BSPK-ja kërkon ta rrëzojë Qeverinë 2 të Ramush Haradinaj


Nga Flori Bruqi 

BSPK-ja kërkon ta rrëzojë Qeverinë Haradinaj


Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës së Kosovës (SBASHK) nga data 14 janar  2019 ka hyrë në grevë të përgjithshme shkaku i mos plotësimit të kërkesave nga ana e Qeverisë së Kosovës për rritjen e pagave.Greva vazhdon, SBASHK-u në terren

Në kuolare të Kosovës po thuhet se greva e arsimtarëve është më qëllime politike për rrëzimin e Qeverisë Haradinaj 2.

A është apo jo nuk e dijmë ?


Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës, përmes një komunikate për media thotë se mbështetë kërkesat e të gjithë sindikalistëve të federatave/sindikatave në kuadër të BSPK-së që kanë të bëjnë me Draft Ligjin e Pagave.
“Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës, përmes kësaj komunikate kërkon nga Qeveria e Kosovës dhe akterët kompetent që sa më shpejtë çështjet e adresuara nga sindikatat të zgjidhen, në të kundërtën do detyrohemi që të ndërmarrim veprime të përgjithshme sindikale në kuadër të BSPK-së për realizmin e kërkesave të punëtoreve, gjithmonë duke u mbështetur në të drejtat që i jep Ligji mbi Organizmin Sindikal dhe Ligji mbi Grevat”, ka paralajmëruar BSPK.Kryetari i Komunës së Deaçanit, Bashkim Ramosja thotë se në këtë komunë, nesër duhet të fillojë procesi mësimor.

Ai bënë të ditur se në takimin e mbajtur me përfaqësuesit e SBASHK-ut, u dakorduam që greva të ndërpritet.
“Përfaqësuesit e SBASHK-ut në Deçan bëjnë thirrje që nga nesër të filloj procesi mësimor. Nga mospajtimi me situatën dhe gjendjen e krijuar në arsim, kryetari i Sindikatës në Deçan prof. Avdullah Lataj, japë dorëheqje të parevokueshme nga udhëheqësi i këtij institucioni. Falënderoj përfaqësuesit e SBASHK-ut në Deçan për vendimin e marrur e në veçanti prof.Avdullah Lataj”, thotë Ramosaj.


Edhe  e Hanit të Elezit u ka kërkuar mësimdhënësve që të rinisin mësimin.


Drejtori i Drejtorisë për Arsim Kulturë Rini e Sport në këtë komunë, Menduh Vlashi thotë se pas rritjes së pagave për mësimdhënësit nga ana e Qeverisë së Ramush Haradinajt mësimi duhet të rifillojë.
“Drejtoria për Arsim Kulturë Rini e Sport e Komunës së Hanit të Elezit, pas reflektimit pozitiv të Qeverisë për rritje të pagave, kërkojmë nga mësimdhënësit dhe nxënësit e Komunës tonë që të rifillojë mësimi, me qëllimin më të mirë për mos humbjen e orëve të mësimit nga fëmijët tanë. Ne si institucione komunale jemi të përkushtuar së bashku me ju dhe të gjithë akterët që të mos dëmtohet procesi mësimor”, tha Vlashi.

Thellohet kriza në arsim, greva vazhdon


Në anën tjetër edhe Abdulhadi Krasnic, kryetari i Mamushës, ka thënë se pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për rritjen e pagave për mësimdhënësit mësimi në komunën që ai e udhëheq do të fillojë nesër.
“Pas vendimit të kryeministrit të Republikës se Kosovës se do të rriten pagat e arsimtareve të Republikës së Kosovës, njoftohen të gjithë arsimtar dhe nxënësit e shkollës fillore “Anadollu” dhe gjimnazit “Atatürk” se mësimi në Komunën e Mamushës do të fillojë me datën 21.01.2019 të hënën”, ka shkruar Krasnici.
Klina i është bashkuar komunave që kërkojnë që nesër të rifillojë procesi mësimor.
Kryetari i kësaj komune, Zenun Elezaj përmes një shkrimi në llogarinë Facebook ka kërkuar që nesër të nis gjysmëvjetori i dytë.
Elezaj ka përshëndetur vendimin e qeverisë për rritjen e pagave, si reflektim ndaj kërkesave të grevistëve
Ndryshe, Qeveria e Kosovës ka ndarë 20 milionë euro në vit për të gjithë mësimdhënësit, por ky vendim i Qeverisë nga SBASHK’u po shihet si jo i drejtë pasi që siç thonë në SBASHK, ky vendim nuk i përmbush kërkesat e tyre.

Sipas SBASHK’ut vendimi që ka marrë kryeministri Haradinaj është vetëm 10 për qind e koeficientit të mësimdhënësve dhe jo 30 për qind siç po kërkojnë ata dhe prandaj edhe kanë vendosur që ta vazhdojnë grevën.
Komuna e Gjilanit ka vendosur që të ndërpres grevën e mësimdhënësve, e cila ka nisur ditë më parë dhe nga e marta nxënësit e të gjitha shkollave do t’i kthehen procesit të rregullt mësimor.
Kështu thuhet në një komunikatë të komunës, ku theksohet se vendimi është marrë pas takimit të drejtorit të Drejtorisë Komunale të Arsimit në Gjilan, Nazim Gagica, së bashku me drejtorët e të gjitha shkollave fillore, të mesme dhe institucioneve parashkollore.
Kryetari i komunës së Gjakovës, Ardian Gjini ka takuar sot drejtorët e shkollave të komunës së Gjakovës për të biseduar për mundësinë e përfundimit të grevës së arsimit, pas rritjes së pagave të tyre nga ana e qeverisë, duke i kërkuar atyre që nesër në mëngjes shkollat të jenë të gatshme për t’i pritur nxënësit.
Gjini ka thënë gjatë ditëve të kaluara ka marrë qindra mesazhe nga prindër dhe mësimdhënës të komunës sonë.Rezultate imazhesh për greva ne shkollaKërkesë e vetme e kësaj sindikate është rritja e koeficientit të pagave të mësimdhënësve të arsimit prej 30 për qind.


Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës së Kosovës (SBASHK) tash e një javë është në grevë të përgjithshme pasi kërkon rritjen e pagave për punëtorët e arsimit. Mos plotësimi i kërkesave të mësimdhënësve ka bërë që të filloi java e dytë e bojkotit të mësimit në të gjithë vendin.
E për të filluar mësimin, SBASHK-u ka kërkuar rritjen e koeficientit të pagave për mësimdhënësit prej 30 për qind. Por plotësimi i kërkesave të SBASHK-ut, buxhetit të shtetit i kushton 45 milionë euro brenda vitit.

***
Imazh i ngjashëm


Ndërsa të dielën në mbrëmje, kryeministri Ramush Haradinaj, kishte pritur në takim përfaqësuesit e SBASHK-ut, për të diskutuar lidhur me grevën në arsim.

Ai i është drejtuar me një letër kryetarit të SBASHK-ut, të cilin e ka lutur që t’i takojë urgjentë Këshillin grevistë dhe të kërkojë nga ata që të fillojë mësimi.

Në letër ai ka njoftuar se është bërë një rritje e pagave në arsim, e cila është votuar në Komisionin për Buxhet në Kuvendin e Kosovës.Haradinaj: Oferta e Qeverisë, rritje substanciale e pagave në arsim


Ramush Haradinaj: 

Oferta e Qeverisë, rritje substanciale e pagave në arsim

“Grevën e mësimdhënësve e kam marrë me seriozitetin më të madh. Pas një punë të kujdesshme dhe duke u bazuar në të gjitha mundësitë buxhetore, kam dalë me këtë propozim për rritjen e pagave të mësimdhënësve. Ftoj Këshillin Drejtues të SBASHK-ut, që të shqyrton këtë ofertë dhe të me vendim të arsyeshëm, për të mirën e nxënësve dhe të arsimit në vend”, thuhet në letrën e Kryeministrit Haradinaj drejtuar kryetarit të SBASHK-ut, Rrahman Jasharaj.Ministri i Arsimit, Shyqiri Bytyqi ka mbajtur sot një takim me këshillin grevist të SBASHK-ut, ku është diskutuar për gjendjen aktuale në arsim.

Bytyqi pas takimit me SBASHK-un: Presim që nesër të filloj mësimi


Bytyqi përmes një postimi në Facebook, ka bërë të ditur se në takim është diskutuar edhe për veprimin e fundit që Qeveria ka ndërmarrë për rritjen e pagave të mësimdhënësve.


” SBASHK-u vazhdon me pas kërkesa që i ka pas që nga fillimi, por konsideroj se nuk e kanë të qartë se nuk është çështje diskutimesh por është mundësi buxhetore dhe nuk ka mbet më hapësirë për diskutim, sepse kjo është mundësia e vetme buxhetore për një rritje pagash, që nuk është në fakt rritje e ulët, sepse ka një implikim buxhetor të lartë. Ne presim që nesër të gjitha shkollat të fillojnë mësimin dhe nuk ka më asnjë arsye nga askush që të pengohet procesi mësimor”, ka shkruar Bytyqi.
SBASHK: Qeveria mashtroi me shifrat, në vend të 20 milionëve ofroi 12 milionë euroSBASHK:

Qeveria mashtroi me shifrat, në vend të 20 milionëve ofroi 12 milionë euro


Bashkë me anëtarët e grupit punues (për menaxhimin e situatës pas grevës) dhe përfaqësuesit e Kryeministrit, mbajtëm një takim me këshillin e grevës së SBASHK-ut, për të diskutuar dhe informuar saktësisht lidhur me veprimin e fundit që Qeveria ka ndërmarrë për rritjen e koeficientit, gjegjësisht për rritjen e pagave të mësimdhënësve dhe të gjejmë një mirëkuptim që të ndërpritet greva dhe të filloi mësimi sa më parë, sepse të gjitha orët e humbura janë dëm i pariparueshëm.Imazh i ngjashëm

Qëllimi i këtij takimi ishte që të informohet saktësisht Këshilli i grevës se sa vërtetë ka implikim rritja buxhetore në rritjen e pagave të mësimdhënësve dhe cilat kategori janë prekë, sepse ka paqartësi.


Gjatë këtij takimi, tashmë u qartësuan të gjitha rritjet që kanë ndodhur në sistemin arsimor dhe ne si qeveri mendojmë se nuk ka asnjë lloj arsye që të vazhdojë greva.Rezultate imazhesh për greva ne shkolla
Vendimit i fundit Qeveritar  rreth  pajtimit të Komisionit Parlamentar, do të ketë rritje për të gjithë sistemin arsimor parauniversitar me koeficientin 0.20, pra rritja e një koeficienti që përkthyer në shifra i bie rreth 48 euro për secilin mësimdhënës duke u bazuar në pagën aktuale që sot kanë.SBASHK-u vazhdon me pasë kërkesa që i ka pasë që nga fillimi, por konsideroj se nuk e kanë të qartë se nuk është çështje diskutimesh por është mundësi buxhetore dhe nuk ka mbetë më hapësirë për diskutim, sepse kjo është mundësia e vetme buxhetore për një rritje pagash, që nuk është në fakt rritje e ulët, sepse ka një implikim buxhetor të lartë.


Ne presim që nesër të gjitha shkollat të fillojnë mësimin dhe nuk ka më asnjë arsye nga askush që të pengohet procesi mësimor.Imazh i ngjashëm


Nxënësit nuk janë fajtor dhe mendoj se Qeveria ka reflektuar dhe siç ka reflektuar Qeveria të reflektojë edhe SBAShK-u dhe ne do t`ia bëjmë edhe një ofertë tjetër SBAShK-ut si Qeveri që të fillojmë menjëherë edhe me akterët tjerë të arsimit, të debatojmë dhe të marrim obligime, pra edhe pjesa e akterëve të arsimit edhe qeveria të merr përgjegjësi dhe obligime.


Kryeministri erdhi e do iki me pagën më të madhe ndonjëherë!

Me nisjen e hartimit të projektit Ligjit për Pagat në Sektorin Publik, kanë nisur edhe problemet e shumta ku secili sektorë e person kërkon të ardhura më të larta se tjetri, mëson “SyriKosova”.

Dikush paga të larta e të tjerët të ulëta, secili institucion ka dhënë paga sipas qejfeve të veta. Pra ka pasur pabarazi në paga e llojllojshmëri të shtesave.


Kryeministri i vendit, i cili e ka pagën më të madhe nga të gjithë kryeministrat e rajonit 2950 euro apo gjashtë herë më të madhe se paga mesatare në vendin tonë e cila është 416 euro, ka kërkuar që me votimin e ligjit për pagat me ul vetëm një pagë, atë të kryeministrit.

Nga ana tjetër vendi vazhdone të përballet me greva ku më këmbëngulës janë Sinaikate e Arsimit e cila kërkon përmirësimin e koeficientit prej 30 për qind. Protesta, greva e pakënaqësi ka edhe në fushat tjera si tek policia, shëndetësia, minatorët, doganierët e të tjerë punonjës.

Por si duket e njëjta situatë mund të ndodh edhe pas miratimit të Ligjit për Pagat në Sektorin Publik dhe se mund që kryeministrit të ardhshëm ti ulet paga, por jo edhe këtij aktual.

Hartuesit e ligjit, tregojnë se ky projektligj do t’i adresojë problemet të cilat janë shfaqur në praktikë dhe në aspektin ligjor në sistemin e pagave. Në përgjithësi sistemi konsiderohet I fragmentuar dhe po ndonjë system të ndërtua në konsistencë dhe koherencë, kompetencë e shpërndarë në përcaktimin e pages, pabarazi në paga, llojllojshmëri e shtesave pa rragulla homogjene dhe pa kufizime ligjore. Pagat janë rregulluar me ligje të veçanta dhe kryesisht me akte nënligjore ku baza ligjore e tyre në shumicën e rasteve është e disktueshme.

Nga ana tjetër, kryeministri i vendit, i cili e ka pagën më të madhe nga të gjithë kryeministrat e rajonit 2950 euro apo gjashtë herë më të madhe se paga mesatare në vendin tonë e cila është 416 euro, ka kërkuar që me votimin e ligjit për pagat me ul vetëm një pagë, atë të kryeministrit.

Nga ana tjetër “SyriKosova”, ka kërkuar sqarime nga ana e kryeministrisë sesa do të zvogëlohet paga e të parit të qeverisë.

Paga e kryeministrit do të jetë më e vogël dhe se sa do të jetë ajo do të vendos Kuvendi i Kosovës, e ku Ligji për Paga tashmë është atje”, tha për “SyriKosova”, zëdhënësja e Qeverisë Donjeta Gashi.

Sesa do të jetë paga e kryeministrit nuk ka dhënë përgjigje për “SyriKosova” as ministri i Administratës Publike Mahir Yagcilar, i cili tha se propozimet shkojnë tek komisioni e më pas në kuved për miratim.

“Nuk e di sesa do të jetë paga e kryeministrit, por për këtë do të vendos komisioni dhe kuvendi”, tha ministri i Administratës Publike.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)