Stramastiku falsifikon dhe mashtron institucionet shëndetesore të Kosovës

SHKRUAN ENKAS PËR FLORIPRES:DR.SPEC.SAZIMIR ISMET SHABANI


Jane dy arsye kryesore pse nuk mund te gjenden keto informacione.

1. Distributoret e produkteve nga Serbia jane njerez te skenes politike te Kosoves dhe dihet se cilat mund te jene pasojat e gazetareve dhe mediave.

2. Kompanite qe merren me distribuimin e produkteve serbe ndajne shume mjete per marketing, te cilat shperndahen ne media te ndryshme. Nje kompanie mediale i kushton sa qimet e kokes prishja me ndonjerin nga keta biznismen. E humb marketingun (qe eshte burimi i vetem i te ardhurave) nga ajo kompani.

Zakonisht, keto informata i dijme nga bisedat qe i kemi me njerezit qe jane te informuar per kete segment te ekonomise. Nje rast me i fresket eshte birra Skopsko, e cila prodhohet ne dy linja te ndryshme. Linja e re per Maqedoni dhe Europe dhe linja e vjeter per Kosove.
Plagët e njerëzve qepen me penj për kafshë

vjetë më parë,vërejtja (F.B) qkuk-ja   bëri kontraktimin rreth furnizimit me penj kirurgjikal,ndërkaq alarmohet se lidhja e kësaj kontrate është bërë në mënyrë të jashtëligjshme, dhe se penjtë eofruar nga firma fituese “Koslabor”, nga Theranda, i takojnë kategorisë “ZH”, të cilët përdorën vetëm për shërbime në veterinë.

Shpallja e tenderit për këtë qëllim ishte bërë nga drejtoria e QKUK-së, përkatësisht Zyra e Prokurimit, më
26 qershor 2006, ku fitues kishte dalë firma e lartcekur, ndërsa pasi ishin vërejtur disa parregullsi
ishte anuluar ai tender, për të pasuar më vonë ritenderimi me datë 15 shtator, ku fitues del firma “Flomed”
nga Prishtina. Por kjo kishte mbetur vetëm në letër ndërsa tash një javë i është konfirmuar firmës së parë
që të fillojë detyrimet konform asaj që është paraparë në tenderin i cili ishte anuluar për shkak të
parregullësive të vërejtura.

Flori Bruqi, drejtor i “Flomed”, i tha gazetës “Iliria Post” se i ka njoftuar të gjitha instancat me këtë
parregullsi, ndërkaq pohoi se është të pritje të një përgjigjeje, e në rast të kundërt tha të marrë vendim
për të njoftuar me rastin edhe prokurorinë ndërkombëtare.

“Është interesant se këta në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KPRP) kishin qenë të njoftuar për
lendën, por dikush nga këta e ka aprovuar atë dhe nuk dëshirojnë t’i zbulojnë marritë e veta! Prandaj,
tjetër gjë nuk më ka mbetur përpos që ta njoftoj Prokurorin ndërkombëtar të Kosovës, sepse lëmshi i
kësaj pune është shumë i thellë”, theksoi Bruqi.

Ai i ka shkruajtur një letër drejtuesit të përkohshëm të Bordit Ekzekutiv të QKUK-së, Abdyl Krasniqit, në të cilën pos tjerash e ka informuar se penjtë kirurgjik të ofruar nga firma “Koslabor”, i takojnë klasës “ZH”,
dhe të cilët përdorën në Veterinë, por jo edhe në mjekësinë humane!

Bruqi shqetësimine tij ia ka paraqitur edhe KRPP-së, duke ua bërë me dije se kompanija e tij ka patur
çmimin më të lirë me preparate (penj kirurgjik) të kompanisë së njohur amerikane (D+G), ku çmimi ofertues
ka qenë 20.845 euro, i cili ka bërë që firma në fjalë të fitojë tenderin. Prandaj edhe kërkon nga QKUK-ja
dhe nga KRPP-ja që të zhvlerësojë njoftimin për dhënie të kontratës firmës “Koslabor”, që ka ofruar penj jo
adekuatë.

“Lajthitja dhe falsifikimi i dokumentave në fjalë është bërë me qëllim nga ish shefi i prokurimit, z. Gazmend
Ahmaxhekaj, i cili qëllimisht ka fshehur dokumentacionin e tenderit me mostra te penjve dhe CV-të e
firmës”, theksoi me pezm Bruqi, për të shpresuar se “gabimi dhe falsifikimi i qëllimtë të përmirësohet dhe të
njoftohet opinioni i gjerë lidhur me këtë “gabim” të qëllimtë”.

Përndryshe, ai ka theksuar se do ta njoftojë PSSP-në, Joakim Ryker, për siç ka thënë, shkeljen flagrante të
integritetit të firmës që drejton, për çka tha t’i ketë njoftuar edhe udhëheqësinë më të lartë të Qeverisë, si
dhe Bordin Ekzekutiv shkruan gazeta prishtinase “Iliria post”,date ,9.11.2006.(B.Krasniqi,gazetar)

http://lajme.dervina.com/archive/arkivi_.php?lajmi=3625-1820:810&printo=3625-1820:810
Kur doktorët bëjnë zhurmë e nuk ofrojnë argumente

 “Plagët e njerëzve qepen me penj për kafshë”, të botuar  në “Iliria Post”, duket ta ketë irrituar tej mase drejtorin e firmës“Koslabor”, dr. Hamëz Zeqiraj. Një reagimi i tij ka ardhur në redaksi pasi në artikull ishte prezantuar edhëna se Qendra Klinike Universitare kishte bërë kontraktimin rreth furnizimit me penj kirurgjikal, ndërkaqishte alarmuar se lidhja e kësaj kontrate është bërë në mënyrë të jashtëligjshme, dhe se penjtë e ofruarnga firma fituese “Koslabor”, nga Theranda, i takonin kategorisë “ZH”, të cilët përdorën vetëm përshërbime në veterinë.


http://www.facebook.com

“Unë lexova disa herë artikullin e gazëts suaj dhe u binda se me të vërtetë keni një gazetar të
papërgjegjshëm i cili nuk din të shkruajë ashtu siq i ka hije një gazetari, por lanson gjëra të paverfikuara
çka më dëmton, në rastin konkret mua si firmë dhe mua si pronar të firmës, që punoj, ka 7 vite, duke u
munduar të jem sa më korrekt”, thuhet ndër të tjera në reagimin e dr. Zeqirajt.
Pas kësaj, ai kërkon edhe sqarime për artikullin, dhe shpreh nevojën që të merren masa “ndaj gazetarit që
në të ardhmen mos të shkruajë gjëra të paverifikuara-gënjeshtra, të mos përhapë dezinfomata por t’i
përmbahet kodit gazetaresk dhe të hulumtojë të vërtetën para se të shkruajë për një rast”.

http://www.facebook.com

Regimet duken të kenë ardhur pasi në vetë QKUK-në janë alarmuar pasi kanë parë se më të vërtetë
procedura e kontraktimit nuk ishte në rregull. Burime brenda kësaj qendreje bëjnë të ditur se prej
publikimit të këtij artikulli është duke u shqyrtuar mundësia për rishikimin e procedurës së këtij kontraktimi.
Ajo që mund të themi është se gazeta ka në dispozicion dokumentacionin e nevojshëm ku bëhet e ditur se
shpallja e tenderit për këtë qëllim ishte bërë nga drejtoria e QKUK-së, përkatësisht Zyra e Prokurimit, më
26 qershor të këtij viti, ku fitues kishte dalë firma “Koslabor”, ndërsa pasi ishin vërejtur disa parregullsi
ishte anuluar ai tender, për të pasuar më vonë ritenderimi me datë 15 shtator, ku fitues del firma “Flomed”
nga Prishtina. Dhe ky është një fakt bindës që përcakton fituesin. Të paktën kështu thonë dokumentat.
Po të jetë ndryshe, atëherë përse dr. Zeqiraj nuk paraqet ndonje argument që vërteton rregullësinë e
mbarëvajtjes së procedurës e cila e ka bërë atë fitues të tednerit?


http://dogana.rks-gov.net/Uploads/Documents/Koslabor_-_Suhareke.PDF


http://www.facebook.com

Sa i përket cilësisë së penjve nuk është gazetari ai që e vlerëson këtë. I gjithë artikulli është bazuar në
letra dhe deklarata të njerëzve, konkretisht mr. Flori Bruqit, dhe i cili i ka shkruajtur një letër drejtuesit të
përkohshëm të Bordit Ekzekutiv të QKUK-së, Abdyl Krasniqit, në të cilën pos tjerash thuhet se penjtë
kirurgjik të ofruar nga firma “Koslabor”, i takojnë klasës “ZH”, dhe të cilët përdorën në Veterinë, por jo
edhe në mjekësinë humane!

http://www.facebook.com

Prandaj, kjo është e vërteta. Madje, as edhe në reagimin e dr. Zeqirajt nuk kishte ndonjë argument që e
thoshte të kundërten që është shkruar në artikull. Nëse ka është dashur t’i prezantoi në reagimin e tij. Më
mirë do të ishte kështu se sa ai të lëshohej se çka është etike e çka jo për tu shkruajtur.Sido që të jetë, asnjëri në redaksi nuk i ikën përgjegjësisë për atë që publikohet, prandaj edhe autori i
shkrimit mbanë përgjegjësi për shkrimin e bërë publik me 10 të këtij muaji, e që mbante titullin “Plagët e
njerëzve qepen me penj për kafshë”. Jemi këtu për të thënë të vërtetën, dhe vetëm të vërtetën,shkruan
gazeta prishtinase “Iliria Post”,date 12.11.2006(B.Krasniqi,gazetar ).

http://lajme.dervina.com/archive/arkivi_.php?lajmi=3625-1820:810&printo=3625-1820:810

Më rastisi  pas 7 vjetëve të mësojë edhe shumë gjëra për Stramastikun dr.Hamza Zeqiraj...

http://www.facebook.com

Sihariqi më I rinjë është se  firma e stramastikut në tregun farmaceutik është e njohur për shumë allashvereshe ...thuhet se Stramastiku ka plasuar në tregun shendetsëor reagensa pa afat (në shumë institucione shëndetësore kosovare!) bile bile ka plasuar edhe traka të EKG-ve të prera më sharrë në ca shtypshkronja të Kosovës(ato i ka "shitur" në QKUK,Spitale Rajonale ...etj.)..Stramastiku ka shitur edhe dezinfektantë ...,pejë kirurgjikë   të klasës "ZhL " gjegjsisht të veterinës në mjekësinë humane "...Është i njohur për letra dhe kërcnime që ju bënë herë pasë herë menagjerëve të Prokurimit sië bëri kohë më parë në Spitalin Rajonal të Prizrenit,...Pejës...,e harron i mjeri se këto institucione kanë kuadro shkencore që dijnë të vlerësojnë ç'është dushku e gogla...apo ç,është ilaqi i mirë dhe i keq i Operatorëve ekonomikë!!! 


http://www.facebook.com

Në vend që të heshtë ai...shkruan letra....akuzon...dhe harron  se ...Autoritet Kontraktuese e dijnë se sa kushton një litër Ethanol 96 %...ku vetëm akciza për të njajtin është rreth 5 ,00 euro...+ TVSH-ja + Çmimi blerës...+...e ky ofron çmimin shitës fiks  5 euro...

Vallë athua Stramastiku a është i vetëdijshëm se e dëmton buxhetin e konsoliduar të Kosovës kur e shet Alkoolin 96% 5 euro!?Ku janë Doganat e Kosovës ?

Ku është policia e krimeve ekonomike ...që nuk e viziton një herë Stramastikun për këto allashvereshe  ...


  Alkooli dhe Pijet alkoolike

  Ligji per akcizat

Oferta e tij mashtruese ishte në Tenderin me nr.prokurimi :70300-12-060-121...ku sharra i hasi Stramastikut në gozhdë...
Stramastiku është i mësuar për dallavere edhe më produkte  stomatologjike  kineze...,ku po përfiton më mija euro...por është i njohur edhe për kundërvajtje të shumta doganore:
Aferat më të mëdha Stramastiku i ka në kohën e mbretëreshës Dr.Remzije Mumcu dhe në kohën e të famshmit Hanu Vuorit!!!!

Për marifetlleqët dhe mashtrimet e Stramastikut do të shkruajmë vazhdimisht derisa dikush të ka guximin ta vënë në Listën e Zezë...për mashtrime dhe manipulime !!!!

[PDF] 
dogana.rks-gov.net/.../1%20%20Evidenca%20mbi... - Translate this page
File Format: PDF/Adobe Acrobat - Quick ViewSep 17, 2010 – KOSLABOR - SUHAREKE kompresor ajri. 5,250.00 €. 5,000.00 €. 84. 18.02.2010 . XHEMAJL MUSAHU - PRESHEVE. Dhembzor per llamelle ...
[PDF] 
www.eulex-kosovo.eu/.../ ...
File Format: PDF/Adobe Acrobat - Quick ViewOct 8, 2012 – Koslabor invoices page 407, dated 17/12/2007 P-409 B32; Koslabor ...Arbenita Pajaziti's statement; Contract between MoH and Koslabor 9.1; ...
http://gazetajnk.com/index.php?cid=1,979,3060
gazetajnk.com/index.php?cid=1,979,3060 - Translate this page
“Ilir Tolaj, Arbenita Pajaziti dhe Ismet Hyseni kanë mbajtur kontakte të papërshtatshme me operatorët ekonomikë 'Lirimed', 'Exclusive' dhe 'Koslabor'. Përmes ...
Në ambientin e kinemasë ABC 1 i pari i cili dëshmoi ishte Lirim Mustafa, pronar i farmacisë “Liri-MED”, e cila në vitin 2007 kishte fituar një tender emergjent dhe kishte dorëzuar faturat para se të jetë në gjendje të bëjë dorëzimin e mallit si rezultat i vonesës. 

Për këtë vonesë “Liri-MED” nuk është ndëshkuar dhe pse në bazë të principeve themelore do të duhej, tha prokurorja. Kontrata është valide dhe në ditët e sotme.

Përgjatë tërë procesit të dëshmimit, Mustaf shumicës së pyetjeve  u përgjigjej me “nuk më kujtohet”. 

Lidhur me raportin që ka pasur me të pandehurin Tolaj, Mustafa u përgjigj se ky raport ka qenë vetëm profesional. 

Në këtë rast prokurorja Bamie shpalosi një letër që Tolaj i kishte dërguar Zehadin Gashit nga AKPM-ja, ku ka kërkuar që AKPM-ja të lëshojë licencën e importit për “Liri-MED”. 

Në seancë po ashtu dëshmuan edhe dr.Hamëz Zeqiraj firma e të cilit në vitin 2007 kishte fituar një tender emergjent dhe Fatime Aliu, drejtoreshë e Departamentit Ligjor në Ministrinë e Shëndetësisë.DISTRICT COURT OF PRISHTINË/PRISTINA - eulex


Fatime Aliu dëshmoi për periudhën kur “Jona-MED” kishte inicuar padi civile kundër Ministrisë së Shëndetësië dhe kjo dëshmitare në seancat gjyqësore është paraqitur si përfaqësuese ligjore e Ministrisë. 

Ajo tregoi se edhe përpos përpjekjes së gjyqtares së rastit nuk është arritur pajtim gjyqësor midis dy palëve, kurse vendimi final ka rezultuar me aprovimin e kërkesëpadisë së “Jona-MED”.  
Autoritetet e rendit kanë kapacitete të limituara për ta kontrolluar veriun e Kosovës, andaj kontrabanda dhe krimi i organizuar në atë pjesë mbesin shqetësim për institucionet e vendit.

Aktualisht, në brezin kufitar në veri të Kosovës, qëndron Polica e Kosovës, Doganat e Kosovës, policia e EULEX-it dhe KFOR-i.

Bajram Rexhepi, ministër i Punëve të Brendshme, thotë për Radion Evropa e Lirë se KFOR-i dhe EULEX-i e kanë përgjegjësinë më të madhe për të kontrolluar kufijtë në veriun e Kosovës.

“KFOR-i e ka prezencën më të madhe dhe përgjegjësia më e madhe i bie KFOR-it dhe EULEX-it, por edhe Policisë së Kosovës. Policia e Kosovës në veri ka kapacitete të limituara dhe në të ardhmen sigurisht do të rriten edhe atje”, thotë Rexhepi.

Ndryshe, autoritetet policore tregojnë se në disa raste paraqiten vështirësi në kontrollim të mirëfilltë të kufirit, edhe pse, sipas tyre, Policia e Kosovës ka kapacitete të mjaftueshme, që të mbajë nën kontroll gjithë territorin e Kosovës.

Baki Kelani, zëdhënës në Policinë e Kosovës, jep më shumë hollësi:

“Policia e Kosovës ka kapacitete të mjaftueshme që të mbajë nën kontroll gjithë territorin e Kosovës, por sa i përket veriut, atje është komponenta policore e KFOR-it dhe EULEX-it dhe bashkërisht kanë asete të mjaftueshme, por në disa raste paraqiten edhe vështirësi në kontroll të mirëfilltë të kufirit”.

Megjithatë, konsiderohet se me një kontroll më të madh të Policisë së Kosovës, EULEX-it dhe KFOR-it, në një farë forme gjatë këtij vitit janë zbehur aktivitetet e kontrabandës.

Adriatik Stavileci, zëdhënës në Doganat e Kosovës, bën të ditur, se me vendosjen e doganierëve në pikat kufitare 1 dhe 31, kanë rënë dukshëm hyrjet ilegale të mallrave nga Serbia.

“Ka informata që ka hyrje ilegale përmes rrugëve dytësore, por që janë dukshëm më të vogla se para vendosjes së doganierëve”, konfirmon Stavileci.

Sipas zyrtarëve institucionalë, mallrat më të kontrabanduara nga Serbia në rrugë ilegale janë produktet medicinale, për shkak të, siç thonë ata, vëllimit të vogël dhe vlerës së madhe që kanë.

http://www.lajmeditore.com/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=2527:barnat-kontra&catid=51:economy&Itemid=136

Së fundmi edhe Shoqata Farmaceutike e Kosovës ka reaguar për moskontroll të barnave që futen nga rrugët ilegale, duke pohuar se Agjencia Kosovare për Produkte Medicinale në veri të Kosovës deri më tash, nuk ka pasur qasje dhe nuk ka kontrolluar asnjëherë medikamentet që kanë hyrë nga Serbia.

Besim Muzaqi, kryetar i Shoqatës së Farmacistëve, thotë për Radion Evropa e Lirë, se secili medikament që shkëputet nga zinxhiri i transportit legal, është i dyshimtë dhe i dëmshëm.

“Barnat, të cilat shkëputen nga zinxhiri i transportit legal dhe hyjnë ilegalisht, nuk meriton as të quhen barna, sepse ato mund të mos jenë të sigurta dhe janë shumë të dyshimta. Andaj ne jemi kundër këtij fenomeni”.

“Pjesa veriore ka probleme të ndryshme politike dhe aty nuk kontrollohen pikat 1 dhe 31 nga Qeveria jonë, andaj aty ka shanse të mëdha të kontrabandohen barna”, thekson Muzaqi.

Mungesa e zbatimit të ligjit në veri të Kosovës, dhe vetë konfiguracioni i kufirit të Kosovës me Serbinë, bën që kontrabanda të mos ndalet në mënyrën e duhur, pohojnë vetë zyrtarë institucionalë.


Kontrabandimi në kufirin Kosovë- Serbi shënon "rënie"

Nebih Aliu drejtor në departamentin e policisë kufitare tha për se patrullat e policisë kufitare më së shumti ndeshen me grupet kontrabanduese që merren me shitjen e kafshëve, kontrabandim të mallrave si gjëra ushqimore, prerjen ilegale të pyjeve etj.


Aliu tha se policia kufitare ka dhënë një kontribut edhe në pengimin e zjarreve në vijën kufitare në Dobrosin ku ka lajmëruar përherë ekipet e zjarrfikësve në Gjilan. Policia kufitare sipas tij është e pranishme në çdo kohë në vijën kufitare Stublinë – Dobrosin dhe në perimetrin e saj në vijat Pograxhë dhe Miresh.
“Kontrabanduesit nuk zgjedhin situatat, madje ata edhe në këtë kohë të zjarreve e shfrytëzojnë rastin dhe bëjnë kalime të mallit në mënyrë ilegale nga Serbia” tha Aliu, njofton rajonipress.
Aliu nuk ishte në gjendje të jepte një vlerësim nëse ka ulje të kontrabandimit krahasuar me vitin e kaluar.
Por sipas tij kontrabanduesit më së shumti merren me kontrabandimin e kafshëve, kontrabandimin e mallrave dhe atyre ushqimore. Më pak vërehet kontrabandimi me emigrantët ose trafikimi me qenie njerëzore tha Aliu.
Pikat më frekuentuese ku policia ndjek kontrabanduesit mbeten vijat Stublinë- Dobrosin , ku kontrabanda është më e theksuar.


Aliu ndërkaq rreth kalimeve ilegale me emigrant tha se ka rënie drastike. “Migrimi ilegal ka rënie në vitin 2012 dhe mund të themi se është zero krahasuar me vitet e kaluara”. Sipas tij kjo rënie lidhet me shtimin e pranisë së policisë në zonat kufitare , por edhe bashkëpunimi me faktorin ndërkombëtarë i cili kësaj dukurie i ka shpallur lufta globale.


Aliu tha se janë edhe banorët e zonave kufitare të cilët e kanë kuptuar peshën që ka ky lloj trafikimi dhe çdo ditë po vetëdijesohen duke refuzuar të merren me këtë zanat.
Ismet Hashani zëdhënës i policisë në Gjilan tha se kontrabandimi i të gjitha llojeve ka shënuar rënie këtë vit. ”Ka rënie të kontrabandës në Anamoravë për faktin se policia është më aktive, si ajo e kufirit , por edhe patrullat tona” tha Hashani.Produktet serbe, vdekjeprurëse!Nuk eshte hera e pare qe Serbia plason ne treg produkte te rrezikshme per shendetin, madje vdekjeprurese. Kesaj rradhe jane barnat e kompanise farmaceutike Hemofarm. Keto barna, permes kontrabandimit, jane shume te pranishme ne tregun e Kosoves.Barnat serbe të Hemofarm, vdekjeprurëse

Agjencia amerikane për ushqim dhe ilaçe FDA thotë se ka zbuluar në bimët e kompanisë farmaceutike serbe Hemofarm, baktere që shkaktojnë ndërprerjen e punës së mushkërive dhe vdekjen, shkruajnë mediat serbe.

Ilir Dushi, kryeshef ekzekutiv i Agjencisë Kosovare për Produkte Medicinale, ka thënë për Kosovapress se produktet e Hemofarm-it, për shkaqe dokumentacioni që nga janari i këtij viti janë ndaluar të importohen në Kosovë, mirëpo ai nuk e ka mohuar që produkte të tilla të ketë në barnatoret kosovare.

Megjithatë, ai ka thënë se presin vendimin e agjencisë amerikane për ushqim dhe ilaçe FDA dhe nëse ata vërtetojnë se prodhimet e tilla janë të dëmshme atëherë do të ndalohet rreptësisht.

Sipas FDA-së, barnat e kompanisë farmaceutike “Hemofarm” kanë baktere vdekjeprurëse.

Agjencia në fjalë para dy javësh iu ka dërguar letër udhëheqësve të Hemofarmit dhe kërkon kontroll të cilësisë përmes trajnimit të ri të të punësuarve, pastaj ridizenjimin e hapësirave të caktuara, rritjen e pastërtisë etj.

Prodhimet e Hemofarmit gjenden në shumicën e farmacive të Kosovës. Ndërkohë që kontrolli i barnave në Kosovë është në nivele të ulëta, atëherë këto barna të rrezikshme janë lehtësisht të përdorshme nga popullsia në Kosovë.


QKUK publikon listën e barnave vdekjeprurëse!

Qendrës Klinike Universitare e Kosovës (QKUK) ka bërë të ditur emrat e barnave të produkteve të kompanisë farmaceutike serbe Hemofarm që ndodhen në këtë klinikë, një ditë pasi një institut amerikan përi të ditur se bimët farmaceutike të kësaj kompanie përmbajnë bakterje të rrezikshme, të cilat shkaktojnë ndërprerjen e punës së mushkërive dhe vdekjen.

“QKUK njofton opinionin publik se bazuar në furnizimin e bërë nga ana e Ministrisë së Shëndetësisë, nuk figurojnë prodhime të kompanisë ‘Hemofarm’ dhe nuk ka nevojë të krijohen shqetësime dhe panik në mesin e pacientëve që trajtohen në QKUK”, thuhet fillimisht në komunikatë.

Por, më pastaj thuhet po ashtu se bazuar në Memorandumin që ka me Doganat e Kosovës dhe me AKPM, e që parasheh që barnat e konfiskuara të dorëzohen në QKUK në formë të donacionit. Në këto produkte që QKUK ka në dispozicion nga Hemofarm thuhet se përfshihen barnat si vijon:

Propafen 150 mg tableta;
Hidroklortiazid Amilorid 50 mg tableta;
Sinelip Gemfibrozil 450 mg tableta;
Redrirork ( dehidroergotoksinë) 1.5 mg tableta;
Diklofen retard 100 mg tableta;

“Këta artikuj janë përdorur që nga momenti i fillimit të zbatimit të Memorandumit dhe nga ana e mjekëve nuk janë vërejtur efekte anësore gjatë përdorimit tek pacientët”, thuhet në fund të komunikatës.

Bazuar në disa analiza që i ka bërë agjencia amerikane për ushqim dhe ilaçe FDA, është zbuluar se bimët e kompanisë farmaceutike serbe Hemofarm, kanë baktere të rrezikshme, të cilat shkaktojnë ndërprerjen e punës së mushkërive dhe vdekjen.

Autoritetet nga fusha e shëndetësisë kanë thënë se nuk duhet krijuar panik në lidhje me këto barna, pasi që ato nuk importohen në Kosovë që nga dhjetori i vitit të kaluar. Por, të njëjtit e kanë konfirmuar se nëpër barnatore ka ende barna të Hemofarm-it, ndërkaq nuk kanë paralajmëruar masa për tërheqjen apo konfiskimin e tyre.


Produktet e qumështit dhe ato të mishit të ngrirë janë të ndaluara të importohen nga Serbia pasi që Agjencia e Veterinës dhe Ushqimit të Kosovës (AVUK), i ka parë me dyshim. Ndërsa ka edhe dyshime për pjesën më të madhe të importit për produkte ushqimore elementare që vijnë nga Serbia, si mielli, vaji, sheqeri dhe produktet e tjera higjienike. Produkte këto të cilat në Serbi kanë linja të ashtuquajtura linja speciale prodhuese për Kosovën, të cilat nënkuptojmë një kualitet shumë më të dobët dhe që në pika kufitare të Kosovës kalojnë pa u bërë analiza fare. Importi i këtyre produkteve ka ngritur frikë tek konsumatorët, të cilët dyshojnë se shumë sëmundje të shfaqura kohëve të fundit në masë më të madhe mund të vijnë si pasojë e konsumit të produkteve të importuara nga Serbia. Zyrtarët e AVUK-ut thonë se analizat laboratorike për produkte behën sipas ankesave nga qytetarët dhe kur ka dyshime në pikat kufitare. Ndërsa analizat për produktet higjienike nuk mund të bëhen nëse mungojnë laboratorët përkatës. Organizata “Qohu” dhe mbrojtës të konsumatorit akuzojnë Qeverinë dhe politikanët që u lejojnë disa biznesmenëve të importojnë mallra nga Serbia me cilësi të dobët.

Selatin Kaçaniku, nga Organizata për mbrojtjen e konsumatorit, organizatë e cila për momentin e ka të ngrirë aktivitetin, tha se janë të informuar që Serbia ka linja të veçanta të prodhimit të produkteve për Kosovën. “Të njëjtat informata i kemi pasur po edhe shqetësimin tonë dhe sa ishte organizata aktive e pata ngritur edhe pata kërkuar nga Qeveria që të ndërmarrë masa të paktën të bëjë verifikime dhe të konstatojë gjendjen faktike“, tha Kaçaniku. Sipas tij, për këto gjëra as një Qeveri, asnjë legjislacion i asnjë qeverie nuk e ka bërë dhe kjo dëshmon për interesimin e dobët të Qeverisë karshi obligimeve që i ka rreth kauzës së konsumatorit. “Duke iu referuar lojës që Serbia gjithmonë e luan karshi tregut të Kosovës ata stimulojnë lloj lloj sëmundjesh përmes produkteve që importojnë në Kosovë”, tha Kaçaniku. Ai tha se Kosova fatkeqësisht nuk ka laboratorë të duhur dhe laboratorë të mjaftueshëm dhe nga ky aspekt ne Qeverinë e shohim fajtore që nuk i forcon mekanizmat e mbikëqyrjes së tregut....

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)