Nje parrulle helmuese e maskuar.U ndesha me kete parrulle "E ardhmja e njerezimit nuk eshte evoluimi i teknologjise, por menyra e perdorimit te saj'', qe shoqeron si moto komentet e derguesit LKAB_cameri-arvaniti@yahoogroups.com. Ne pamje, bie ne sy njera ane e saj, ana e ndriciura. Dihet sa me forte te ndricohet nje ane e dickaje aq me teper erresohet ana tjeter e saj. Sesa eshte kunder qytetrimit, shkences dhe teknologjise kjo thenie joshese, po ama, e njeanshme, kuptohet lehte, po te rikujtojme se progresi, qysh prej foshnjerise se prodhimit te veglave te punes deri ne ditet tona te mjeteve te transformimit te mjedisit natyror. Sot, me shume se kurre, progresi teknologjik i kushtohet lehtesimit te menyrs se te punuarit, menyres se te jetuarit, perdorimit masiv te talekomunikimit e te telekomandimit. Kjo moto regresive dhe mashtruese perpiqet te fsheh, me djelperi, konfliktet e sotme ne shoqerine njerezore, sikur gjoja vijne nga keqperdorimi i teknologjise. Formuluesi i kesaj motoje me dinakri te sofistikuar, largon vemendjen nga e verteta historike. E verteta e pamohueshme eshte ajo qe, qysh kur njeriu prodhoi me mjeshteri thiken e pare, shtizen, apo sepaten prej guri, pprej kocke, apo druri e perdori ne sherbim te vete ne dy drejtime: per pune me efektive ne perpjekje per jetese, dhe, si mjet me efikas, ne lufte kundr kercenimeve armiqsore. Keto dy drejtime, te perorimit te mjeteve gjithenje e me te permiresuara prej zhvillimit te teknologjise, njihen, prandaj nuk mund te aludohet ndonje teori qe te ndal zhvillimin e teknologjise per te eliminuar perdorimin e saj nga kamikazet e sotem, apo nga shtete agresore si Serbia e Miloshevicit. Kjo thenie, duket sheshit, ka per qellim, nxitjen e ideologjive pseudofetare dhe pseudohumane kunder progresit maramendes te 8-shes boterore me te zhvilluar. Ky citat, maskon hapet qellimin e vertete te forcave regresive e te parpambetura ne te tera zgeqet e globit, te cilat, per te ruajtur gjendjen shekullore te sundimit feudo-patriakal, perpiqen te ndalin hyrjen e shkelqimit te botes moderne ne oboret e qetesise se tyre mesjetare. Pra, kjo perifaraze e bukur, ne dukje, e ka helmine brenda qe vepron me ngadal tek mediokrit dhe te mangtit qe mund ta "hane sapunin per djath".
Vedat Shehu

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)