Zeqir GËRVALLA - AH! SA KISHA DASHUR: QË MIRËSIA TA RREZATOJË ÇDO (Z)EMËR-VEND…

Image
PËR JU, VËLLEZËR E MOTRA! O NJERËZ TË MIRË…

Zoti n’qiell e ne mbi tokë
Me t’gjithë njerëzit miq e shokë
Por secili n’cak të vet…

At Gjergj FISHTA
-----------------

I


Vëllezër e motra, njerëz të dashur.
Motra e vëllezër, njerëz të mirë.
Jeta…? Dihet: ajo është… e ashpër…!
O Zot! Sprovë e madhe… e vështirë…!

Por,Jeta… është… edhe shumë e bukur;
Me vëllezër e motra… me njerëz plot mirësi…
Për çdo copë tokë e qiell… për çdo zog e flutur…
N’mendje-zemra tona: dhembje-dashuri;

Kush ka zemër për zemër: të pastër, të dëlirë
Dhe shpirt të madh – fisnik, të bardhë…
Që prore mendon- vepron: për mbarë e mirë;
…Që edhe të zezën… do(n): për ta zbardhë…!

Që e do(n): me mendje-shpirt Atdheun-Kombin
Si dhe gjithë bOtën… njerëzinë-njerëzoren…
Që e ka vëlla: Detin- Qiellin – Shkëmbin…
Që e ka motër: Hanën-Dritën-Fitoren…

Që Zotin Një, Drejtësinë, Kombin, Atdheun e Lirinë
I ka: IDEAL - mbi çdo tjetër vetjak i n t e r e s . . .
Që për Identitet e Nder: ruan (Z)Eemër-Mirësinë;
… Që në çdo Shpirt të Ri: rilind edhe kur vdes…!

II

Pra, ai, kush e ka shpirtin më shumë fisnik
( Me besim-dashuri e ADHURIM në ZOT ):
Që në çdo fortunë kOhe është Rrënjëthellë-Lis,
Që secilën herë bëhet: më i fortë e degëplotë;

… Që edhe: n’Verë-Vjeshtë e Dimër…
Frymon… gjethon… lulëzon… PRANVERË…
Që në IDEAL gjithëNJERËZOR është i bindur:
Se është më e MADHJA pasuri - V L E R Ë ;

Se - secili Njeri ( qoftë mashkull apo femër ):
Së pari të jetë për Komb e Atdhe të vet – DASHURI;
Andaj, edhe Ne- Vëllezër e Motra: me Shpirt e (Z)Emër
Të jemi Shqiptar(e) Idealistë për Nënën SHQIPËRI…

O vetëm kështu jemi: Vëllezër e Motra me një Synim
( Të Mendjes-Shpirtit-Sht(R)atit - Vërtet IDEALISTË ),
Njerëz besimtar në ZOT; që pa të tillë: Jeta s’ka kuptim!
… KjoJetë kalimtare…Tredimensionale… e Katërfishtë!

… Lind… Jeton… Vdes… R I n gj a ll e sh . . .
( Ndërsa gjurmët tona: dëshmojnë për secilin prej Nesh )
Drejtësia dhe Mëshira e ZOTIT NJË: dënohesh apo Falesh…
O ZOT i Madh!Na ndihmo! Na falë e mëshiro në atë ShESh…!

Rochester, NY
Mesnatë- mërgim, 7-8 Shtator, 2011

SYTË E DËSHMORËVE

( Vëllezërve Jusuf e Bardhosh Gërvallës, Kadri Zekës dhe të gjithë
atyre që dhanë jetën për (I)LIRI )

Ata nuk ranë therorë
Që ne -
Vetëm t’u këndojmë këngë
E t’i përkujtojmë në festa e datëlindje...

Kështu -
Të ndjekur
Të përbuzur
Para shqelmit të huaj
Në Tokën tonë!

Andaj -
Të gjithë të kemi kujdes
Kudo që të jemi
Në vetmi
Apo, së bashku
Në çdo frymëmarrje - lëvizje tonën...

Se - sytë e dëshmorëve na përcjellin
Se - shpirtërat e tyre na vështrojnë
Nëse rrugën e tyre s’e vazhdojmë
Na akuzojnë

Na mallkojnë
Na dënojnë...
Ata dhe kjo Tokë-(Z)emërjonë
Lirinë-ribashkimin kombëtar meritojnë.

E ne?
Ç’po bëjmë?
Ç’po veprojmë?
Për Çështjen
Për Mëmëdhenë...

A kështu çohet në vend amaneti i Dëshmorëve?
A kështu fitohet LIRIA?
A sërish po kthehet kohë e horrave
Apo nga mospuna jonë -

Po shpërblehet armiku, tradhtia!

---------------
( Kjo poezi u botua në revistën “Alba”
nr. 2. Janar 1999 në Zvicër )

ME KRISMA PËR (I)LIRI JU THURIM KURORË

Afrim ZHITISË dhe Fahri FAZLIUT si dhe të gjithë DËSHMORËVE
( Krushqve më të bukur: me më të BUKURËN (I)LIRINË-NUSE,
Anembanë TROJEVE TONA… deri përtej MOLLËS SË KUQE… ):
Të gjithë të të njëjtit I D E A L : në R R U G Ë D R I T E – d r e j t RIBASHKIMIT KOSOVË-ÇAMËRI – SHQIPËRI ETNIKE. ----------------------------------------------------------------------

… U lindën prej nënash bujare – Shqiponja ARBËRORE
nga gjyshër e baballarë TRIMA – zotër të kësaj Toke SHQIPE
dhe jetuan e vdiqën për RIBASHKIM e FITORE
për Ty, o NËNË SHQIPËRI ETNIKE!

… Afrimi
Fahriu
Fadili
Aliu
Bedriu
Besimi
Skënderi
Mehmeti
Ylfetja…

e shumë e shumë… qindra-mijëra… të tjerë
në zemër me (I)LIRINË
u shndërruan në LuleD(R)iteSHQIPE për NJË të përjetshme P R A N V E R Ë . . .

I pari dhe i dyti ranë të përqafuar n’IDEAL

me armë në dorë

armikun tmerruan me QËNDRESË këta dy
dëshmorë…

Fadilin e dërrmuan pak nga pak ag e muzg
me tortura çnjerëzore në CZ të Beogradit në burg
nga ato pasoja vdiq larg ATMËMËDHEUT në mërgim
ndërsa Aliun – me automatik në dorë
vetëm nga helikopteri mundën LUANIN për ta
korrë
sikurse edhe lule Ylfeten
atë 16 – vjeçare flokartë
që barbarisht me plumba e qëlluan në
demonstratë
sikurse Besimin e Skënderin në Pollatë…

… Edhe sot këta YJE të pashuar
bëjnë dritë për (I)LIRI
mbi armikun ngadhënjim
e në (Z)emër të Popullit – KRENARI…

Dëshmi…Kodra DIELLORE – në Prishtinë
Kulin(d)a – Shkëmb QËNDRESE në Llap
Qyçavica – rrëzë Drenice e GATSHME në hap
Gjeravica – mbi Pejë në të NJËJTIN varg…
Dhe… Baba TOMORI – MAL H Y J N O R Ë . . .

Ooo…heeejjjjj… me KRISMA për (I)LIRI Ju thuri(m)n KURORË…

-------------------
Shënim: Afrim Zhitia, Fahri Fazliu, Ali Ajeti, Ylfete Humolli, Bedri Sokoli… Fadil Vata… si edhe
shumë e shumë të tjerë… që ranë dëshmorë për (I)LIRINË e KOSOVËS-(Z)emërJonë - SHQIPËRIJONË.
…Afrimi e Fahriu u flijuan me armë në dorë: duke iu bërë RREZISTENCË
policisë barbare jugo(serbo)sllave, më 2 nëntor 1989.
--------------------------------
Nga libri: “LULËZIMI I RRËNJËS” ( f.110 – 111 )
Shtëpia Botuese LIBRI SHKOLLOR Prishtinë 2000

BUZËQESHJE (I)LIRIE E PËR-GJYS-MUAR

Shekulli që iku na solli shumë tragjedira!

Po edhe buzëqeshje (i)lirie trimash e trimëreshash na fali...

...Azema-Shota...Emina-Nebiha-Tahira...

Adema-Shabana-Hamza... Zahira...
Edmonda... Hakifa... Fehmia - Xheva... Fatmira...

...Shqipoi e shqipe mali...

Ah, po... Kjo Tokë-jona Iliro-Shqiptare frytplote
Përherë lakmi e fqinjve tanë grabitçarë...(!)

Ti je gjaku dhe loti ynë... Ne jemi mishi dhe kocka Jote...

O Zot, po si mbetëm ende në pritje... copëtuar...
e ndarë...!!!

-------------
P. S. Fehmi Lladrovcin e kam patur nxënës (në gjysmëvjetorin e parë...) në klasën V-të të Shkollës fillore në fshatin Dobroshefc të Drenicës - Drenasit, ( ku unë dhe Abdyl Lahu, me ndihmën e Muhamet Pirrakut, që atëbotë ishte shef i arsimit: u pranuam, por pas gjashtë muajsh u deshtë ta lëshojmë arsimin… sepse, ata të Komitetit… na i morën dokumentet në shkollë… meqë të dytë ishim të burgosur politikë…) pra, Fehmiun, të cilin e kisha nxënës për atë gjysmë-vjetorë, e që i kisha mbetur në zemër, tri javë para se të shndërrohej në legjendë (I)LIRIE vetë i treti (në mbrojtje të ushtarëve të vet luftëtarë trima) ky Komandanti i lartë i UÇK-së, pra, nga atje prej fronti... nga mali... përmes shokut tim, Gani Ademi (që së bashku punuam në redaksinë e “Botës së re”) më dërgoi të fala me shumë respekt, sikurse edhe herave të tjera...
-----------------
Nga libri “ME O(R)Ë KOSOVE” , f. 24, 25 dhe 94
(që doli nga shtypi më 20 Nëntor), Prishtinë 2009

AH! SA KISHA DASHUR: QË MIRËSIA TA RREZATOJË ÇDO (Z)EMËR-VEND…

... Me këtë POEMË, nga ZEMRA(ri)kujtoj: me respekt-pietet, mall’ e DASHURI-ZGJIM Me Shpirt-(SH)-Shqiptari: për Ju,Vëllezër e Motra - bashkëVVeprimtarë të IDEALIT; Për Ju Dëshmorë e Dëshmore-Heronj e Heroina…që ndërruat jetë e, jeni në AMSHIM… Si dhe për Ju që jeni: në këtë Jetë-bOtë të trazuar në VV-e-p-r-i-m . . . kUndËr djallit…

E… që të gjIthË…(UNIKË): - jemi për Nënë SHQIPËRINË ETNIKE; Krnare-Krenarë…
Synim-Drejt: (I)LiRiBaSHkimit gjIthË-KOMBËTAR e t-e-rr-i-t-O-r-i-a-l…siç dO ZOTI,
Me në BallË: Idealin-QëndresË-FORTË të kAtËrYllk(Ë)-YjEvE tAnË LEGJENDARË:
Hyrie Hanës, Shaban B.Shalës, Fazli Greiçevcit dhe Metush Krasniqit – DAJKOCI;

… Sepse, Ne Motra eVëllezër IDEALI ( të LRBSH-së…): NË RRUGË DRITE…
( Që më SHumë e kemi DaSHur e Çmuar Njëri-Tjetrin sesa V-E-T-V-E-T-E-N . . .
E mbi të gjitha DaSHuritë:e DeSHëm-e-DUAM NËNË SHQIPËRINË ETNIKE,
Si dhe: DO TA DUAM për JETË - si ZOTIN NJË, me (Z)EMËR-VËRTETËN );

E për Jusufin e Bardhin,(që Jusufin unë e njoha me Bacë Metushin Prijës-ATDHETAR):
E di gjithë bota - që bashkë me Kadri Zekën janë DëSHmorë-Heronj - ( I ) L I R I E . . .
GjithaSHtu: di për Adem DEMAÇIN dhe Adem JASHARIN – DyYje-LEGJENDARË, -
Që janë:Dy SIMBOLE U-N-I-K-A-T në bOtë -EMBLEMË SH Q I P Ë ( T A ) R I E . . .
--------------------------------------------------------------

… dhe… Gjithashtu, kjo Poemë ( për herë të parë), është:
një VËREJTJE serioze, por vëllazërore-njerëzore ( në vend të një reagimi… )
për shpifës-sharësin B.Hamza, me të cilin nuk njihem fare, si dhe
… ndaj atyre që fshihen pas tij…!!!... O ZOT, bjeri në MEND!
--------------------------------------------------------

I

O ZOT! TI që e ke krijuar këtë JETË-BOTË… me kaq të BUKURA…
( Por, në Të…( Jetë-Botë…) ka edhe shumë të liga… shumë shëmti…! )
Po. E BUKUR ëSHtë PRANVERA: me lule…me zogj, me flutra…
Dhe, po…e shëmtuar – JETA (!): nga ca njerëz hilexhinj…shpirtzi…!

… Oh! Çudi…ende të këtë të tillë… të sëmurë… apo, mendjeprishur…?!
Që fyejnë, shajnë... e shpifin… trillojnë…pa asnjë fakt-argument!
( Mjerisht! Po si të këtë të mjerë shqipfolës… nga UDB-a s. të yshtur…
Që të veprojnë: kundër SHQIPËRISË Etnike, e Vëllezërve të vet…!!! )

Dihet mirëfilli, që (okupatorja e deridjeshme…) Serbia: si parim të saj
E ka rrenën-shpifjen… dhe bërjen e krim-gjenocidit më barbarë…
( Që mbase Një Shekull: Ne Shqiptarët e Kosovës…u lamë në gjak-lot-vaj…
Dhe… të gjitha këto: aprovuar nga Laboratori AkademikoSerboKishtar! )

Pra, kuptohet: UDB-a, ajo dorëzezë… shpirtzezë…satanokarpatione…
Kurrë s’është ngirë… me vrasje-mbytje… krime… bërë mbi Ne - Shqiptarëve…
E, parësore e ka pasur (dhe e ka): futjen e përçarjes mes nesh…atë: z-e-z-o-n-e…!
Por, KURRË s’ka arritur: të na thyejë në Shpirt - IDEALIN e t’PARËVE.

Andaj, ata PATRIOTË që s’ka mundur t’i thyejë përsëgjalli n’(Z)Emër-Shpirt:
Me asnjë torturë burgu e qelie…me asnjë metodë-mënyrë-mënxyrë…
Pastaj, me shpifje… duke e quajtur: DRITËN-errësirë!Errësirën-DRITË…(!)
Ka vepruar: me ca shqipfolës naivë…apo, kameleonë që ndërrojnë ngjyrë-fytyrë…?!?

O ZOT! O ZOT! Edhe të tillët e gabuar-mashtruar… Bjeri në MEND!
Në këtë JETË e BOTË – Mjalt’ e Helm përzier…! O Njerëz(Z)emërMirë…
( AH! Sa kisha DASHUR: që MIRËSIA ta RREZATOJË çdo (Z)emër-VEND
Dhe, i gjithë NJERËZIMI të jetojmë n’HARMONI-begati… e të L-I-R-Ë ! )

Po, po… Në këtë JETË-BOTË përplotë me NJERËZ të MIRË…
( Por… Ç’t’i bësh? Kur ka edhe shumë hilexhinj…përplotë ndërskëmbza… )
Ah,Vëllezër e Motra! O ju NJERËZ-(Z)emërMirë! Kisha pasur DËSHIRË:
Të vetëdijesohet-shërohet… edhe ai…vëlla i sëmur…Bahtir Hamza…!

Të mos fyej e përgojojë më: Poetë-Patriotë-Dëshmorë-HERONJ…
( Se, JO, JO! Ata: nuk mund të përlyhen në asnjë mënyrë DOT );
Andaj, kujdes! Njerëzisht, si Vëllai Vëllain - nga Zemra e këshillojë:
- B.H. Bëhu tamam poet! Largoju kësaj rruge të ndyrë, se… ka ZOT;

… Se, mund të të verbohen dy sytë përsëgjalli…(!)…
( Sikurse të janë verbuar… mjerisht, mendja dhe shpirti… );
Mjaft volle kundër DRITE, në shërbim errësire e djalli…
Hej, çeli sytë! Përmirësoji: mendje-shpirt! Eja në vedi…

Të gjithë ata që të këshilluan… e, që po të kundërshtojnë…
( Si A.Konushevci,I.Prokshi,F.Bruqi,B.Elshani,shumë studentë…e,të tjerë…)
Po e mbrojnë të VËRTETËN-Dinjitetin; jo, ata të keqen s’ta dojnë…
Kthjellohu, B.H.! Se, para të VËRTETËS po mbetesh i mjerë…!

… Se, për secilin prej nesh: Si jemi…Kush jemi…?
E, se… çfarë patriotizmi e veprash kemi bërë deri sot…
E di Zoti. E dinë: miq e armiq… të gjithë gjurmët i kemi…
Sjellja jonë dhe KohëJeta: i dëshmon… nga I LUMI ZOT.

Sepse, kush e fyen tjetrin: pa argumente, pa arsye…
( Madje, pa u parë kurrë as pa u njohur fare mes vete…! )
Më në fund: e fyen vetveten…( i hyrë në një rrugë pa krye… )
Dhe… i tilli: bëhet një njollë e zezë e kësaj J-E-T-E !

I I

… Andaj, edhe kush nuk i mbron shokët e IDEALIT
( E, që ka mundësi… dhe, që e DI të V Ë R T E T Ë N ):
Edhe ai: i hapë rrugë të keqes… në shërbim të armikut-djallit…
Duke dëmtuar: Kombin-ATMËMËDHEUN… dhe, vetveten!

Hej, në këtë JETË! (…Edhe, të çuditshme…! ) …Tepër lakmiqare…!
Kush është i paBesë e i pangimë: në mendje-zemër-shpirt e bark…
( Ai: edhe në Emër të ZOTIT e Kombit… medet, a sh i q a r e… )
Po bëka hile…!... Edhe të VËRTETËS: u munduka t’i vëjë l-a-k…!!!

Po! Pastaj… ja, shtohen përçarjet… pjellin ndërskëmbza…
Dalin në skenë… gjysmë-talentë… gjysmë mendjesëmurë…(!)…
Të porositur e të mashtruar… nga UDB-a, si B.Hamza…
Që fyen me gënjeshtra: Dëshmorë e Patriotë - të dëshmuar;

Madje, e shanë: edhe UÇK-në ( Krenarinë tonë KOMBËTARE),
Adem Demaçin, Adem Jasharin, Zeqir, Jusuf e Bardhosh Gërvallën…!!!
Megjithatë, kjo botë kurrë s’ka mbetur pa njerëz me ndjenja Dinjitare;
Si për shembull: Beqir Elshani, Flori Bruqi e të tjerë…që nuk tallen…

… Por, që i dalin në ndihmë të VËRTETËS – D R E J T Ë S I S Ë
( Jo për interes vetjak-personal, por - për interes Kombëtar-NJERËZOR);
Që Bahtir Hamzës, njerëzisht i thanë: - Hesht! Mjaft më ke dërdellisë…
E njeh Populli Zeqirin - Poetin e Ribashkimit, poezinë e Tij - Kurorë…

E unë, themë: sikur t’ishte gjallë… apo, të ringjallej Fazli GREIÇEVCI,
( Im Vëlla i Penës dhe IDEALIT ), më së miri do t’i përgjigjej: B.Hamzës…(!)
Po aSHtu: edhe Azem Beqiri, Selman E.Berisha, Abdyl Lahu dhe Rexhep Elmazi…
Sepse, ishim besnikë dijnitarë dhe dinim: ta dallonim BLETËN prej anzës…!

… Sepse, Ne Motra e Vëllezër IDEALI (të LRBSH-së): NË RRUGË DRITE…
Që më SHumë e kemi DaSHur e Çmuar Njëri-Tjetrin sesa V-E-T-V-E-T-E-N . . .
E mbi të gjitha DaSHuritë (e DeSHëm-e-DUAM): NËNË SHQIPËRINË Etnike, -
Si dhe: DO TA DUAM për JETË - si ZOTIN NJË, me (Z)EMËR-VËRTETËN;

E për Jusufin e Bardhin (që Jusufin unë e njoha me Bacë Metushin Prijës-ATDHETAR):
E di gjithë bota - që bashkë me Kadri Zekën janë Dëshmorë-Heronj ( I ) L I R I E . . .
Gjithashtu: di për Adem DEMAÇIN dhe Adem JASHARIN – DyYje-LEGJENDARË, -
Që janë: Dy SIMBOLE U-N-I-K-A-T në bOtë - EMBLEMË SH Q I P Ë ( T A ) R I E . . .

I I I

… Jo. S’e kisha ndërmend të merrem me B.H. as të reagojë fare;
( Sepse, të flasish për veten… i bie si fryrje – tepër lavdatë… )
E ta mbrosh Shokun – të VËRTETËN: është NJERËZORE-Kombëtare;
Përkrahja dhe Ndihma me DREJTËSI njëri-tjetrit – më e mira DHURATË.

Unë, asnjëherë në shkrimet e mia: s’kam fyer e sharë… e, vërejtje kam bërë…
Vërejtje me Qëllimin më të Mirë: për Çështje KOMBËTARE-NJERËZORE,
E jo, Kurrë, për interese personale… por, për të përgjithshmën - VLERË
Me DINJITET, që na TAKON: të MOS e lëshojmë DOT prej DORE…

Dhe… Jo, jo… Kurrë s’jam frikësuar as fshehur pas asnjëfarë n o f k e
Por, h a p t a s - gjithnjë me (Z)Emër e Mbiemër të V ë r t e t ë ;
Sepse, gjithnjë me besim në ZOT: gjakoj të jem bir i Denjë i kësaj TOKE,
Këtë Qëndrim-Synim PRINDORË e kam për Nder ta Ruajë për JETË.

…Kurse: në Poezi-Tregime-Dramë… që kam marrë pjesë në revista-gazeta…
Nëpër Konkurse letrare të shpallura… ( me Shifër ): a n o n i m e :
E, që kam fituar prore Shpërblime: të Para, të Dyta, të Treta…
Meqë, mbi 17-vjetë kam qenë i anatemuar…i kam botuar me pseodonime!

Pra, duke medituar thellë: Mendoj që s’duhet të kemi Shqiptar as Shqiptare
Që t’ia lëmë armikut… vetëm ai ( ajo) që s’do(n) të jetë Shqiptar(e) - as NJERI;
Hej! Kisha dashur: që edhe B.Hamza t’i kthehet Çështjes Njerëzore-Dinjitare, -
Të pendohet.Të kërkojë publikisht Falje.T’i kthehet NJERËZORES - me NJERËZI.

… Në të kundërtën: ai (B.H.) si dhe, ata të gjithë si ai – fyesë e përgojuesë…
( Të pa argumente, të pa fakte… por, me fyerje, sharje, trillime, shpifje…):
Vetveten rëndë do ta dënojnë … E, kur t’iu bëhet vonë… të bien në FundPus…
Më KOT tek ZOTI e POPULLI: do të kërkojnë NDIHMË… në gërrithje…!!!

( 27 Mars, 2011 )

Një sqarim të shkurtër:
---------------------------
Këto ditë, rastësisht, lexova në: Agjencioni Floripress ( të datës 21 Shkurt 2011), ku një shpifës-sharës, i quajtur: Bahtir Hamza (!), s’di a është i sëmur mentalisht, apo është në shërbim të armikut serb - UDB-së!? Unë, kurrë s’jam takuar as s’kam folur me te, as nuk njihemi fare! E, ai, shpif, fyen, shanë e vjellë gënjështra kundër meje, Jusufit e Bardhit, ne tre Gërvallëve…(!!!)…Madje, e shanë edheUÇK-në, Adem Demaçin,Adem Jasharin…!!!E kësofarë: shpifje-fyerje-sharjesh…nuk është hera e parë që bën Bahtir Hamza! Ai vazhdimisht: fyen, shanë e trillon gënjeshtra… - lajmëronte Agjencioni Floripress; ndërsa, kompetentët, njëherë-për-njëherë po heshtinë!? Vetëm disa mendjendritur shpirtbardhë ( si dhe një grupë: studentë e studente të Universitetit të Prishtinës - në RrugëDRITE…) e kundërshtojnë, duke e mbrojtur të VËRTETËN.
… Në të kundërtën… Kujdes, B.Hamza! Se…çdo Ligj Natyror, Kombëtar, Njerëzor e Shtetror… shpif-sharësit… rëndë i dënon…!

Zeqir Gërvalla

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)