Thanas (Nase) Jani- 2 libra

Thanas (Nase) Jani e ka nisur jetën në Stegopul të Lunxhërisë, Gjirokastër, më 25 maj 1947. Mësimet e para i mori në vendlindje, pastaj në Kuçovë te shkolla “Gaqi Karakashi” e në Vlorë, te shkolla “Ali Demi”, ku mbaroi para-shkollën e mesme.

Në moshën katërmbëdhjetë vjeçare nisi studimet në shkollën ushtarake “Skënderbe” në Tiranë, për të vazhduar më tej në Shkollën e Lartë Detare në qytetin e Vlorës dhe shkollën e Lartë të Oficerëve në Tiranë. Ka studiuar edhe për Letërsi, Dramë-Regjisurë, Filozofi, në hapësirat që i krijonte detyra ushtarake.

Thanas (Nase) Jani: "Gruaja në kafaz"Prej vitit 1969 deri në vitin 1973 ka shërbyer në garnizonet e Durrësit, Kuçovës e të Beratit, oficer në A. K. A. dhe Shef i Kulturës së Divizionit të VI, Shef i Shtëpisë të Kulturës së Ushtarakëve, Berat.

Është i martuar me znj. Leonora Stefa (Jani), ish arsimtare dhe volejbolliste e skuadrës “Tomorri”-Berat (1968-1971) Kanë tre fëmijë: Entela, Helidoni dhe Lisjani. Prej vitit 1997 jeton familjarisht në Athinë.

Thanas (Nase) Jani: "Si ndriçon një xixëllonjë"

Veprimtaria Letrare:

Është autor i 18 librave në poezi e në prozë.

POEZI: “Po nesër”, “Unë dhe ti”, “Humbas udhët nëpër udhë” (në greqisht), , “Lotët e hënës” (poemë për fëmijë), “Lirika”, “Sa vjeç është ky shekull?” , “Dashuria e Anës”-roman në vargje “Jetë e hutuar” (Toena, 2007), “Si ndriçon një xixëllonjë” (Toena, 2009), “Det dashurie” – lirikat e detit-2010

PROZË: “Unaza”-novelë, “Çmendina”- roman “Sulmuesi fluturues”-monografi, “Gruaja në Kafaz” tregime e novela (libri fitues i Çmimit të Parë në Konkursin e vitit 2002 nga Lidhja e Botuesve të Shqipërisë), “Pavli dhe Vasiliqia”-novelë. , “Artistja e madhe Violeta Manushi”-monografi, 2007, “Jorgo Zografi”-monografi, “Për Shqipërinë”-2008, 2012.

Antologji & Revista Letrare

Ka përgatitur dy Antologji të Klubit të Shkrimtarëve “Drita”:

“Portat e harresës” dhe “Shtëpia mbi rrota” (Botimet “TOENA”, 2001) Autor i antologjisë: “Itaka e fjalës” (Me poetë të kudondodhur jashtë Shqipërisë) – Botimet TOENA, 2007

Ka përgatitur dhe botuar Albumin Letrar-Arkivor :

“Me Dritën, për Dritën” (2000-2002)

Është themeluesi dhe botuesi i Revistës Letrare-Kulturore “Pelegrin”, (për shkrimtarët e kudondodhur jashtë Shqipërisë). Reviste stinore, që botohet prej vitit 2004. Kjo Reviste ka Fituar Çmimin e vitit 2004, dhënë nga Kryetari i UNESCO-S në Athinë. Kjo revistë shpërndahet në të gjithë kontinentet ku ndodhen krijuesit e ikur nga Shqipëria.

Është përgatitës dhe botues i revistës letrare-historike: “Stegopuli” (2005)

Krijimtaria e Nase Janit është përfshirë në disa Antologji brenda dhe jashtë Shqipërisë.

Veprimtaria Shoqërore-atdhetare

Z. Thanas (Nase) Jani është nismëtar i krijimit të Klubit të Shkrimtarëve shqiptarë të kudondodhur në botë “Drita”, me qendër në Athinë dhe i Shoqatës Kulturore – Atdhetare “Lunxhëria” (Dega - Athinë).

Klubi “Drita”, është i pari bashkim shkrimtarësh shqiptarë në Greqi me shtrirje në gjithë qendrat qytetare në Greqi dhe ku kanë emigruar shkrimtarë shqiptarë nëpër botë.

Në Pesë-vjetorin e Krijimit, me propozim të shkrimtarit të madh Dritëro Agolli (Kryetar Nderi i këtij Klubi) Klubi “Drita” u Dekoruar nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë, z. Alfred Moisiu me “Medalien e Mirënjohjes”. Nr. Dekreti 4581 Tiranë Dt. 30. 5. 2005

Klubi “Drita” ka faqen e vet në Internet http://dritapelegrin.blogspot.com dhe lidhet me gjithë krijuesit e kudondodhur me adresat elektronike: thanasjani@gmail.com, dritaklub@yahoo.gr dhe

naselunxheria@yahoo.gr

Z. Nase Jani është i rizgjedhur Kryetar i këtij Klubi, me votim të fshehtë, në tre Mbledhjet e Përgjithshme të Shkrimtarëve. Është Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë (Kur ekzistonte kjo Lidhje), Anëtar-mik i Lidhjes së Shkrimtarëve të Greqisë.

Dekorime:

Është dekoruar me:

Medalien “Naim Frashëri”, Nr. dekreti 6609 Tiranë: Datë 18. 08. 1982
Urdhrin “Ylli i kuq” , Nr. dekreti 7175 Tiranë Dt. 20. 11. 1098
Urdhri “Naim Frashëri i Artë”, Nr. dekreti 5210 Tiranë dt. 11. 5. 2007
Diplomë Mirënjohje nga Lidhja e Botuesve të Shqipërisë (2008)
Nder i Shoqatës së Shkrimtarëve “Petro Marko”-Vlorë. (qershor 2010)
Në skenë:

Ka luajtur dhe venë në skenë dramat, në qytetin e Kuçovës e Beratit: “Familja e Peshkatarit” e Sulejman Pitarkës, duke luajtur rolin kryesor të Peshkatarit; “Lagja e Varfër” e Fadil Paçramit, në rolin kryesor të Bacë Adnanit; në rolin e Kuestorit te “Kuestori”, etj.

Ka qenë ideator dhe përgatitës i Almanakut Letrar “Naftëtari Letrar” në Kuçovë, e para revistë letrare e këtij qyteti.Vlerësime:

“Nase Jani, poet i shquar autentik!”

Dritëro AgolliËshtë nderuar me disa Çmime letrarë, brenda dhe jashtë vendit. Krijimtaria e tij është përkthyer edhe në gjuhët: greqisht, rumanisht, anglisht dhe italisht.

Vepra e tij letrare është vlerësuar nga kritika dhe personalitete të letrave brenda Shqipërisë dhe jashtë saj si: Akademikët Dritëro Agolli, Rexhep Qosja, studiuesit Perikli Jorgoni, Adriatik Kallulli, Fatmir Terziu, shkrimtarët Faslli Haliti, Qazim Shemaj, Niko Kacalidha, Stefan Martiko, Ylli Polovina, Myslim Maska, Luan Xhuli, Hiqmet Meçaj, Fatime Kulli, Vasil Qesari, Aleko Likaj, Robert Goro, Mimoza Hametaj, shkrimtarja nga Kosova: Aishe Qorraj Kelmendi, studiuesi kosovar Xheladin Mjeku, studiuesi nga Maqedonia Prof. Nehas Sopaj, shkrimtarët grekë Nasos Vajenas, Sotiris Dhimitriu, Petros Stratis (ish Ambasador i Greqisë në Tiranë), Kristos Tumanidhis, shkrimtarja franceze Claude Chatron- Colliet, etj.

Është në Enciklopedinë “Kuçova”, Enciklopedinë e Ushtarakëve të Shquar Shqiptarë, vol. 2. dhe në Enciklopedinë e Qarkut të Beratit.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit