"The Guardian": Ja përse shqiptarët kërkojnë azil në Britani

"The Guardian": Ja përse shqiptarët kërkojnë azil në Britani
“Historitë e rregullta në lidhje me ardhjen e emigrantëve të paligjshëm shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar e kanë fillesën në dhjetor të vitit 2010, kur BE i lejoi ata që të udhëtojnë në të gjithë zonën Shengen pa viza”. Kështu shkruan prestigjiozja “The Guardian” në lidhje me fluksin në rritje të refugjatëve shqiptarë që sipas saj, përbëjnë një nga grupet më të mëdha të emigrantëve të paligjshëm në Britaninë e Madhe.
Zyrtarisht, Mbretëria e Bashkuar është shtëpia e rreth 20 mijë shqiptarëve. Por një pjesë e madhe e atyre që kanë shkelur kufirin britanik, kanë pretenduar të jenë kosovarë që i kanë ikur luftës në Jugosllavi. Mbretëria e Bashkuar është destinacioni i fundit për të rinjtë shqiptarë, të cilët vijnë nga një vend ku 70% e popullsisë është myslimane dhe kodi mesjetar i Kanunit ka ndikim në zonat rurale, shton gazeta britanike.
"Gjakmarrjet janë të njohura nga Komisioni Evropian, si një nga faktorët nxitës më të zakonshëm që i shtyjnë shqiptarët drejt azilit në vende të BE-së, së bashku me një sërë arsyesh të tjera si privimi, papunësia, diskriminimi dhe qasja e dobët në kujdesin shëndetësor, përfitimet sociale dhe arsimit”, shkruan "The Guardian".
Shqiptarët që pretendojnë azil në Mbretërinë e Bashkuar përmendin rregullisht gjakmarrjen si arsye që i pengon të kthehen në shtëpi. Në vitin 2008, ka pasur 173 kërkesa për azil në Britani të Madhe nga shtetasit shqiptarë. Deri vitin e kaluar kjo shifër u rrit në 1,809. Pothuajse të gjitha kërkesat u refuzuan.
Agoni, një shqiptar 18-vjeçar, udhëtoi nga Spanja në Mbretërinë e Bashkuar: “Babai im kishte një problem me mafien në Shqipëri. Mafia i kërkonte babait tim të paguante një gjobë, por ai nuk kishte para. Unë kam qenë i frikësuar për jetën time, kështu që kjo është arsyeja pse unë u largova nga Shqipëria. Lash familjen time dhe u nisa për në Spanjë, të filloja një jetë të re. Kam takuar dikë në Spanjë që kishte lidhje me një grup shqiptarësh që ndihmojnë njerëzit për të shkuar në Britani të Madhe. Ju duhet t’i paguani atyre një shumë prej 6 mijë paund. Nëse ju nuk i keni këtë shumë, të thonë që të punosh për ta”.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)