Figura poliendrike e prof,dr. Skënder Kodrës, është kthyer në një simbol për komunitetin shqiptarë në Amerikë, Kosovë , Shqipëri dhe Maqedoni


Skënder Mulliqi

Skënder MULLIQI


Para disa vitësh dikush me cingërroi në telefon dhe kur u paraqitë ishte një zë butë, i qetë dhe burrëror, mu prezentua, “Unë jam Skënder Kodra kryetar i Akadermisë Shqiptaro-Amerikane të Shkencave’ .Ishte hera e parë që bisedoja më Prof.dr.Skënder Kodrën.Me bëri shumë përshtypje, së kisha të bëjë më një njeri të qetë, dhe me një intelektual të mirwfilltë. U takuam në zyrën e gazetës kombëtare ‘ Bota sot’ në Pejë, që tash nuk me kujtohet viti. Atë kohë e pata bërë edhe një intervistë të shkurtër për Skënderin.Dhe vërtetë të gjitha takimet me te sa ma forcuan bindjën së dr. Kodra është një përsonalitet që është i përkushtuar jo vetëm profesionit të tij prej neurospikiatrit të vyeshem , por është edhe atdhetar. Ai atdhetarizmin e tij e vertetoi në vepër duke u angazhuar në Amerikën mike në forma të ndryshme që shqiptarët ta fitojnë lirinë dhe pavarësinë e Kosovës. Gjithashtu dr. Kodra u angazhua edhe për të drejtat legjitime të shipatareve në Maqedoni , Mal të Zi dhe Luginë të Preshevës.Ai disa herë i vizitoi trevat shqiptare duke iu dhënë përkrahje që ti realizojnë të drejtat legjitime të tyre. Isa Kodra, djali i tij ishte pjestarë i UÇK-së të brigadës “ Atlantiku’ e cila mori pjesë në thyerjën e kufirit shqiptaro-shqiptarë në Kosharën legjendare.Skënder Kodra u lind në Istog të Kosovës, ku kreu shkollën fillore e të mesmën e vazhdoi në Gjakovë dhe Pejë. Qysh si i ri autoritet serbe për shkak të veprimtarisësë tij atdhetare e burgosën disa herë në burgjet e Prishtinës, Gjakovës , Ferizajt , Suharekës , Beogradit dhe të Pejës.Ai u detyrua që të emigrojë jashtë vendit në vitin 1969 së pari në Itali e pastaj në Amerikë, ku edhe mori statusin e refugjatit politik.


Në Amerikë vazhdoi shkollimin e ndarë përgjysmë nga organet serbosllave në Kosovë .Ne vitin 1986 përfundon studimet e larta me sukses të shkelqyeshem ne Univerzitetin ‘ Mercy Collegge’ , në degën e psikologjisë, dhe pastaj kreu studimet pas univerzitare në ‘ Long Islan Univerzity.Me 1991 mbron doktoraturën me temën “ Shkaqët që qojnë në skizofreni’ dhe merre titullin më të lartë shkencor në SHBA -PHD.Ai për kontributin e tij për pavarësinë e Kosovën nga Serbia në 100 vjetorin e pavarësisë së shtetit shqiptarë u dekorua nga presidentja e Kosovës, zonj. Atifete Jahjaga.Veprimtaria e tij është e larmishme si profesor, psikolog dhe shkenctar.Ai legjiron në tri univerzitete në Psikologjinë Klinike.Diturinë e tij si shkenctar prof. dr. Skënder Kodra e ka përcjellë në tetë botime te deritashme më studentë të shumtë. Ne vitin 1995 ai themeloi Akademinë Shqiptaro Amerikane të Shkencave dhe Arteve me qender në Nju Jork.
Jo vetëm në shkencë por ai u përkushtua dhe u brumosë me ndjenja të larta atdhedashurie dhe si intelektual , ku dha një kontribut të qmuar për popullin shqiptare. Ai mori pjesë në shumë tubime të shqiptarëve në Amerikë në përkrahje të çështjës madhore kombëtare.Ai nuk e la kurrë pa e vizituar Kosovën, Shqipërinë për të cilën thotë së e lidhin shumë kujtime të mira , Maqedoninë duke dhënë kontributin dhe dijën e fituar në Amerikë.


Gjithonë ngriti zërin për nepërkëmbjën e të drejtave legjitime të shqiptarëve në Maqedoni dhe Luginë të Preshevës. Prof.dr. Skënder Kodra për kontributin e tij shkencor dhe kombëtar mori shumë shpërblime dhe dekorata të ndryshme .
Figura poliendrike e prof,dr. Skënder Kodrës është kthyer në një simbol për komunitetin shqipatarë në Amerikë, Kosovë , Shqipëri djhe Maqedoni , si një njeri me energji të pashtershme , si një njëri human , si një atdhetarë , si profesionist i vërtetë në fushën e psikiatrisë, dhe i cili vazhdon me publikime shkencore tash e gjithë ditën , duke dhënë kontribut shkencës si profesion qe e ka. Kryetari i Akademisë Shqiptaro-Amerikane të Shkencave e vizitoi edhe Univerzitetin Shtetëror të Tetovës në 20 vjetorin e themelimit.Me këtë rast Kodra , u prit dhe u dekorua nga rektori i këtij univerziteti prof. dr. Vullnet Ameti.Ai në këtë takim të ngrohtë mbajti edhe një ligjeratë para studenteve të kësaj vatre të lartë arsimore ne Tetovë. Ne , këtyre ditëve dimërore u takuam serish me dr. Kodrën ku njeriu ka shumë qka të bisedojë më te. Ai me këtë rast ka lavdata por edhe kritika së Kosova duhet të ecë më shpejt përpara në menyë që të bëhët pjesë e Evropës së Bashkuar, por kurrë pa i shkëputur lidhjet e forta dhe shumë miqësore me Amerikën, e cila siq u shpreh dr. Kodra bëri shumë për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës nga Serbia hegjemoniste. Ju këtu në Kosovë apostrofoi dr. Kodra, duke dhënë edhe mesazhe se duhet përveshur shumë punës për një zhvillim më të hovshem të ecurive ekonomike , që të rinjet tanë mos të largohen nga Kosova. Këtu duhet ta kërkoni përspektivën, në shtetin e ri të Kosovës. Këtu është ardhemria e juaj , sepse më shekuj u sakrifikua që Kosova të jetë vend i lire dhe i pavarur.
Kur të gjithë pa dallim punoni ndërshmerisht siq veprohet edhe ne Amerikë atje ku unë jetoj, sigurisht së do ta arrini edhe një mirëqenje shumë më të madhe, së e shoh qe ajo iu mungon.Te gjitha te metat qe i keni mund ti eliminoni me punë të pakursyeshme, unitet dhe natyrisht që edhe njerëzit e politikës duhet të jenë shumë më të ndergjegjshem në punën e tyre që këto të arritura të bëhën më të prekshme për popull.


 Unë urojë nga zemra që ky ndrrim motesh të jetë i begatshem për të gjithë shqiptarët kudo që jetojnë dhe veprojne . Kurse në vitin 2015 shpresojë edhe më shumë së të arriturat tona të përbashkëta si popull do të jenë edhe më të mëdha…


LEXONI :http://floripress.blogspot.com/2014/07/me-eruditin-e-psikiatrise-nderkombetare.html

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)