Cfare Tip Personi Je Ti

 


Reaktiv vs Proaktiv cili tip te pershtatet.

A e ke zhvilluar zakonin e njerezve super efektive?

Ne artikullin tone te meparshem, shkruam per historine e Viktor Frank. I cili ai arriti te zhvillonte zakonin me themelor qe kane njerezit super efektive ne cdo fushe te jetes- zakonin e te qenit proaktiv.

Proaktiv do te thote, te jesh afte te identifikosh dhe parandalosh problemet e mundshme qe mund te dalin.

Eshte me shume se thjesht te marresh iniciative. Ne si qenie njerezore, jemi pergjegjes per jetet tona.

Sjellja jone eshte nje funksion i vendimeve tua, jo kushteve qe vendosin njerezit e tjere ose rrethanat.

Ne kemi iniciativen dhe pergjegjesine per ti bere gjerat te ndodhin.

Njerezit qe jane proaktiv e njohin kete pergjegjesi. Ata nuk fajesojne rrethanat per sjelljen e tyre.

Njerezit reaktive shpesh ndikohen nga mjedisi fizik. Nese koha eshte e mire, ata do te ndihen mire. Nese jo, atehere kjo do te ndikoje ne sjelljen dhe ne performancen e tyre.

Njerezit reaktiv gjithashtu ndikohen edhe nga mjedisi social, ose “koha sociale”. Kur njerzit i trajtojne mire, ata ndjehen mire. Kur dikush sillet keq me ta, ata kthehen ne pozicion mbrojtes.

Ata jane te shtyre nga ndjenjat, rrethanat, kushtet, ose nga mjedisi i tyre.

Njerezit proaktive jane te shtyre nga vlerat per te cilat kujdesen.

Njerezit proaktive jane te influencuar nga stimujt e jashtem, qofte nga ana fizike, sociale, ose psikologjike. Por pergjigja ndaj ketyre stimujve, ne menyre te ndergjegjshme ose te pandergjegjshme eshte nje zgjedhje e bazuar ne vlera.

Ashtu sic Eleonor Ruzvelt thoshte, “Asnje nuk mund te te lendoje ty, pa miratimin tend”.

Me fjalet e Gandit, “Ata nuk mund te na marrin respektin qe kemi per veten nese nuk ua japim”.

Eshte vullneti per tu dhene leje te tjereve, ajo qe na lendon me shume sesa ajo qe na ndodh.

E pranoj qe eshte e veshtire qe ta pranosh emocionalisht. Sidomos kur ne kemi vite te tera qe e shpjegojme mjerimin dhe dhimbjen tone ne kurriz te rrethanave ose sjelljes se dikujt tjeter.

Nuk eshte ajo qe na ndodh neve, por pergjigja e jone ndaj ndodhise ajo qe na lendon. Sigurisht, gjerat qe na lendojne fizikisht dhe ekonomikisht mund te shkaktojne pikellim. Por karakteri jone, identiteti baze, nuk ka pse te lendohet aspak.

Ne fakt, eksperiencat me te veshtira ne jete shkrihen dhe i japin forme karakterit tone dhe zhvillojne fuqite e brendshme.

Na jep lirine per te perballuar rrethanat e veshtira ne te ardhmen dhe mundesite per te inspiruar te tjeret te bejne te njejten gje.

Viktor Frank ishte nje nga personat i cili ishte i afte per te zhvilluar lirine e individit edhe ne rrethanat me te veshtira.

Te gjithe ne kemi njohur individe qe ne rrethana te veshtira- ndoshta me nje semundje te pasherueshme ose ndonje te mete fizike, te mbajne nje force emocionale madheshtore.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)