Rishikimi i drejtshkrimit, bëhen disa ndryshime të Gjuhës Shqipe


Rishikimi i drejtshkrimit, bëhen disa ndryshime të Gjuhës Shqipe

Këshilli ndërakademik kërkon që togjet e zanoreve (oo) të shkruhen me një zanore

Kryesia e Këshillit Ndërakademik për Gjuhën Shqipe i ka dorëzuar Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Kosovës propozimet për rishikimin e drejtshkrimit. Mes gjuhëtarëve është rënë dakord të ruhet ë-ja e patheksuar në shumë prej fjalëve që pritej të binte. Gjuhëtarët kanë propozuar edhe drejtshkrimin e disa fjalëve me l ose me ll. Në shqytim janë marrë edhe disa fjalë që kanë dyshkro-njësha si alkool të shkruhet me një o dhe zooteknik po me një o. Mbledhja e radhës e Këshillit do të mbahet në Prishtinë. Qëllimi i gjuhëtareve është përmirësimi i standardit. Këshilli Ndërakademik merr vendime jo të detyrueshme për zbatim.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)