PËRDORUESIT E PËRDITSHËM TË ILAÇIIT 'ASPIRIN' JANË MË PAK TË RREZIKUAR ME VDEKJE NGA COVID-19

Pacientët e shtruar në spital COVID-19 të cilët po merrnin një dozë të ulët ditore të aspirinës për t’u mbrojtur nga sëmundjet kardiovaskulare kishin një rrezik dukshëm më të ulët të komplikimeve dhe vdekjes krahasuar me ata që nuk po merrnin aspirinë, sipas një studimi të ri të udhëhequr nga studiuesit në Universitetin e Maryland, Shkolla e Mjekësisë (UMSOM). Marrësit e aspirinës kishin më pak të ngjarë të vendoseshin në njësinë e kujdesit intensiv ose të lidheshin me një ventilator mekanik dhe kishin më shumë të ngjarë të mbijetonin nga infeksioni krahasuar me pacientët e shtruar në spital që nuk po merrnin aspirinë. Studimi, botuar sot në revistën “Anestezi dhe Analgjezi”, ofron “optimizëm”, thonë studiuesit, për një ilaç të lirë, të arritshëm me një profil të njohur të sigurisë që mund të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve të rënda. “Ne besojmë se efektet e aspirinës për hollimin e gjakut sigurojnë përfitime për pacientët COVID-19 duke parandaluar formimin e mikroklotit”, tha bashkautori i studimit Michael A. Mazzeffi “Pacientët e diagnostikuar me COVID-19 mund të konsiderojnë përdorimin ditor të aspirinës, për sa kohë këshillohen me mjekun”. Ata me rrezik të rritur të gjakderdhjes për shkak të sëmundjes kronike të veshkave, për shembull, ose për shkak se ata përdorin rregullisht ilaçe të caktuara, si steroidet ose holluesit e gjakut, mund të mos jenë në gjendje të marrin aspirinë në mënyrë të sigurt, shtoi ai.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)