Blogerët pyesin veten: A mund t'i bashkohet Serbia BE-së pa njohur Kosovën?

Vizita e kancelares gjermane Angela Merkel në Beograd të martën (23 gusht) dhe pozita që ajo paraqiti mbi çështjet e integrimit evropian të Serbisë dhe Kosovës, lëshoi një stuhi komentesh në Serbi mbi çështjen nëse njohja e Kosovës është kusht për anëtarësimin e plotë të Serbisë në BE. Si një zyrtare e lartë e vendit ndoshta me më shumë ndikim të BE-së, Merkel tha se institucionet paralele në veri të Kosovës -- duke iu referuar institucioneve të Serbisë -- duhet të shfuqizohen. Presidenti Boris Tadiç tha se Serbia nuk do të sjellë konflikte në BE, por në të njëjtën kohë theksoi se nuk do të njohë kurrë pavarësinë e Kosovës. "Serbia nuk do të largohet nga njerëzit e saj në Kosovë. Por Serbia gjithashtu nuk do të heqë dorë nga integrimi në BE," tha Tadiç. Ai shtoi se është e mundur të përmbushen këto dy interesa strategjike, nëse jo sot, atëherë në të ardhmen, mundësisht vitin e ardhshëm. "Marrëveshja [me Merkel] ishte që të vazhdojnë bisedimet. Rezultati i këtij diskutimi nuk ishte mbyllja e derës, por hapja e saj," përfundoi Tadiç. Gazetari Dragan Bujosevic vë në dyshim nëse ndryshimet midis Serbisë dhe BE janë të papajtueshme, duke pasur parasysh se qëndrimi i qeverisë së Serbisë ka qenë "Si Kosovën, ashtu dhe BE-në". "Nëse së bashku Merkel dhe Tadiç qëndrojnë në këto pozita, rezultati do të jetë 'as Kosovën e as BE-në'. Ky nuk është një rezultat i mirë për BE-në dhe mund të jetë tragjik për Serbinë. BE-ja do të demonstrojë paaftësinë e saj për të zgjidhur problemet -- Serbia duke qenë gur brenda në këpucën e saj -- ndërkohë Serbia do të izolohet edhe pa sanksione, dhe serbët e mbetur do të përjashtohen nga Kosova, duke vuajtur viktimat," tha ai. Bujoseviç argumenton se siguria e vetme është se Beogradi nuk mund të bëjë asgjë në Kosovë, pa mbështetjen e BE-së. "Rusia dhe Kina janë të dyja shumë larg. Pyesni Gadafin." Anonymous argumenton se ka vende të BE-së që nuk e kanë njohur Kosovën, por nuk vuajnë pasoja negative për shkak të saj. "Ata duhet të ndalojnë me këto deklarata të pabaza për njohjen e Kosovës si një kusht i mundshëm për Serbinë për t'u bashkuar me BE-në, për shkak se Rumania nuk e njohu Kosovën dhe gjithsesi u bashkua me BE-në. Kur i bashkohet BE-së, asnjë vendi nuk i kërkohet të deklarojë zonën e përfshirë në kufijtë e tij. " Jovan pyet pse është kaq i rëndësishëm hyrja në BE tani. "Shumica e anëtarëve kanë probleme të mëdha dhe Gjermania në vetvete nuk mund t'i financojë të gjitha," tha ai. "Dhe sigurisht, askush nuk është i autorizuar të nënshkruajë vjedhjen e Kosovës. Në qoftë se disa qeveri dëshirojnë, le të përpiqen ta vendosin çështjen në një referendum. Populli serb nuk do ta pranojë kurrë atë," tha Jovan. Një komentues i faqes të përditshmes Blic's beson se Serbia duhet të mendojë punën e vet, duke shtuar se anëtarësimi në BE nuk është vendimtar. "Serbia nuk do të sjellë konflikte në BE, por BE-ja do të sjellë konflikte në Serbi, me lloje të ndryshme shantazhesh dhe gjepurash të tjera; do të ishte më mirë nëse do të shikonim mënyrën se si mund të rrisim standardin e jetesës në këtë shtet, në vend që të kemi një popull që mezi mbijeton! " Një postues në faqen e internetit të B92 mendon se, përveç çështjes kosovare, Serbia po përballet me kushte të tjera në rrugën drejt integrimit në BE. "Njohja e Kosovës dhe aderimi në BE nuk mjaftojnë. Ky është vetëm një hap drejt realitetit. Ne duhet t'i bashkohemi NATO-s sa më shpejt të jetë e mundur, të rajonalizojmë me të vërtetë Serbinë, të kërkojmë ndihmë nga BE-ja në luftën ndaj korrupsionit dhe krimit, të kryejmë lustracionin në politikë, media, shërbimet sekrete si të kërkojmë ekstradimin e Mira Markoviç dhe Marko Miloseviç nga Rusia.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)