Shkrimtari shqiptar Ismail Kadare pretendent për Çmimin Europian të Holandës

Në janar të këtij viti, një juri e përbërë nga përfaqësues të 15 librarive më të mira në Holandë, zgjodhi një listë të gjatë prej 20 romanesh, të përkthyera në holandisht nga 12 gjuhë të ndryshme dhe të botuara gjatë vitit të kaluar. Nga kjo listë do të dalë fituesi i Çmimit Europian për Letërsinë 2014, që Holanda do të japë për romanin më të mirë të huaj.

Juria, e përbërë nga profesori i Universitetit të Amsterdamit, Alexander Rinnooy Kan; shkrimtari Chris Taan Weijts; asistent profesor i Universitetit të Amsterdamit, Eric Metz; dhe librarët Joost Baars e Karien Hilbers, ka shpallur sot listën e shkurtër me 5 shkrimtarë, nga pesë gjuhë të ndryshme: spanjisht, gjermanisht, frëngjisht, polonisht dhe shqip.

Mes 20 romaneve të përkthyera në holandisht pretendentë për ta fituar këtë çmim janë shpallur “E Penguara” e Ismail Kadaresë, përkthyer nga shqipja prej Roel Schuyt (Botues: Van Gennep), “The flight” i Jesús Carrasco, përkthyer nga spanjishtja prej Arie van der Wal (Botues: Meulenhoff) , “The sermon on the fall of Rome” i Jérôme Ferrari, përkthyer nga frëngjishtja prej Jan Pieter van der Star dhe Reintje Ghoos (Botues: The Busy Bee), “Fuck America” i Edgar Hilsenrath, përkthyer nga gjermanishtja prej Elly Schippers (Botues:

Anthos) dhe “Pale Niko” i Tomek Tryzna, përkthyer nga polonishtja prej Karol Lesman (Botues: De Geus). Çmimi Europian për Letërsinë do të jepet këtë vit për të katërtën herë. Ky çmim ka vlerën monetare prej 10 000 eurosh për shkrimtarin dhe 5000 euro për përkthyesin e librit fitues. Çmimi Europian për Letërsinë është një iniciativë e Fondacionit Holandez për Letërsinë, e Qendrës Akademike dhe Kulturore, e librarive De Groene Amsterdammer dhe Athenaeum dhe financiarisht mbështetet nga Fondacioni Holandez për Letërsinë dhe Lira Fund. Çmimi do të jepet në 7 shtator të këtij viti.

përfaqësues të 15 librarive më të mira në Holandë, zgjodhi një listë të gjatë prej 20 romanesh, të përkthyera në holandisht nga 12 gjuhë të ndryshme dhe të botuara gjatë vitit të kaluar. Nga kjo listë do të dalë fituesi i Çmimit Europian për Letërsinë 2014, që Holanda do të japë për romanin më të mirë të huaj.Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)