MARRJA E IDENTITETIT DHE KËRCENIMET /SHANTAZHET/ VIRTUALE


Nga: Rrok BERISHA

Jetojmë ne kohen e zhvillimeve e te përparimit te shkencës e te teknologjisë-veçmas te kibernetikës. Kjo mundëson komunikim te shpejte te lire e lirshëm me secilin dhe ne cilin do kënd te planetit. Formë e shkëlqyeshme e komunikimit masiv, por dhe social për te gjitha shtresat sociale. Natyrisht se kjo forme , te mundëson qe te komunikosh me miq, te profesionit, por pse jo dhe te profesioneve te ndryshme , te mësosh shumë, japësh e marrash eksperienca te natyrës se ndryshme.,këmbësh mendime e përvoja..e veçmas ne lëmine e shkrimeve , informimit te shpejt e me kohe, qe nga ngjarja me e thjesht e deri ke lajmi me më rendësi / qe shpesh mund te jene dhe te pa sakta/, por krijimtarisë gazetareske e veçmas asaj artistike. Një e mirë e dobishme kjo mundësi e komunikimit masiv e pa kufi, sikur mos ta kishte dhe anenë tjetër negative. Ne komunikim masive te faqeve sociale dhe formave tjera te mundshme, njeriu dhe rrëshqet, humb ne një masë te madhe privatësinë, duke iu ekspozuar botës, duke mbet ne shërbime te të gjithëve dhe për te gjithë. Ne këtë lëmsh njeriu takohet e pështjellohet me njerëz mendimesh te mira, por dhe kriminale, te atyre qe synojnë e mundohen te jene human , por dhe matrapaz e shantazhi qe mendojnë vetëm për përfitime përmes shantazheve..e formave nder me te ultra, te keqpërdorimit e keqinterpretimit. Jemi dëshmitar se për ditë e ma shume secilit ngas ne , po na rrezikohet identiteti jone persona. Pra, po ndodhe Marrja e identitetit dhe kërcenim virtual, nga “miq” a ‘mikesha” qe ne fillime te paraqiten me “engjëj” se engjëjt, e nga momenti i pranimit ne shoqëri kryejnë pune e djallit. Pra, janë bashkëpunëtor –re, te grupeve të ndryshme te veprimit, qe profesion e kanë, hyrjen e marrjen e identitetit e njërit apo tjetrit, krijimit te një imazhi poshtërues ne mënyrë qe, materiali i punuar, mantazhura, me pas e shfrytëzojnë për shantazhe duke kërcuar për lanësim-publikim te ti nëpër rrjete sociale , ne Youtbe, Fb,Gougel, Websajt e kështu me radhë. Dhe çmimin për te mos e emituar materialin /xhirimin a zhanrin e caktuar/ e sajuara –ata vete e caktojnë çmimin, duke kërkuar te Lek-Euro.

Me 28-29 korrik 2014, ne sms ma kishin dërguar fotografinë time. Dhe nga ajo kohe kisha nje muner te madhe kërkesash për miqësi,dhe kam pranuar ca nga ato pa ndonjë analizë –po thjeshte “kan shpreh dëshirën për miqësi.”.Tri dite me vone ne fb e dhashë këtë:

“PARA TRI DITESH ME KA NDODHE KJO...NE SMS MA DERGUAN FOTOGRAFIN E MURIT TE FB...ISHTE SHKRIMI TURQISH...E FSHINA SMS QE MA KISHIN DERGUAR ME FOTON TIME...SE DI MA CKA KA MUND TE NDODHE...POR I LUS MIQET/KET E FB QE TA KENE PARASYSHE KETE ...NESE NDODHE NDONJE KEQKUPTIM A KEQINTERPRETIM... AUTOR JANE HAKERET...!

Date 18-19 gushte e deri mbrem me 24 gusht, ish “mike-k “ i fb, “Andrana Kodheli” apo John Alberft-it, me dërgojnë kërcënime virtuale . Kërkojnë nga unë, qe nese nuk ua dergoi 1000E,ajo-i, do postoje një video “timen” neper rrjete sociale , ne Yootube, familjes, miqve mikeshave ne fb,e ne te gjitha Wb faqet. Me kete shkrim do mund ti lexoni këto mesazhe, te cilat me se paku janë ne gjuhën shqipe, por te përkthyera nga gjuhe te ndruhem, nëpërmes Googel com.

Adresës virtuale e Andriana Kodheli,nga Firi Shqipëri , me banim ne Rom Itali, me disa skype…një nder ta dhe skype cathy.sex12:Ekziston dyshimi i bazuar që autori i këtyre marifetlleqëve të pista në internet është ky në foto,për të cilin Interpoli duhet gjurmuar. Quhet John Albert,i cili në facebok ka vetëm 12 shokë.
sms
“Andrana Kodheli”16 orë më parë

Pra, më thoni ju të dërgoni të holla apo jo?

Unë ju jap adresën e nënës sime, nëse nuk keni të holla deri në 17 orë unë të publikuar këtë video.

Ju jeni do të bëjë një transferim në bankë western union .

adresen transfer western 500 euro ok

Name: kodheli first name: olga country: ivory coast City: abidjan Street: street of the clinic postal code: 00225 question: Sky response; Blue

ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok

Unë pres për kodin e transferimit.

Me 22.o8.2014, ku jepe deri te hënë afat për t’ia dërguar 500 E ne adresën qe me pare e ka dërguar.
Sms
Andriana Kodheli
“Andriana Kodheli
hey
you give money yes or not
ky është sms datë 24 gusht 2014

“Andriana Kodheli”

më dëgjoni, unë vetëm dua që ju të dërgoni 500 € nënën e sëmurë dhe unë fshini video tuaj, por nëse ju luani keq unë jam postimi këtë video në qoftë se unë nuk kanë të holla nesër.
John Albert
Gjatë periudhave te renda historike, unë për veten e as për familjen time Kurrë skam pas nevoje e as qe kam nevoje te “blejë” moralin apo te bëmë ndonjë “pastrim kimik” me Lek,e tu gjunjëzohemi, japim jetë shantazhuësve te kibernetikës, qe janë shumë mirë të përgatitur si ne aspektin teknik por dhe atë organizativ e te lidhur në gjithë botën.

Para, si asnjeher me pare, neper periudha edhe me te veshtira, as tash nuk do gjunjëzohem këtyre shantazhuesve,qe me punët e tyre te pista, qe ua mundëson teknologjia modern,përfitojnë mjete materiale enorme. Edhe ne këtë rast-te shantazhimit dhjetëra ditësh qe me behet , për një çast, kurrë s’ jam luhat e as qe me ka shkuar mendja /edhe sikur te kisha një depo te mbushur lek/ qe tu jepi nje cent këtyre mashtruesve, shantazhuesve –kinerbetike.

 Dhe atyre, se sa për mua e familjen time, te afërmit e miq e mi, le te publikojnë çfarë ata te kenë mundësin /duke e dite se mundësi e tyre teknologjike kibernetike e ndryshimit e montazhit te identiteteve është shumë e madhe/, pra le të prodhojnë ne kuzhinat e tyre, çfarë ata dëshirojnë, se kote e kanë, nuk mund me pushtojnë e as e denigrojnë intergritetein tim personal,moral e familjare.
Foto

 Unë do qëndroje dhe ne këtë rast si ne raste tjera-drejt rrugëtimit time, në vizionit qe ia kam parashtrua vetes e qe kam dhe përkrahjen e madhe dhe të familjes, por dhe te gjithë miqve e mikeshave dhe rrjetin social, pra do vazhdoj i pa ndalur,ne rrugën dhe vizioni tim, prej publicist, krijues e ediditori - botuesi. Pavarësisht se ka dhe te tille qe përpiqen te me ndalin ne këtë shtegtim.

Këtë shkrim, po e përfundoi me fjalët e ekspertit te njohur të kibernetikës Marjan Dodaj,i cili për kete e raste te ngjashme shkruan sa vijon:”Kësaj ma tepër i vjen era skeme piramidale qe zakonisht vijnë nga Burkina Faso dhe disa shtete aty afër dhe ma thotë mendja qe një zezak nga ky shtet ka vjedhur identitetin e kësaj sepse shqipen e ka te përkthyer me gogle tralation dhe distinacioni i fundit te dërgesës është Republic of Côte d'Ivoire (French: République de Côte d'Ivoire), is a country in West Africa. It borders Liberia, Guinea, Mali, Burkina Faso, and Ghana; its southern boundary is along the Gulf of Guinea..”,shkruan në letrën e tij shkrimtari dhe gazetari  i mirënjohur Rrok Berisha.

Lidhur më këtë temë ditë dhe kohë më parë për këtë rast(por pa e bërë emrin publik kisha shkruar edhe unë në Facebook.com si dhe në ,Agjencioni-n Floripress.
http://floripress.blogspot.com/2014/08/marrja-e-identitetit-dhe-kercnimet.html

http://floripress.blogspot.com/2014/08/kibernetike-vjedhja-e-identitetit-ne.html

**********


Nga Floripress:


Po kush është Rrok Berisha?

Rrok Berisha është lindur më 5. 8. 1956 në Gllogjan të Lugut të Baranit, Pejë. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, gjimnazin në Prishtinë, studimet në FSHNM, për Biologji - Kimi.

Nga shkurti i vitit 1978, punësohet në Televizionin e Prishtinës, si gazetar në Programin Informativ-Politik, deri më 5 korrik 1990, kur policia serbe pushton objektet e RTP-së dhe largon nga puna shqiptarët.
Nga viti 1990 deri në përfundimin e luftës, Rroku me shkrime dhe aktivitete politike i shërben sensibilizimit të opinionit për ngjarjet në Kosovë.

Bashkëpunon intensivisht me QIK-un, gazetën “Bujku” dhe “Informatorin”, duke iu bë krah i fortë qëndresës shqiptare të viteve të 90-ta, prandaj dhjetëra herë merret në biseda informative nga MUP-i serb.

Është njëri ndër themeluesit e PSHDK-së, që në Kuvendin e parë themelues në Gjakovë më 1990, dhe themelues e Kryetar i parë i BD të PSHDK-së në Gllogjan të Pejës. Në zgjedhjet e marsit 1998, Rroku zgjidhet deputet i Parlamentit të Kosovës (për zonën e Lugut të Baranit, nga PSHDK-ja).

Si deputet kryeson “Komisionin për pasuri natyrore”, e njëherazi edhe anëtar i “Komisionit Parlamentar për Informim”.


ME Z. PJETER ARBNORIN...GJATE VIZITES SE TIJE TE PARE NE KOSOVE SI MYSAFIR I PSHDK-se ..PATA NDERIN QE TA SHOQEROJA NEPER KOSOVE-KESHTU EKSIHINE SHKATERRUAR BARBARET SERBE QARSHINE E MADHE NE PEJE. VITI1999

Si deputete i Kuvendit te Republikës së Kosovës, ishte pjesëmarrës i drejtpërdrejt i organizimit dhe
ndihmës se Luftës Çlirimtare në Kosovë. Ndihmoi sistemimin dhe organizimin e njësiteve operative të UÇK-së në Dukagjin ( të oficerëve profesionistë të FARK-ut) dhe ishte drejtor për informim në Brigadën 131 të njësiteve operative të UÇK-së në Baran.

Kontribut te veçantë dha për Shpëtimin e popullatës civile nga Ofensiva e Ushtrisë, policisë e paramilitareve serb në shtator 1998 në Isniq, Rrok ishte në kontakte me faktorin ndërkombëtar, organizata humanitare ne sensibilizimin e gjendjes, se rende te popullatës së pa mbrojtur, ku soldateska Serbe ne fshatin Isniq kishte Grumbulluar rrthe 100 mijë banore te fshatrave te Dukagjinit.

Shtëpia e tij në Gllogjan Lugu i Baranit ishte bazë e të gjitha aktiviteteve-kombëtare e politike, qe gjatë viteve te ’90-ta organizoheshin si, ne çështjen humanizmit,organizmit ushtarak e strehimit te popullatës se pa mbrojtur. Shi për ketë ne ofensivën e gushtit 1998-me 4 gusht, policia-paramilitaret e ushtria serbe pasi garantoi kalli me mjete djegëse me dore-Kullën e Vëllezërve Mehill, Rrok e Shtjefen Berisha.

Aktiviteti politik e vazhdon edhe pas vitit 1999, si anëtar i Kryesisë së PSHDK-së dhe shef i Zyrës për informim. Më vonë ndodhin zhvillime që nuk përkojnë me pikëpamjet e Rrokut, dhe ky, më 3 korrik 2010, jep dorëheqje të parevokueshme nga të gjitha postet partiake, për t’íu përkushtuar krijimtarisë artistike dhe publicistike.


Publicisti dhe analisti i pavarur, Rrok Berisha, deri më tani ka botuar:

Vëllimet poetike:

-“Ti aty mbush ujë”;
-“Kërkimi i vetvetes”;
-“Vetmia e udhëtimit”;
-“Larg e Afër”;
-“Shpirti i dritës së amshuar”
( poezi kushtuar Nënë Terezës, shqip- anglisht);
-“Akuarelet e Shpirtit”
-“Kujtimet e varura”,
-”Pesha e Hapit” dhe
-“Kur piqen Qershitë”
-“Nëse shtegton me erën”,dhe
-“Vare ne lakun e lakmisë”

Vëllimet publicistike:

-“Krimbi në mollë”;
-“Bardh e Zi”;
-“Kukullat”;
-”Shitësit e Mjegullës”;
-“Argatët e Dreqit”,
-“Letër Jo e Zakonshme”
(memoare e ditar nga koha e luftës në Kosovë);
-”Anton Frrokaj - në piedestalin e përjetësisë”,
/Monografinë si bashkautor me Mikel Gojani./

NOTES FOR THE AUTHOR

Rrok Berisha was born on 5. 8. 1956 in village Gllogjan – the Valley of Baran, Peja city. He finished his primary school in his hometown, high school in Prishtina, to continue then in the Faculty of Natural Mathematics Sciences (FNMS), direction Biology – Chemistry.

Since in high school he began writing poetry, especially in the school newspaper and in “Zeri i Rinise” ("The Voice of Youth").
As a student of FNMS he was a collaborator of the students’ newspaper "Bota e Re" (“the New World”). In February 1978 he was employed in the Pristina Television as a journalist of the Political Information Program, News-Editorial Diary, in monitoring the work and political activity of social organizations-i.e. youth activity.

After the 1981 demonstrations he was not allowed to follow socio-political organizations, nor the Assembly of Kosova, because he was not reliable (for editorial policy and Kosova’s policy) for the time and circumstances.


z.Pjeter Arbnori dhe z.Rrok Berisha,Pejë,1989

Due to "serious violations" i.e. writings, which were not in the political line of the time, for a time he was forbidden the issue engaged themes (sporadic), so, for more than six months besides prohibition to realize and emit the notices and journalist’s reports, he was forbidden to present his name as author of any report.
In this "conflict" with the editorial policy of the RTP (Radio Television of Prishtina) in 1981, he was assigned to report and prepare forecast (weather) news, where he worked until 5 July 1990, when police violently invaded RTP's facilities, removing about 1 thousand 200 workers.

After the occupation of the RTP, in the 1990s until the end of the war, in 1999, through the writings and political activity he put himself in the service of awareness for all that was happening in Kosova.

His return to hometown did not stop him to exert the journalistic profession by cooperating with QIK-un (Informative Center of Kosova), newspaper "Bujku" and "Informer", becoming increasingly strong arm of the Albanian policy resistance of the ‘90s.

Due to all this, several times he was taken for informative talks by the Serbian MIA (Ministry of Intern Affairs), in fact during the protests of RTP workers in 1990, police forces had detained him and held him in prison for a day.

In March 1998 elections, Rroku was elected a member of the Kosovo Parliament for the region of Baran’s Valley.

He helped systematization and organization of operational units of KLA (UÇK ) in Dukagjin (professional officers FARK – the Organized Force of Republic of Kosova)- and he was a director of information in the 131 Brigade of the KLA unit operating in Baran.

Rroku was active in politics, as well. He was the founder of PSHDK (Democristian Albanian Party) and first president of the communality of the branches of PSHDK in Gllogjan of the Baran’s Valley, then from 1999 he was in key positions - a member of management of PSHDK and with creation of a new party PDKI (Democristian Party for Integration), Rroku was elected as a member of the management, public relations secretary and spokesman of PDKI, where he is still active in the highest structures of the hierarchy the PDKI's.

In addition to his political engagement, he did not split from the profession of journalist, with his comments and analysis he is present in the Albanian press, in Albania and in Kosova. After the war, he was the commentator in the national newspaper "Bota Sot" (“World today”). He has collaborated with several newspapers in Albania, and is now an independent analyst.

He is married and has four children. Two boys and two girls. Lives and works in Prishtina. To this date he has published these books:

“Ti aty mbush ujë” (You fill the water there”), “Kërkimi i vetvetes” (“The search of oneself”), “Vetmia e udhëtimit” (“The solitude of the journey”) “Larg e afër” (“Far and near”), “Shpirti i dritës së amshuar (“The spirit of the eternal light”) is the fifth book with poems. He has published also and the books “Krimbi në mollë” (“The worm in apple”), “Bardh e zi” (White and black”), “Kukullat” (“Dolls”), “Shitësit e mjegullës” (“The sellers of the fog”), “Argatët e Dreqit” (“The hired hands of the devil”) in writing on current (public) affairs, as well as the book with memoirs and parts from the diary, by the time and by the period of the war “Letër jo e zakonshme” (“An unusual letter”).

Vëllimet poetike:

-“Ti aty mbush ujë”;
-“Kërkimi i vetvetes”;
-“Vetmia e udhëtimit”;
-“Larg e Afër”;
-“Shpirti i dritës së amshuar”
( poezi kushtuar Nënë Terezës, shqip- anglisht);
-“Akuarelet e Shpirtit”
-“Kujtimet e varura”,
-”Pesha e Hapit” dhe
-“Kur piqen Qershitë”
-“Nëse shtegton me erën”,dhe
-“Vare ne lakun e lakmisë”

Vëllimet publicistike:

-“Krimbi në mollë”;
-“Bardh e Zi”;
-“Kukullat”;
-”Shitësit e Mjegullës”;
-“Argatët e Dreqit”,
-“Letër Jo e Zakonshme”
(memoare e ditar nga koha e luftës në Kosovë);
-”Anton Frrokaj - në piedestalin e përjetësisë”,
/Monografinë si bashkautor me Mikel Gojani./

Përgatiti:Flori Bruqi.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)