Në Kosovë krijohet blloku opozitar për krijimin e qeverisë së re

Tri parti politike, LDK, AAK dhe Nisma nënshkruan një Marrëveshje për krijimin e qeverisë së re. Ky koalicion pritet të mbështetet edhe me votat e Lëvizjes Vetëvendosje, e cila nuk do të jetë pjesë e qeverisë.

Ramush Haradinaj - Isa Mustafa - Fatmir Limaj
Lidhja Demokratike e Kosovës, LDK, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, AAK dhe subjekti më i ri politik, Nisma, nënshkruan këtë të martë (10.06) një marrëveshje për krjimin e koalicionit qeveritar. Ky koalicion i pamundëson Hashim Thacit dhe Partisë Demokratike të Kosovës; e cila fitoi zgjedhjet e tetë qershorit të formojë qeverinë. Në një deklaratë të lëshuar nga partia e Ramush Haradinaj, AAK, deklaratë e nënshkruar nga Isa Mustafa Ramush Haradinaj dhe Fatmir Limaj, thuhet se LDK, AAK dhe Nisma, janë bashkuar dhe kanë vendosur që vendit ti japin një qeveria të kthimit të shpresës.
“Qeveria e kthimit të shpresës do të fokusohet në zhvillim ekonomik, krijimin e vendeve të reja të punës, luftë të pakompromis kundër krimit të organizuar dhe korrupisionit. Qeveria do të punojë me ngulm për anëtarësimin e Kosovës në NATO dhe Bashkimin Evropian. Në bashkarisht kemi vendosur që Ramush Haradinaj të jetë i nominuari ynë i përbashkët për kryeministër, kryetari i kuvendit ti takojë Lidhjes Demokratike të Kosovës e po ashtu edhe presidenti në harmoni më Kushtetutën. Nisma do të përfaqësohet me një zëvëndëskryeministër. Të gjitha përgjegjësitë e tjera politike dhe institucionale do të ndahen proporcionalisht sipas fuqisë politike në kuvend. Zotohemi ti vazhdojmë konsultimet me pjesën tjetër të spektirit opozitar dhe partitë e komuniteteteve”, thuhet në deklaratën e përbashkët.
Ky koalicion qeverisës thuhet se do ta ketë edhe mbështetjen e lëvizjes Vetvendosja, mirëpo, kjo lëvizje nuk do të jetë në qeveri. Nga rezultatet preliminare të zgjedhjeve, PDK, mori, 30.71%, LDK 25.75,% Vetvendisja, 13.51%, AAK, 9.61% dhe Nisma 5.24%.
Partia Demokratike e Kosovës dhe lideri i saj, Hashim Thaci, akoma nuk janë deklaruar lidhur me marrëveshjen e arritur ndërmjet LDK, AAK dhe Nismës për krjimin e qeverisë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)