Pak psikologji,mos t'ju ardhtë mërzi :Interviste me psikologen dhe hulumtuesen e “Mendimit pozitiv”, Zonjen Xhuli Spahiu
Intervistoi Qamil Gjyrezi

1.Cili është roli i mendimit pozitiv?

Mendimi pozitiv luan një rol të rëndësishëm në jetën e njeriut. Duke qene se shëndeti dhe buzëqeshja varen prej tij roli i tij padyshim që është i madh.

2. Sa ndikon mendimi pozitiv në fazën e depresionit?

Depresioni meqë paraqet një fazë të errët te njeriu, mendimi pozitiv ndikon në atë mënyre sa sa sjell dritën brenda errësirrës së depresionit. Është vetë personi ai i cili vendos në do të ketë drite me mendimin pozitiv apo të vazhdoj në errësirë me depresionin.

3. Përse thuhet se me mendimin pozitiv ne përqafojmë jetën?

Sepse ne vërtet e përqafojme. Hapim krahet dhe i hidhemi në përqafim. Të zgjoheni në mëngjes me mendimin se nje ditë e bukur erdhi tek ju, apo të zgjoheni dhe fytyrën tuaj të gezoni me buzëqeshje, kjo quhet një përqafim jete që në mengjes,dhe e gjitha kjo falë mendimit pozitiv.

4. Po mendimi pozitiv sa rol luan në jetën e një jeten e njeriut, pershembull ne jeten e perditshme?

Si qdo njeri si qdo individ dhe qenie njerzore, me plot gojën them që mendimi pozitiv luan një rol te madh. Eshte vetë mendja jone ajo që na kordinon. Nëse në vend të stresit do fillojme me një mendim pozitiv, gjithçka do vejë mbarë, ajo që na duhet është vetëm një frymëmarrje e thellë.

5. Sa i dobishëm është mendimi pozitiv para një trishtimi të madh?

Kur flasim për një trishtim të madh i referohemi vetë përplasjeve të jetës, ndodhive të këqijave që ne i quajme trishtim. Gjithnjë nëse duam ne me mendjen pra me mendimin pozitiv mund t’ia arrijmë që vetveten ta shpetojmë nga ai trishtim.

6. A e kane të gjithe aftësin për të menduar pozitivisht, mendimi juaj?

Mendoj që secili njeri nëse do ta ketë këtë aftesi e ka. Mendimi pozitiv vie ashtu siç ne e ftojmë. Mbyll porten e negativitetin dhe i hap rrugë pozitivitetit.

7. Si mund t’ia arrijmë të mendojmë pozitivisht atëhere kur pesimizmi mbretëron në ne?

Zakonisht pesimizmin e lejojmë të veproj gjate. Gjithnjë mund t’ia arrijmë të mendojmë pozitvisht, gjithmonë, kjo varet nga vet ne. Duam pozitivitetin apo jo.

8. Ballafaqimi i te rinjëve me thyerjet shpirtërore të sferave sentimemntale sa vjen dhe rritet, shpesh janë këto thyerje që dërgojnë gjer tek depresioni, na thoni si mund të shërojë mendimi pozitiv këto thyerje në mënyrë që mos të arrihet gjer tek depresioni?

Keni të drejtë, sfera sentimentale shpesh dërgon në thyerje shpirterore që zakonisht prek të rrinjt. Edhe këtu si në çdo pjesë të jetës sone mendimi pozitiv mund të depërtoj. Personi duhet të ngris nivelin e vetëbesimit tek vetja, ta dojë veten e tij dhe ti parashtroj vetes ca pyetje se në vlen të qendroj strukur, kur atje jashtë ka Jetë.

9. Po,vetëbesimi a lidhet me të menduarit pozitiv?

Eshte nje prej elementeve kyce. Nese kemi nje vetebesim te mire, çmojme veten e duam ate mendimi pozitiv vie vete madje edhe i paftuar.

10. Cilat janë gjërat që ndalojnë depertimin deri tek mendimi pozitiv?

Ka shume gjëra që ndalojnë mendimin pozitiv, duke u nisur nga fakti nga vete Ne. Vetë ne mund ta ndalojme atë. Dëshira për të qënë depresiv, dëshira për të qenë i vetem e shumë faktor të tjerë janë që dërgojnë në ndalimin e mendimit pozitiv.

11. Si mund të mendojmë pozitivisht kur shpresat vdesin?

Shpresat asnjëherë nuk vdesin, përderisa jashtë dritares tuaj Jetohet aty shprese ka. Andaj,kur ju mendoni që shpresat vdiqën ngritni kokën larte dhe shihni se jashtë dhomës suaj ka Jetë. 12. Na shpjegoni pak sa e bukur duket jeta në këndin e mendimit pozitiv? Dhe për fund cili është mesazhi juaj për lexuesit tanë? 12. Mesazhi im do ishte kështu: “Jetoni jetën tuaj është e juaja, çmoni veten duajeni atë dhe mbi të gjitha “Mendoni pozitivisht” ja vlen.

13. Ku dhe kur i moret hapat e par dhe kush ju dha keto rruge qe ju te drejtoheni ne Mendime pozitive dhe te jepni mesazhe per te tjeret?

Hapat e pat mora ne “Institutin Hipnomed ne Prishtine” me drejtues Hidajet Byticin i cili me mesoi qe un te marr ket rrugtim me aq vler per te gjithe dhe i jam falenderuese per gjithe jeten sepse ai njeri din se si te ndriqoj rruget e gjithesecilit!


*******Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)