Pas “Charlie Hebdo”, “Traktati mbi tolerancën” i Volterit thyen rekordet e shitjes

“Best seller” i javës së fundit në Francë është për çudi…libri i Volterit “Traktat mbi tolerancën”, një libër që manifestuesit e Marshimit të Republikës e mbanin në duar të dielën e shkuar në Paris.

Dy euro dhe 144 faqe e të gjithë e kërkojnë në librari që prej ngjarjeve tragjike që tronditën Francën së fundmi.
Pas “Charlie Hebdo”, “Traktati mbi tolerancën” i Volterit thyen rekordet e shitjes
I botuar në vitin 1763, Volteri në këtë vepër merr në mbrojtje Jean Calas – një protestant që ishte ekzekutuar pas një akuze të stisur se kishte vrarë të birin që donte të konvertohej në katolik. Me ironi, shkrimtari i iluministëve francezë shkruan dhe lufton për respektimin e besimeve fetare dhe shpirtin e tolerancës e kritikon, dogmat e kohës dhe fanatizmin fetar:”Toleranca kurrë nuk ka nxitur ndonjëherë një luftë civile”, shkruan Volteri.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)