ISMET TAHIRAJ : FJALË TË URTA SHQIPE, KOSOVË



1. Veç bie me sy i pangimë
2. As i hurit, as i konopit, po i hajës
3. Në arën pa valartarë, gjarprijtë hazer
4. Barkun e fortë se gjithkah kullotë
5. Më të përronjëve u bë vëlla.

6. Sokak i pa shtruem, si dysheku i hedhun
7. Kosa qe s’pret dorën, e vret
8. Kallamoqi kosh e buçuku bosh
9. Dhentë e dhitë përçiten me thi
10. Versije verem i zi shtëpi

11. Kukurijet e tepërta, janë si balta e vadave
12. Mos u bë tarak në arën e huaj
13. Dremitja e fuqia, janë shenjë pleqërisë
14. Më biçikletë nuk hipet në plep
15. Dregëza që s’përthahet, lëkura përçahet

16. Ai që mbyll bibliotekë, vetja i ka vdekë
17. Pas furtune shkundën kallëzit e grurit
18. Çdo herë mos i thuaj vetit ham dreq
19. Njeriu vejan miurmuron si hajvan
20. Sadaku i kresë është dija e dhanur

21. Njëqind djaj s’mund te trembin, dy hamaj të çmendin
22. Më krip mos e tepro, pa krip mos jeto
23. Nëse shkallë, shkallë ke zbritur, nuri yt zdritë
24. Dimri është xhehenem, pranvera xhenet jo i rrenë
25. Mos ia fut vetit kavallin, kurrkush s’ta heq sikletin.

26. Në pastë marr zjarr pushka, mos u sill tek krushka
27. Secila pemë dhe secili vende, krenohet me te vetin send
28. Fasule për darkë, bri e bark t’i hallakatë
29. Nëse ujin e ke ndytë, t’i verbon sytë
20. Mendjen ta fal zoti, heroizmin ta jep kombi

31. Mos e ndreqesh boten, mos ia trash baltën rrotës
32. Edhe mulliri ha bullgur, por barku si dhemb kurrë
33. Më shumë sosë dashuria, se gaca e shpupluar ne dorë
34. Mos ik si lepuri, pa i gjetur shteg vetës
35. Më kosë kositen luadhet, me drapër nuk krasiten gardhet

36. Toka haraçin ta vjel, atëherë kur ne gji te merr.
37. Uji ta nxjerr shpirtin, uji ta freskon xhanin.
38. Kur kqyresh ne pasqyre te ujit, drojë te marrin qipujt.
39. Qepet tavan, borxhi te rri sahan.
40. Lulja e ka helmin, dhe erën e mirë.

41. Hajrullah te shtëpia, lopë nëpër bija.
42. Haja e tepërt nderë për nevojtore.
43. Pa laps pa fletore, si eshka pa unur.
44. Vëllait mos ia ve lakun, se dikur përthurësh vet ne te.
45. Udhët qe t’i çelin fqinjësia, drojë se nuk t’i don shtëpia.

 Këto fjalë të urta botohën për herë të parë në Floripress .

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)