IKSHP: Vërtetohet gripi i derrit

alt

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike po bën mbikëqyrjen permanente të sëmundjeve ngjitëse në Kosovë, përmes sistemit të mbikëqyrjes dhe në kuadër të kësaj mbikëqyrje edhe raportimin për gripin. 

Ne po e percjellim vazhdimisht situatën epidemiologjike në Kosovë dhe në botë dhe jemi në bashkëpunim të vazhdueshëm me zyrën e OSBH-së në Prishtinë. Në këtë sezonë 2014/2015 gripi ka filluar të raportohet nga shtatori dhe përcillet me kujdes të veçantë duke pasur parasysh rrezikun e paraqitjes eventuale të gripit A H1N1 dhe mundësinë e shpërthimit epidemik.

Situata aktuale epidemiologjike

Instituti Kombëtar përcjell me vëmendje ecurinë e shfaqjes eventuale të gripit në Kosovë përmes 6 Instituteve rajonale situatën e sëmundjeve ngjiitëse në sezonin e dimrit me vëmendje të posaçme në gripin A H1N1 bazuar ne Planin e Veprimit. Kështu sistemi ynë i mbikëqyrjes intensive ka grumbulluar dhe analizuar të gjitha rastet e dyshimit në Influencë në të gjitha komunat e Kosovës. Për periudhën tetor – nëntor 2014 janë raportuar 7204 raste me diagnozën ILI. Numri më i lartë i rasteve të raportuara janë nga komuna e Prishtinës (1283) dhe ajo e Prizrenit (862), prej të cilëve në Qendrën Kombëtare të gripit janë diagnostikuar 3 raste pozitive në A (H1N1)v, prej të cilëve 1 rast fatal është raportuar nga SHSKUK (Mjekimin Intensiv Qendror) si pasojë e problemeve të traktit respirator (infiltrate pulmonar bilateral). Duke qenë se rasti fatal është nga komuna e Ferizajt, autoritetet qeveritare dhe shëndetësore kanë ndërmarrë të gjitha masat për parandalimin e sëmundjes.

Të gjitha rastet e raportuar nuk janë AH1N1 por shumica janë ftohje të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, rrufa dhe rinite të cilat nuk e kanë tablon klinike tipike të gripit. 

Paraqitje e sëmundjes është e obliguar me Ligjin për parandalimin dhe luftimin e sëmundjeve ngjitëse nr. 02-L-109 andaj të gjitha institucionet shëndetësore kanë obligim që ta paraqesin sëmundjen në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike. 

Në nivel ndërkombëtar grip me intenzitet të shtuar është regjistruar në të gjitha shtetet e BE-së. 

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)