize in Literature:

“PEN America does not generally comment on other institutions’ literary awards. We recognize that these decisions are subjective and that the criteria are not uniform. However, today’s announcement of the 2019 Nobel Prize in Literature to Peter Handke must be an exception.

We are dumbfounded by the selection of a writer who has used his public voice to undercut historical truth and offer public succor to perpetrators of genocide, like former Serbian President Slobodan Milosevic and Bosnian Serb leader Radovan Karadzic. PEN America has been committed since the passage our 1948 PEN Charter to fighting against mendacious publication, deliberate falsehood, and distortion of facts. Our Charter further commits us to work to “dispel all hatreds and to champion the ideal of one humanity living in peace and equality.

”We reject the decision that a writer who has persistently called into question thoroughly documented war crimes deserves to be celebrated for his ‘linguistic ingenuity.’ At a moment of rising nationalism, autocratic leadership, and widespread disinformation around the world, the literary community deserves better than this. We deeply regret the Nobel Committee on Literature’s choice.”
#####
PEN America stands at the intersection of literature and human rights to protect open expression in the United States and worldwide. We champion the freedom to write, recognizing the power of the word to transform the world. Our mission is to unite writers and their allies to celebrate creative expression and defend the liberties that make it possible.
“Ne jemi të shtangur nga përzgjedhja e një shkrimtari, që ka përdorur zërin e tij publik, për të tjetërsuar të vërtetën historike dhe ka ofrouar ndihmë publike ndaj autorëve të gjenocidit”


PEN Amerika e lëshoi ​​fjalinë e mëposhtme nga autorja dhe Presidenti i PEN America, Jennifer Egan, në përgjigje të zgjedhjes së Peter Handke për Çmimin Nobel në Letërsi, për vitin 2019:

“PEN America nuk i komenton përgjithësisht çmimet letrare të institucioneve të tjera. Ne pranojmë që këto vendime janë subjektive dhe se kriteret nuk janë uniforme. Sidoqoftë, shpallja e sotme e Çmimit Nobel në Letërsi për Peter Handke duhet të jetë një përjashtim.

Jemi të shtangur nga përzgjedhja e një shkrimtari, që e ka përdorur zërin e tij publik për të tjetërsuar të vërtetën historike dhe ka ofruar ndihmë publike për autorët e gjenocidit, si për ish Presidentin serb Slobodan Milosevic dhe udhëheqësin serb të Bosnjës, Radovan Karadzic.

PEN America është e angazhuar që nga kalimi i Kartës sonë PEN në vitin 1948, për të luftuar kundër botimeve të rreme, falsitetit të qëllimshëm dhe shtrembërimit të fakteve. Karta jonë më tej na angazhon që të punojmë për të “larguar të gjitha urrejtjet dhe për të mbrojtur idealin e një njerëzimi, që jeton në paqe dhe barazi.”

“Ne hedhim poshtë vendimin ku një shkrimtar, që ka admiruar në mënyrë të vazhdueshme krimet e dokumentuara të luftës, meriton të vlerësohet për ‘zgjuarsinë gjuhësore të tij’. Në një moment të nacionalizmit në rritje, udhëheqjes autokratike dhe dezinformimit të gjerë publik në të gjithë botën, bashkësia letrare meriton me mire se kaq. Ne jemi të prekur thellë për zgjedhjen e bërë nga Komiteti Nobel për Letërsinë.”
#####
PEN America qëndron në pikën e kryqëzimit të letërsisë dhe të drejtave të njeriut, për të mbrojtur shprehjen e hapur në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën. Ne e mbrojmë lirinë për të shkruar, duke njohur fuqinë e fjalës, për të transformuar botën. Misioni ynë është të bashkojmë shkrimtarët dhe aleatët e tyre, për të festuar shprehjen krijuese dhe mbrojtjen e lirive, që e bëjnë të mundur këtë.ANTI-KOMUNISTËT PO NA SHFAQEN SHPESH EDHE SI ANTI-SHQIPTARË…

Shikoni reagimet e tre shqiptarëve, për fituesin e çmimit Nobel, pro-Millosheviqistin, Peter Handke! Rama e Çitaku e quajnë turp, Giorgo që nuk di ku lidhet gomari i kombit, e quan vlerë…

Duke u nisur nga fenomene të tilla, duke parë reagimet e tyre tash 30 vjet, kam vënë re se ata që mbahen për anti-komunistë janë shpesh anti-shqiptarë. Duke urryer gjoja komunizmin se u hoqi neurozat fetare, ata në fakt po tregojnë se urrejnë kombin shqiptar dhe vlerat e tij…

Edi Rama në Tweeter:
Kurrë nuk mendoja se do të ndjeha të vjella për shkak të një @NobelPrize por e paturpshmja po bëhet pjesa mē normale e botës ku jetojmë 🤮Pas zgjedhjes së turpshme të bërë nga një autoritet moral siç është turpi i Akademisë Nobel është vulosur si një vlerë e re 👎JO nuk mund të bëhemi kaq të mpirë nga racizmi&gjenocidi!


Vlora Çitaku në Tweeter:“Ndonjëherë do të doja të isha një murg ortodoks serb që lufton për Kosovën” – Peter Handke, laureat i çmimit të ri #Nobel

Në një botë plot shkrimtarë të shkëlqyeshëm, Komiteti Nobel zgjedh të shpërblejë një përhapës të urrejtjes dhe dhunës etnike

Diçka ka shkuar jashtëzakonisht gabim!


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)