Liber qe hedh drite mbi shume çeshtje dhe te verteta te patjteresueshme?!!!...

NGA NAIM KELMENDIDuke dashur te ju pershendes po ashtu per prezencen tuaj, qe ne fillim dua te theksoj se libri i Agim Mehmetit“E verteta per FARK-un”, hedh drite mbi nje sere çeshtjesh, per here te pare per opninionin, mbase te verteta te patjetersueshme, per dhe rreth organizimit te Sistemit te Mbrojtjes se Republikes se Kosoves, pra me thekse te vecanta per t’i sqaruar dhe vertetuar aspektet e ketij organizimi ushtarak e ne funksion te clirimit te Kosoves.

Per ta kuptuar me mire qellimin dhe metimin e autorit per kete liber, po sherbehemi me vete thenien e tij, derisa autori,(ish zv minister i mbrojtjes se Republikes se Kosoves) shprehet se,”qe nga fillimi i vitit 1998 e deri ne mbarimin e luftes ne Kosove ne vitin 1999,ne mjetet e informimit,ne ambiente te ndryshme ne Shqiperi,Kosove dhe mergate,eshte spekuluar se gjoja na qenkan dy ushtri,UÇK dhe FARK,gje qe nuk ishte dhe as sot nuk eshte e vertete...
Foto: Liber qe hedh drite mbi shume çeshtje dhe te verteta te patjteresueshme?!!!...

Duke dashur te ju pershendes po ashtu per prezencen tuaj, qe ne fillim dua te theksoj se libri i Agim Mehmetit“E verteta per FARK-un”, hedh drite mbi nje sere çeshtjesh, per here te pare per opninionin, mbase te verteta te patjetersueshme, per dhe rreth organizimit te Sistemit te Mbrojtjes se Republikes se Kosoves, pra me thekse te vecanta per t’i sqaruar dhe vertetuar aspektet e ketij organizimi ushtarak e ne funksion te clirimit te Kosoves.
Per ta kuptuar me mire qellimin dhe metimin e autorit per kete liber, po sherbehemi me vete thenien e tij, derisa autori,(ish zv minister i mbrojtjes se Republikes se Kosoves) shprehet se,”qe nga fillimi i vitit 1998 e deri ne mbarimin e luftes ne Kosove ne vitin 1999,ne mjetet e informimit,ne ambiente te ndryshme ne Shqiperi,Kosove dhe mergate,eshte spekuluar se gjoja na qenkan dy ushtri,UÇK dhe FARK,gje qe nuk ishte dhe as sot nuk eshte e vertete...
Vepra “E vërteta për FARK-un apo (fillet e sitemit te mbrojtjes se Republikes se Kosoves(1991-1998)”, eshte libër i shkruar nga njeriu më kompetent,që ishte në krye të të gjitha ngjarjeve të atëhershme,pra pergjate tere ketij organizimi ushtarak institucional per nje dekade rresht. Ne kete liber te autorit Agim Mehmetit shtjellohen shume aspekte e rrethana pergjate ecurise se ketij organizimi ushtarak me tere veprimtarine e tij dhe gjithashtu edhe me tere pengesat dhe kurthat qe i jane bere ketij organizimi ne tere ecjen e tij, por ky liber tashme u jep pergjigje para se gjithash edhe shume nga pikepyetjet qe jane me interes per publikun sic jane ato se çka ishte FARK-u, kur dhe si u themelua ai, si u ndertua FARK-u, cilat ishin detyrat e tij, kush e themeloi FARK-un etj. Me interes te vecante per t’u ditur per opinionin e gjere, mbetet gjithashtu e vërteta e takimit të Osllos në maj të vitit 1998?,e qe autori dhe personazhi i ketij takimi ndriqon aspekte te ketij takimi me domethenie per rrjedhat e atehershme rreth unifikimit te faktorit ushtarak. Vlen te theksohet se autori Agim Mehmeti,atehere zv.minister i mbrotjes,na sqaron edhe nje fakt shume domethenes ne takimin e tij me presidentin Ibrahim Rugova,ne Berne te Zvicres me 1994, kur ai ishte per vizite tek ministri i puneve te jashtme te Zvicres z.Flavoi Koti, pra duke u shprehur ne pyetjen e atehershme te zv.ministrit te mbrotjes drejtuar presidentit se:”Perkunder te gjitha veshtiresive  qe po i kemi ne kete organizim,duam mendimin tend se si te ecim tutje”,ndersa presidenti Rugova ia thote kete: “duke qene ne dijeni te ketyre veshtiresive,qe juve zoti epror i theksoni,ne duhet te ecim tutje,pandalshem ne vazhdimesine e sistemit te mbrojtjes,ngase juve jeni profesioniste dhe e dini se çfare beni e kthim prapa nuk ka”.
Janë sjellë në këtë libër, pra për herë të parë publikohen edhe mjaft faksimile që ndriqojnë shumë rrethana tjera në vazhdën e këtyre proceseve, e që kanë një rëndësi  për opinionin, sidomos për ta njohur me mire të vërtetën e këtyre zhvillimeve të atëhershme,sic  ishte edhe krijimi i qendrave te para stervitore ne Vicidol, Banine e Papaj. Me nje fjale libri “E verteta per FARK-un” mbetet jo vetem nje liber dokumentariteti historik, por gjithashtu dhe nje liber faktografik e me rendesi te vecante per ngjarjet, proceset dhe zhvillimet e organizimit institucional ushtarak ne drejtim te clirimit te Kosoves... 

Naim Kelmendi,Prishtine,29 Janar,2013
Vepra “E vërteta për FARK-un apo (fillet e sitemit te mbrojtjes se Republikes se Kosoves(1991-1998)”, eshte libër i shkruar nga njeriu më kompetent,që ishte në krye të të gjitha ngjarjeve të atëhershme,pra pergjate tere ketij organizimi ushtarak institucional per nje dekade rresht. Ne kete liber te autorit Agim Mehmetit shtjellohen shume aspekte e rrethana pergjate ecurise se ketij organizimi ushtarak me tere veprimtarine e tij dhe gjithashtu edhe me tere pengesat dhe kurthat qe i jane bere ketij organizimi ne tere ecjen e tij, por ky liber tashme u jep pergjigje para se gjithash edhe shume nga pikepyetjet qe jane me interes per publikun sic jane ato se çka ishte FARK-u, kur dhe si u themelua ai, si u ndertua FARK-u, cilat ishin detyrat e tij, kush e themeloi FARK-un etj. Me interes te vecante per t’u ditur per opinionin e gjere, mbetet gjithashtu e vërteta e takimit të Osllos në maj të vitit 1998?,e qe autori dhe personazhi i ketij takimi ndriqon aspekte te ketij takimi me domethenie per rrjedhat e atehershme rreth unifikimit te faktorit ushtarak. Vlen te theksohet se autori Agim Mehmeti,atehere zv.minister i mbrotjes,na sqaron edhe nje fakt shume domethenes ne takimin e tij me presidentin Ibrahim Rugova,ne Berne te Zvicres me 1994, kur ai ishte per vizite tek ministri i puneve te jashtme te Zvicres z.Flavoi Koti, pra duke u shprehur ne pyetjen e atehershme te zv.ministrit te mbrotjes drejtuar presidentit se:”Perkunder te gjitha veshtiresive qe po i kemi ne kete organizim,duam mendimin tend se si te ecim tutje”,ndersa presidenti Rugova ia thote kete: “duke qene ne dijeni te ketyre veshtiresive,qe juve zoti epror i theksoni,ne duhet te ecim tutje,pandalshem ne vazhdimesine e sistemit te mbrojtjes,ngase juve jeni profesioniste dhe e dini se çfare beni e kthim prapa nuk ka”.
Janë sjellë në këtë libër, pra për herë të parë publikohen edhe mjaft faksimile që ndriqojnë shumë rrethana tjera në vazhdën e këtyre proceseve, e që kanë një rëndësi për opinionin, sidomos për ta njohur me mire të vërtetën e këtyre zhvillimeve të atëhershme,sic ishte edhe krijimi i qendrave te para stervitore ne Vicidol, Banine e Papaj. Me nje fjale libri “E verteta per FARK-un” mbetet jo vetem nje liber dokumentariteti historik, por gjithashtu dhe nje liber faktografik e me rendesi te vecante per ngjarjet, proceset dhe zhvillimet e organizimit institucional ushtarak ne drejtim te clirimit te Kosoves...

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)