Gjuha!


Image result for kadri tareli poezi

Gjuha jote, gjuha ime!
bëhet lesh, kur s’ka dhe qime.
Kur ze e llap prapa shpine
Edhe gurin e bën thërrime.

Kocka s’ka e kocka thyen,
Ca i lan dhe ca i lyen.
Dikujt shpirtin ia gërryen,
Si bishë, dikë e shqyen.

Në kuvend, nëpër fjalime,
Qimen tra e trarin qime,
kur i bie vetëm një vrime
për grurë, na japin hime.

Gjuha, këngë për rini,
Psherëtin, o ngre stuhi.
Diku ndez një yll të ri,
Diku zjarrin e bën hi.

Tek syri, shkrep dashuria,
Në zemër, fole mirësia.
Gjuha i bashkon të dyja
I ngjit lart tek perëndia.

Me ninulla rritet fëmija,
Në lahutë u gdhend trimnia.
Në fjalë lidhet burrnia.
Me gjuhë përcillet ditunia

Poeti vargun ka pasuri,
I urti fjalë me porosi:
Atdheu, kombi ka liri,
Kur gjuhën gjejmë, unë e ti.

Kadri Tarelli

Durrës më: 21. 03. 2018.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)