NJERIU DHE SJELLJA E TIJ-ASPEKTI BIHEJVIORAL
Bihejvioristet konsiderojn se qregullimet e shumta psikike jane vetem forma te papershtatura qe jane si rezultat i perjetimeve traumatike dhe joadekuate te kushtezuara.Bihejvioristet poashtu sjelljet abnormale nuk i konsiderojn si pasoj e konflikteve intrapsikike.Bihejvioristet fokusohen ne problemin aktual dhe jo ne te kaluaren.

Bihejvioristet jane si vazhdimesi e shkolles se Pavllovit.Nese nje objekt neutral i vehet paralel nje ngacmimi qe shkakton frik,sipas mesimeve pavllovijane ky objekt quhet ngacmim kushtezues.Ndersa ankthin burimor quhet si ngacmim jokushtezues,ndersa pergjigjja quhet jokushtezuese.Formula e te mesuarit per kuptimin e sjelljeve te deshiruara,keto lloj sjelljesh quhen kushtezime te instrumentalizuara ose operante (ky term lidhet me Skinerin).Ne keto sjellje operante individi meson qe sjellja e tij nese i ben pergjigjje ne kushte te ngacmimeve specifike mund te percillen me pasoja te veqanta.Sipas Skinerit mund te ekzistojn 3 lloje te pergjigjjeve:

1.Kur kemi nxitje ose stimulim pozitiv (kemi rritjen e perqindjes se sjelljes)

2.Nese ekziston ndeshkimi ateher bjen motivacioni per sjellje.

3.Shtytja negative-kjo nxitje krijon largimin e shkaktareve te demshem.Kjo nxitje negative ben pjes ne eliminimin e kushtezuar ateher kur individi pengon shfaqjen e pasojave negative.Per kete arsye sipas Skinerit kemi desensibilizimin (shmangia e emocioneve te demshme) sistematik.Prej individit kerkohet ta perpiloj nje renditje sipas asaj se cilat jane situatat qe shkaktojne frike.Sipas Kerit njeriu eshte qenie e perkryer nacionale.Sipas kesaj teorie 2 persona nuk kan sisteme konceptuale te njejta,gjithashtu 2 individa nuk kane perceptime dhe reagime identike.Poashtu njeriu boten e interpreton permes koncepteve bipolare(Keri dhe Donald Badister).Ky konstrukt i keq,i mir paraqet mirsjellje valide per individ te mire.Sipas ketij koncepti eksistojne disa pasoja te ketyre konstrukteve:

1.Nje konstrukt ka kriju nje sjellje te paparashikueshme ajo vlersohet si valide.

2.Ky konstrukt nese nuk ka kriju ate sjellje te paparashikueshme ky koncept nenvlersohet si jo valid.

3.Ne baze te ketij koncepti kerkohet qe individi ta beje nje biografi te veten,ne veten e III.Merret ajo dhe behet nje skeq dhe formoher roli qe ai te aplikoj ne jete.
Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)