Skeletet e “Dashnorëve të Modenës”, ishin në fakt burra, zbuluan shkencëtarët italianë.

Skeletet u zbuluan në vitin 2009 në qytetin verior të Modenës, që datojnë nga shekujt 4 dhe 6 pas Krishtit, por ishin aq shumë të dëmtuar sa gjinia e tyre nuk mund të përcaktohej, kështu që supozohej se bëhej fjalë për një burrë dhe grua, raportoi Reuters, transmeton Reporteri.net. Sidoqoftë, duke ekzaminuar proteinën e pranishme në smaltin e dhëmbëve, shkencëtarët e Universitetit të Bolonjës vërtetuan se bëhet fjalët për skeletet e dy burrave.


“Ne ishim në gjendje të nxirrnim proteina nga smalti i dhëmbëve të të dy individëve, dhe t’i identifikojmë ata si të gjinisë mashkullore shkruajtën 20 shkencëtarë të përfshirë në një punim të botuar në revistën Sscientific Reports.

Shkencëtarët kanë deklaruar se është e pamundur të përcaktohet orientimi seksual i dy skeleteve. Ata mund të ishin miq, vëllezër apo shokë të luftës. Ndërsa ne nuk mund të përjashtojmë që dy personat ishin të dashuruar, ka gjasa që njerëzit që i varrosën aty vendosnin të tregonin një lidhje të tillë mes tyre duke vendosur trupat e tyre në mënyrë të tillë, shkruajnë shkencëtarët në raport.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)