Sa do të vazhdojë heshtja për nismën e Prof.dr. Koço Danaj?!

Prof.Dr.Eshref YmeriPërmes faqes së internetit të zotit Feliks Taho, me titull “S’ka paqe pa një Shqipëri natyrale”, të botuar dje, më 27 korrik, u njoha me nismën që ka ndërmarrë Prof. dr. Koço Danaj për përgatitjen e një peticioni me 1 milion firma, për t’ua dërguar Fuqive të Mëdha, në mënyrë që të hidhen poshtë vendimet kriminale të Konferencës famëkeqe të Londrës të vitit 1913 për copëtimin e trojeve etnike shqiptare, për të kënaqur epshet shoviniste grekosllave, dhe të thirret Konferenca Londër 2 për ndreqjen padrejtësisë më të madhe të shekulit XX në kontinentin evropian.

Prof.dr. Koço Danaj ka shumë të drejtë në përpjekjet e veta për rikrijimin e Shqipërisë Etnike, në kufijtë e vitit 1912, brenda katër vilajeteve, ashtu siç e shpalli pavarësinë figura e nderuar e kombit shqiptar, Ismail Qemali.


 Ujqit evropianë, ata të krishterë shovinistë, me Rusinë cariste në krye, armiken e betuar të kombit shqiptar, i copëtuan trojet tona etnike, sikur të ishin copa mishi në tregun e gjuetisë, për të kënaqur epshet shoviniste të çakejve të krishterë grekosllavë.


 Dhe këtë vepër kriminale ata e kryen vetëm e vetëm se shqiptarët, në shumicën e tyre dërrmuese, ishin të besimit mysliman. Shumë vendime politike që kanë marrë krerët evropianë, sot prehen në koshin e plehrave të historisë.


Vendime të rëndësishme mori Treshja e Jaltës në shkurt të vitit 1945, por tash mbi 20 vjet ato vendime janë flakur poshtë. Gjermania Lindore u bashkua me Gjermaninë Perëndimore dhe sot kemi një shtet të unifikuar gjerman.

Po atëherë cila na qenka ajo arsye “madhore” që kombi shqiptar u dashka të vazhdojë të jetë i hallakatur nëpër disa shtete të Evropës Juglindore dhe nuk na i takuaka e drejta për t'u shkrirë në një shtet të vetëm kombëtar, me një stemë dhe një flamur? Pse e drejta e ribashkimit na qenkej e shenjtëruar për kombin gjerman, kurse na qenka "e mallkuar" për kombin shqiptar? Apo se gjermanët janë komb i madh, kurse shqiptarët janë komb “i vogël”?Mos vallë të drejtën e shenjtëruar të kombit gjerman për ribashkim dhe të drejtën “e mallkuar” të kombit shqiptar për një ribashkim të tillë na paskej parasysh ambasadorja e Gjermanisë në Tiranë, zonja Karola Muller Holtkemper, e cila, më shumë se një vit më parë, pati deklaruar:

“Ndihet një lloj aktivizimi në dialogun politik në Shqipëri. Vitin tjetër janë zgjedhjet dhe ne do të shikojmë masën se sa këto parti të reja do të arrijnë të tërheqin elektorat. Por shqetësim përbëjnë tonet nacionaliste që dëgjohen dhe kujtojmë që propaganda nacionaliste ishte në themel të historisë së shkuar të Ballkanit që u shpreh në qëllimin dhe realizimin e luftërave të ashpra, prandaj edhe unë jam e mendimit që tonet nacionaliste të Ballkanit janë diçka që duhet të shmangen” (Citohet sipas faqes së internetit: “Ambasadorja gjermane: Hiqni dorë nga tonet nacionaliste”. 05 prill 2012).

Pra, sipas zonjës ambasadore të Gjermanisë, tonet nacionaliste që ushtuan fuqishëm në Gjermaninë Perëndimore dhe në Gjermaninë Lindore në fillim të vitit 1990 dhe që në fillim të tetorit të po atij viti u konkretizuan me ribashkimin e të dyja Gjermanive, na qenkeshin tone të shenjtëruara, se gjermanët përfaqësojnë një komb të madh? Kurse tonet nacionaliste në Shqipëri duhet të shmangen se na qenkan “të mallkuara”, meqenëse shqiptarët na përfaqësuakan një komb “të vogël”?!

Ky ishte një qëndrim i pastër racist i zonjës ambasadore të Gjermanisë ndaj kombit shqiptar, e cila na bëkej thirrje kundër toneve shumë të drejta nacionaliste të Aleancës Kuq e Zi.

Por në Evropën Juglindore shqiptarët, në raport me shtetet rreth tyre, nuk janë komb i vogël. Ata arrijnë deri në 10 milionë frymë.

Turp për mjetet e informimit masiv të trekëndëshit Tiranë-Prishtinë-Shkup që vazhdojnë të heshtin për nismën e Prof.dr. Koço Danaj.

Turp për intelektualët shqiptarë të trekëndëshit në fjalë që s'bëhen të gjallë për një nismë të tillë. Turp për moderatorët dhe analistët e kanaleve televizive, të cilët u hedhin benzinë sherreve të brendshme politike pa kurrfarë vlere dhe e anashkalojnë qëllimisht çështjen e ribashkimit të trojeve tona etnike.

Turp për Akademinë e Shkencave të Shqipërisë, për këtë shurdhmemece shembullore që bën të paditurin para nismës së Prof.dr. Koço Danaj dhe që ende nuk e ka hedhur poshtë botërisht Platformën e turpshme të tetorit të vitit 1998. Turp për Tiranën, si kryeqendra e atdheut amë, që vazhdon të heshtë për këtë çështje kaq madhore të mbarë kombit shqiptar.

Me rastin e festimeve të 100-vjetorit të pavarësisë, Kryeministri Berisha e shpalli me plotë të drejtë se trojet shqiptare fillojnë që në Prevezë. Prandaj për ne shqiptarët, Arta, Preveza, Paramithia, Janina, Filati, Konica, Manastiri, Shkupi, Presheva, deri në Ulqin e Tivar, janë simbole kombëtare.

Pa ribashkim kombëtar, kombi shqiptarë kurrë s’ka për t’u ngritur më këmbë. Madje ai do të vazhdojë të mbetet objekt talljesh, si deri më sot, prej shovinistëve karagjozë grekosllavë, të cilët përherë po na i vrasin bashkëkombasit tanë vëllezë si në një rezervat gjuetie, kurse trekëndëshi Tiranë-Prishtinë-Shkup vazhdon të heshtë në mënyrën më të padenjë.


Sarandë, 28 korrik 2013


********************
NGA AGJENCIONI FLORIPRESS

Me një peticion masiv shqiptarë duan të bëjnë presion mbi bashkësinë ndërkombëtare për të realizuar qëllimin që shqiptarët të jetojnë në një shtet të përbashkët, paralajmëroi sot në Mynih (München) të Gjermanisë filozofi Koço Danaj, organizator i projektit “Shqipëria Natyrale”.
E përditshmja austriake Prese shkruan se “BE-ja fuqimisht kundërshton këtë projekt”. Në konferencë për gazetarë në Mynih, Danaj deklaroi se deri në muajin nëntor duhet të mblidhen një milion nënshkrime nga shqiptarët e diasporës, të cilët jetojnë jashtë “Shqipërisë Natyrale”, shkruan gazeta austriake.
Pas grumbullimit të nënshkrimeve, ato do t’iu dërgohen, pos tjerash, edhe qeverive të Gjermanisë, Britanisë së Madhe dhe Austrisë.
Projekti është nisur me grumbullimin e mbrëmshëm në sheshin Karlsplatz të Mynihut.

Kjo përgjigje nuk synon vetëm kryeministrin e Kosovës, Hashim Thaci,që u shpreh pa ja kërkuar kush se nuk do të ketë “Shqipëri të Madhe” në një gazetë vieneze. Kjo përgjhigjë synon të gjithë ata politikanë shqiptarë dhe të huaj të cilët, ose për hir të pushtetit ose për hir të shovinizmit, ose për hir të megallomanisë, ju mohojnë shqiptarëve të drejtën për tu bashkuar në një shtet.

Qëllimi i saj, është evidentimi i fakteve, se shpallja e Shqipërisë Natyrale që lindi në 28 Nëntor 1912, nuk drejtohet as kundër paqes rajonale dhe as kundër fqinjëve të Shqipërisë. Në të kundërt, Shqipëria Natyrale, është një ofertë për paqe, për stabilitet dhe mirëqënie të të gjithë popujve të Ballkanit. Njëkohësisht, kjo analizë është edhe një ftesë për debat me cilindo, studiues apo politikan, turk, serb, grek, maqedonas apo malazez etj.
Vërtet rajoni I Ballkanit ndodhet para sfidave serioze që kanë synim kryesor Paqen dhe Progresin. Por, zgjidhja e parë dhe kryesore në Ballkan, e cila përbën sot Kycin e paqes rajonale, është bashkimi i shqiptarëve, është krijimi i Shqipërisë Natyrale. Pse e them këtë? Po paraqes disa fakte për dijeni, por edhe për gjykim.
Faktet e analizës
Fakti I parë: Rregullimi i statusit të trojeve shqiptare, përgjatë një shekulli i është nënshtruar 6 Marrëveshjeve ndërkombëtare, vendimet e të cilave ose kanë qenë koloniale ose kanë qenë rregullime pjesore të pjesëve të ndryshme te kombit shqiptar. Ato janë Marrëveshja e Londrës, Marrëveshja e Versajës, Marrëveshja e Jaltës e vitit 1945, Marrëveshja e Rambujesë e cila ju kushtua vetëm një pjese të territorit shqiptar siç ishte Kosova, Marrëveshja e Konçulit e marsit 2001, që ju kushtua një pjese të kombit shqiptar siç është Lugina e Preshevës, marrëveshja e Ohrit e gushtit 2011, e cila ju kushtua një pjese të territorit shqiptar në FYROM. Aktualisht kombi shqiptar jeton në dy shtete që janë Shqipëria artificiale dhe Kosova, në Shqipërinë Lindore në FYROM me status te popullit shtetformues dhe në dy pakica kombëtare në Mal të Zi dhe në Serbi. Por nuk ekziston fare në krahinën shqiptare të Çamërisë, pasi u deportua me dhunë në vitin 1944.
Fakti I dytë: Sot kur flitet për marrëdhënie të reja ndërkombëtare të mbështetura jo në të drejtën e forcës, por në forcën e së drejtës, shqiptarët kanë të drejtë të kërkojnë riparimin tërësor dhe jo pjesor të padrejtësive koloniale që janë bërë ndaj tyre.
Fakti I tretë: Të gjithë fqinjët e Shqipërisë natyrale, e kanë fituar pavarësinë e tyre para shqiptarëve. Shqiptarët e fituan me aktin juridik të Kuvendit të Vlorës në 28 nëntor 1912. Por çfarë ka ndodhur? Të gjithë fqinjët e Shqipërisë Natyrale janë zgjeruar si territore pas shpalljes së pavarësisë, ndërsa vetëm shqiptarët janë rrudhosur dhe copëtuar si territor pas shpalljes së pavarësisë.
Fakti I katërt: Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë në Preambulën e saj, pranon të drejtën e bashkimit të shqiptarëve në një shtet si të drejtë legjitime. Fuqitë e mëdha që e kanë miratuar këtë Kushtetutë e kanë pranuar këtë të drejtë, duke mos bërë asnjë vërejtje për Preambulën e saj.
Parantezë
Më duhet të bëj një korrigjim nocionit politik të përdorur nga fqinjët dhe disa politikanë shqiptarë, serbë, grekë, maqedonas apo malazezë. Ata kur flasin për bashkimin e shqiptarëve, përdorin nocionin Shqipëri e Madhe. Unë jam kundër Shqipërisë së Madhe. Persë? Sepse nocioni Shqipëri e Madhe lindi pas marrëveshjes Ciano-Ribentrop të vitit 1941, pra është një nocion nazi-fashist. Ndërsa unë jam antifashist, prandaj pranoj Shqipëri Natyrale, domethënë, Shqipëria në kufijtë e saj natyrale. Dhe këto kufij janë ato që shpalli Kuvendi i Vlorës në vitin 1912.
Shqipëria Natyrale do ta qetësoje Rajonin, do ta stabilizoje atë, do të japë mundësi të stabilizohen edhe rajone të tjera si Bosnja, Sërbia apo Maqedonia. E kundërta, do vazhdoje ta destabilizoje rajonin, sepse do nxisë rryma radikale. Shqipëria Natyrale nuk drejtohet kundër askujt, ajo synon marrëdhënie miqësore me fqinjët, por secili në shtëpinë e tij. Shqipëri Natyrale do të thotë zëvendësimi i boshtit Beograd-Athinë me Trekëndëshin Tiranë-Beograd-Athinë, pas bashkimit të Kosovës dhe trojeve shqiptare në Maqedoni me Shqipërinë.
Disa politikanë serbë, grekë, maqedonas, malazezë, por edhe disa politikanë të Brukselit thonë se bashkimi i shqiptarëve do provokoje efektin Domino në rajon. Nuk është e vërtetë. Pse? Sepse në rajon nuk ka asnjë komb tjetër i cili përgjatë të gjithë kufirit të Shqipërisë aktuale të jetë i kufizuar me veten e tij, pra të ketë fqinj vetveten. Në rajon dhe në botë nuk ka asnjë komb tjetër që të ketë jashtë kufijve të tij shtetërorë dy te tretat e vehtes së tij. A ka ndonjë komb tjetër në rajon të ketë këtë dukuri? Jo, asnjë komb. Efekti Domino ekziston thjesht për të trembur ata që nuk e dinë realitetin e rajonit ose që duan ta fshehin atë.
Shqipëria Natyrale është një domosdoshmëri dhe një realitet që i duhet paqes dhe mirëqenies së rajonit të Ballkanit. Ja një shembull: Në Platformën e Shqipërisë Natyrale thuhet se Çamëria të shpallet zonë e lirë midis Shqipërisë dhe Greqisë. Domethënë të jenë të lirë shqiptarët e Çamërisë të kthehen në territorin e tyre, nga i cili u dëbuan me forcë dhe padrejtësisht pra 60 vjetësh. A ka kërkesë me demokratike se sa kjo.
Tashmë Shqipëria në kufijtë e saj natyrale është një problem I shtruar për zgjidhje. Problemi u hap dhe një problem që hapet kërkon zgjidhje, por asnjëherë nuk mund të mbyllet. Në 28 Nëntor 2012, me rastin e 100 v jetorit te pavarsisë, Kombi shqiptar e shpalli bashkimin faktik në Vlorë dhe në Tiranë. Tashmë i takon politikës ta legalizojë me mjete juridike këtë bashkim. Kjo është politike kombëtarë dhe europiane njëkohësisht. Përballë kësaj situate që ngjason me Rilindjen Kombëtare, janë anakronike dhe antivetvehtes, deklarimet që erdhën nga Athina, Beogradi dhe Shkupi zyrtar . Na porositën që mos shikoni 100 vjet pas!!!!. Por nuk kanë të drejtë. Pse? Nuk janë shqiptarët që shikojnë 100 vjet pas, por është tërë politika greke që shikon 148 vjet pas, në vitin 1864 kur kryeministri grek i asaj kohe, Janis Koletis formuloi famëkeqen “Magaliide” që synonte grabitjen e teritoreve shqiptare deri në lumin Shkumbin. Ky projekt famëkeq, është akoma edhe sot në sirtarët e Ministrisë së jashtme greke. Eshtë politika greke që shikon 72 vjet pas, në vitin 1940, prandaj mban akoma në fuqi Ligjin famëkeq të Luftës me Shqipërinë, është politika greke që shikon 68 vjet pas kur dëboi me gjenocid nga trojet e tyre shqiptarët e Camërisë dhe sot nuk I lejon ata të kthehen në trojet e tyre. Eshtë politika sërbe që shikon 168 vjet pas, në kohën kur Ilia Garashanini formuloi Platformën mbi Sërbinë e Madhe, që shikon 77 vjet pas në kohën kur “Klubi I Beogradit”, miratoi Platformën mbi shpërnguljen e shqiptarëve nga Kosova të Cubrillovicit. Politika fqinje , para se tu japë “leksione shqiptarëve” , le ti djegë publikisht dhe zyrtarisht këto akte shoviniste ndaj shqiptarëve.
Mëndjet e ftohta të fqinjëve, të Brukselit dhe Uashingtonit tashmë e kanë kuptuar se Shqipëria natyrale është faktori kryesor I stabilitetit të Ballkanit. Ata e kanë kuptuar se Lufta e Parë Botërore filloi pas coptimit të trojeve shqiptare në mënyrën më makabre dhe raciste ne vitin 1913. E kanë kuptuar se Lufta e Dytë Botërore filloi në 7 Prill 1939 kur u pushtua Shqipëria nga fashizmi dhe jo ne 1 shtator 1939 kur u pushtua Polonia nga nazizmi. Me dhimbje njëshekullore, por po realizohet parashikimi profetik I Mehmet Konicës, Filip Nogës dhe Rashih Dinos i janarit 1913 se pa Shqipërinë Natyrale nuk do të ketë paqe në Ballkan. Po realizohet parashikimi profetik i ish-ambasadorit fran cez ne mbledhjen e Londrës, Pol Kambon i qershorit 1913 se “ballkanikët tanë ikën po mbetën pa u zgjidhur kufijtë e Shqipërisë”.
Fqinjët do të jenë më të qetë me Shqipërinë Natyrale, sepse ajo do të “prodhojë” vetëm paqe dhe stabilitet në Ballkan. Mjafton një shëmbull për të gjithë fqinjët: Ka më shumë se 20 vjet që minoriteti grek në Shqipëri voton në shumicë dërrmuese për partitë politike shqiptare. Përse? Sepse e ka parë në praktikë se Kombi shqiptar edhe në kulmin e varfërisë së tij, minoritetet I ka trajtuar më mirë se vehten e tij. Eshtë një Vlerë Europiane. Prandaj edhe Shqipëria Natyrale do të zëvëndësojë boshtin famëkëq dhe luftënxitës Beograd-Athinë, me trekëndëshin paqësor dhe progresist Tiranë-Beograd-Athinë. Luftën nuk e do askush, paqen e duan të gjithë. Një rajon destabilizohet kur problemet fshihen, jo kur ato thuhen hapur. Partizanët e Paqes në rajon, Bruksel dhe Uashington do të mbështësin Shqipërinë Natyrale, sepse kështu mbështesin stabilitetin, paqen, progresin dhe civilizimin. Ata që kundërshtojnë sot Shqipërinë Natyrale, duan trazira, duan Luftë, ata duan të zëvëndësojnë Pëllumbat e Paqes me Shigjetat e Luftës. Kjo është e vërteta historike dhe aktuale. Të pohosh të kundërtën vetëm mashtron. Por dhimbja e së vërtetës është më e lehtë se dhimbja e mashtrimitKundërshtarët e Shqipërisë Natyrale na thonë se kombi shqiptar nuk ka nevojë të bashkohet por duhet të ndjekë shëmbullin e Gjermanisë, Zvicrës dhe Austrisë. Eshtë një tezë kundërhistorike dhe kundërshqiptare. Eshtë kundër historike sepse kur në vitin 1291, përfaqësuesit e kantoneve të Urit, Shëycit dhe Untervaldenit vendosën themelimin e Konfederatës Helvetike, në Gjermani jetonin akoma fise gjermane, por jo shtet. Kur Austria në vitin 1815, pas disfatës së Napoleonit u bë kryeqëndra e Koncertit të Vienës duke u dhënë tonin për gati një shekull marrëdhënieve ndërkombëtare, Gjermania akoma nuk ishte e bashkuar. Ndërsa në 28 nëntor 1912, ata politikanë shqiptarë që u mblodhën në Vlorë, ishin jo vetëm nga gjithë hapsira e kombit shqiptar, por edhe shpallën pavarsinë e Shqipërisë Natyrale, që shtrihej në 4 vilajetet e atëhershme otomane me shumicë dërrmuese shqiptare ose 100 përqind shqiptare.
Por modeli që na serviret është edhe kundërshqiptar. Konferenca e Londrës e vitit 193, i coptoi shqiptarët në 5 pjesë, mbi bazën e llogjikës koloniale, duke shpërblyer me teritore shqiptare shtetet fqinjë që u konsideruan fitimtarë të Luftës ballkanike apo që kishin mbështetjen e kësaj apo asaj fuqie të madhe. Këtij pseudo argumenti ne do ti vëmë përballë një argument real dhe të freskët. Dhe ky është shëmbulli gjerman. Gjermania në vitin 1945 u nda në katër Zona Ushtarake dhe me vonë në dy pjesë për të kënaqur fitmtaret e Luftës së dytë botërore. Pas 45 vjetësh, kjo padrejtësi koloniale mori fund dhe Gjermania u bashkua. Ky është shëmbulli që vlen edhe për kombin shqiptar. Përndryshe, kemi të drejtë të pohojmë se përballë kombeve dhe cështjeve të tyre kombëtare, bashkësia ndërkombëtare aplikon dy standarte. Segmente të ndryshme të BE shprehen se në rastin e Gjermanisë kjo ndodhi pasi Gjermania Perendimore e kishte sanksionuar në Kushtetutë bashkimin kombëtar. Po edhe ne, e kemi të sanksionuar ne Kushtetutë bashkimin kombëtar, bile në Preambulën e saj. Dhe këtë Kushtetutë pasi e miratuan shqiptarët e konsideruan të drejtë edhe juristët e Komisionit të Venecias, edhe ekspertët e NATO. Por kundërshtarët tanë na thonë akoma më shumë. Na thonë se tani që po shuhen kufijtë, nuk ka nevojë të bashkohen shqiptarët. Por ky nuk është argument, është thjesht një konstatim. Pse? Shuarja e kufijve, nuk e ezauron bashkimin e shqiptarëve, përkundër e shtron si imperativ të dorës së parë. Sa më shumë shtohet qarkullimi I lirë I njerëzve, aq më shumë lind nevoja e forcimit të shteteve në teritoret e të cilave ndodh ky qarkullim. Dhe kjo për të garantuar cilësinë e këtij qarkullimi të lirë dhe për të parandaluar kaosin dhe rremûjën. Sa me shumë shtohet qarkullimm i lirë i ideve nga një vënd në tjetrin, aq më shumë forcohen identitetet kombëtare, të vëndeve të ndryshme. Dhe kjo për arsyen e thjeshtë se qarkullimi i lirë i ideve nuk do të thotë shuarje e identiteteve nacionale, por përkundrazi forcim I tyre. Sa më shumë shtohet qarkullimi I lirë I mallrave, aq më shumë po bëhen përpjekje për forcimin dhe përkrahjen e asaj që quhet sipërmarrje kombëtare. Globalizëm nuk do të thotë kaos, por rregull, diversitet identitetesh nacionale, që japin e marrin me njeri tjetrin, pa u tjetërsuar njeri tek tjetri. Njerëzit lëvizin të Lirë në gjithë Europën, por trojet mbeten aty ku janë, shtetet aty ku jane, kombet aty ku janë. Nuk ka shuarje kombesh, por emancipim dhe civilizim te tyre. Dhe elementi I pare I civilizmit te një kombi është e drejta e tij për tu bashkuar. Dhe e fundit, disa politikanë dhe politologë fqinjë na thonë se trojet nuk bashkohen pa luftë. E kanë gabim ose vazhdojnë të gjykojnë me mentalitetin e Luftës së Ftoftë. Pse ?
Sot kur të gjitha regjimet në rajon janë demokratike, atëhere edhe Shqipëria Natyrale do realizohet në rrugë demokratike, pa luftë. Prandaj ne kemi si devizë parimin: Dialog me këdo, dialog për cdo gjë. Ne ju themi fqinjëve: Ejani në Tavolinën e bisedimeve, pse kini frikë, le të hedhim faktet dhe argumentet. Dhe kush ka të drejtë, të marrë të drejtën e Mohuar. Drejtesi e Vonuar, nuk do të thotë Drejtësi e Cunguar.
Ne nuk jemi arbitra të marrdhënieve nderkombëtare, por veprimtarë të cështjes shqiptare. Arbitër eshte Brukseli, SHBA etj. Ne nuk jemi profesorë të së drejtës nderkombëtare, por profesorë të së drejtës shqiptare. Dhe e fundit: “Arbitri ndërkombëtar” deri tani ka anulluar vendimet e dy konferencave zyrtare sic kanë qënë ajo e Versajës dhe e Jaltës. Shpërbërja e Jugosllavisë dhe bashkimi I Gjermanisë janë vetëm dy shëmbuj. Mal I Zi ka qënë shtet I pavarur deri në konferencën e Versajës. Por kur u krijua mbretëria serbo kroato sllovene, pushoi se qëni edhe pavarsia e tij. Aso kohe në Mal të Zi u zhvillua nje luftë e ashpër që në histori ka mbetur si “lufta e jeshilëve me të bardhët”. Por Versaja, pas viteve 90 pushoi se qëni, të gjitha vendimet e saj u riparuan, dhe në vënd të Jugosllavise lindën disa shtete. Ndërsa një nga vendimet kryesore të Jaltës ishte ndarja e Gjermanisë në katër zona ushtarake, që më vonë solli dy shtete, Lindore dhe Perëndimore. Pas 40 vjetësh, Gjermania u bashkua në rrugë paqësore, pra u riparua vetë Konferenca e Jaltës. Dhe të mos harrojmë se u bashkua në një kohë kur në Gjermaninë Lindore ndodheshin 155 mijë trupa sovjetike elitare. Por që nuk lëvizën nga kazermat. Atëhere, ka mbetur edhe një, ajo që konsiderohet Konferencë e Londrës e cila nuk ishte zyrtare, por ilegale dhe kriminale. Prandaj duhet të anullohet edhe Mbledhja famëkeqe e Londrës që I coptoi shqiptarët në 5 shtete. Si do të bëhet kjo? Me rrugë demokratike. Po sjell për opinionin tuaj, disa fakte, nga kjo konferencë.

Fakti i Parë:

 Konferenca e Londrës nuk është një Konferencë zyrtare. Që në fillim ajo mori vendim që të mos mbante proces-verbal. Një veprim i tillë, të kujton veprimet e atij që bën një krim dhe merr masa të fshehë gjurmët e krimit. Këtë e pohon vetë drejtuesi i Konferencës ish-ministri i jashtëm britanik Grey në Kujtimet e tij. Ja pohimi: .......Ne ishim gjashtë: Lichnoësky, Mensdorff dhe Imperiali, respektivisht ambasadorët e Gjermanisë, Austrisë dhe Italisë; Cambon dhe Benckendorff, ambasadorët e Francës dhe të Rusisë, dhe unë për Britaninë e Madhe. Më takoi përgjegjësia e drejtimit, por ne vendosëm ti thjeshtojmë procedurat dhe të bënim një komitet miqsh, ashtu sic edhe ishim. Në mblidheshim pasditeve, zakonisht rreth orës 4 dhe diskutonim deri rreth orës 6 ose shtatë me një pushim të vogël çaji. Konferenca vazhdoi deri më gusht 1913...(Edëards Grey, Memoires, faqe 248, botimet Payot, 1927)

Fakti i dytë: 

Kjo konferencë nuk u mblodh, për të diskutuar pavarësinë e Shqipërisë së shpallur në 28 nëntor 1912, por për të pajtuar Serbinë, Malin e Zi, Bullgarinë dhe Greqinë me Turqinë. Ja pohimi i ambasadorit francez në këtë konferencë, Pol Kambon: “U mblodhëm sot datë 16 dhjetor për të arritur një marrëveshje midis Serbisë, Greqisë, Bullgarisë, Malit të Zi dhe Turqisë në zyrën e Greyt” (Kambon, Korrespodenca, faqe 31, Botimet Grasset)

Fakti I tretë: Pjesmarrësit e asaj që u konsiderua padrejtësisht Konferencë, pranojnë me pohimet e tyre, se ata nuk morën asnjë vendim. Takimi midis tyre, te ngjan më shumë me një “Kazino Politike”, në Tavolinën e së cilës ishin trojet shqiptare. Cilat janë Pohimet: - Grey: …

Nuk pati as mbyllje solemne, ne nuk bëmë fotografi grupi, nuk na dhanë asnjë falënderim apo fjalim lamtumire; thjesht ndaluam së takuari. Ne nuk kishim përcaktuar asgjë, as detajet e kufijve shqiptarë….(Grey, Memoires, botime Payot, faqe 253) Ne keto takime qe zgjaten 6 muaj, teritoret shqiptare u perdoren per te qetesuar dhe kenaqur palet nderluftuese qe ishin fqinjet e Shqiperise. Vetë Grey e pranon një gjë të tillë. Ai pohon në Kujtimet e tij se:.... 

Aleatët ballkanikë ishin të verbuar nga fitorja; Serbia donte, të kishte dalje në Adriatik, dhe kishte shumë mundësi që ajo dhe Mali i Zi të dëshironin të merrnin disa rajone të Shqipërisë duke i konsideruar pjesë të plackës së luftës..... (Grey, Memoires, botime Payot, 1927 faqe 246) Per te kënaqur Greqine, krahina shqiptare e Camërisë ju aneksua asaj, megjithëse shumica dërrmuese e popullsisë ishte shqiptare. Sipas Memorandumit të qeverisë shqiptare të Vlorës në vitin 1913, në Camëri jetonin 75 mije shqiptarë nga të cilët 18 mijë shqiptarë të greqizuar. Per te kenaqur Serbine, krahina shqiptare e Kosoves me mbi 90 perqind popullsi shqiptare ju dha Serbise. Përsëri është vetë Grey që e pohon një gjë të tillë duke folur me përbuzje për trojet shqiptare. Ne Kujtimet e tij ai pranon se ....ne nuk mund të bënim luftë për disa fshatra si Gjakova....(Grey, Memoires, Botimet Payot, viti 1927, faqe 249). Ndërkaq, teritori që ju dha Sërbisë përbënte 24 mije kilometra katrore troje shqiptare.

Fakti I katërt: 

Pë rfaqësuesit e 6 fuqive te mëdha, nuk u morën asnjëherë me aktin e shpalljes se pavarsisë së Shqipërisë në 28 Nëntor 1912 nga politikanet shqiptare që nga Kosova deri në Camëri, që nga Durrësi deri ne Shkup. Kemi te bëjmë me nje akt juridik i cili i u injorua përgjatë cdo takimi. Qeveria shqiptare që u krijua pas 28 Nëntorit ishte një qeveri e përbërë nga përfaqesues të të gjitha trojeve shqiptare. Për shëmbull, ministër I mbrojtjes ishte Mehmet Pashë Deralla nga Tetova, ministër I bujqësisë ishte Hasan Prishtina nga Prishtina. Kryetar I Asamblesë ishte Vehbi Agolli nga Dibra e Madhe. Ndërsa dy vjet me pas po këta ambasadorë me Traktatin e fshehtë te Londrës vendosën ta coptojnë sërish Kombin shqiptar, duke quajtur Shqipëri vetëm nje krahinë muslimane përgjatë lumit Shkumbin dhe duke ja dhënë teritoret e tjera Italisë dhe Serbisë, Greqisë dhe Malit të Zi.

Konkluzion I analizës

Përgjatë një shekulli, bashkësia ndërkombëtare ka mashtuar opinionin publik shqiptar dhe atë ndërkombëtar duke e justifikuar coptimin e trojeve shqiptare, me gjoja ruajtjen e paqes europiane. Në Kujtimet e tij të botuara në vitin 1927, vetë Grey shprehet se kishte mashtruar, lidhur me atë që kishte pohuar në Dhomën e Komuneve në 1914. Ja pohimi i tij ne Kujtimet e botuara: :.... lufta në Ballkan nuk e rrezikoi paqen evropiane nga rihapja e cështjes së Kostandinopojës apo të ngushticave , sepse as Austria dhe as Rusia, dy fuqitë më ngushtësisht të interesuara, nuk kishin ndër mend të ishin aktive për të influencuar kushtet që Greqia, Bullgaria dhe Serbia mund ti vendosnin Turqisë duke prekur Maqedoninë.....(Grey, Memoires, Botimet Payot, viti 1927, faqe 246) Ndërsa, Pol Kambon në fund të Konferencës pohon se: “Ballkanikët tanë ikën, por mbetën pa u zgjidhur dy problemet më të rënda, Kufijtë e Shqipërisë dhe ishujt e detit Egje”. (Po aty, faqe 57).
Si përfundim, më duhet të pohoj se anullimi I Mbledhjes së Londrës, do të thotë “Legalizim” I Shqipërisë Natyrale. Dhe Shqipëri natyrale me kufij nga Presheva ne Prevezë, nga Durrësi në Shkup, do të thotë paqe, do të thotë progres, do të thotë stabilitet I Ballkanit. Për një shekull, boshti famëkeq Beograd-Athinë, prodhoi luftë dhe trazira. Ndërsa trekëndëshi Tiranë-Beograd-Athinë do të prodhojë vetëm paqe dhe stabilitet.

Mr.sci.Flori Bruqi

Koço Danaj përëfaqësues i mendimeve për një emancipim mbarë shqiptar dhe hartues i tezës mbi nevojën e Shqipërisë Natyrale.KOÇO DANAJ lindi më 31 mars 1951 në Tepelenë. Mbasi mbaron gjimnazin në Tepelenë, në moshën 18 vjeç, fillon studimet e larta në Tiranë, dega Filozofi. Pas diplomimit me rezultate të shkëlqyera, fillon punë në Shkodër, si Sekretar Rinie. Më pas vjen në Tiranë si Sekretar në Komitetin Qëndror të Rinise. Mbas disa vitesh punë në këtë post, në moshën 31 vjeç(1982), kalon si Nëndrejtor dhe Shef i Katedrës së Organizimit të Partise në Shkollën e Lartë të Partisë. Më 1986 merr titullin Doktor i Shkencave Politike. Më 1988 çohet në detyrën e Sekretarit të Partisë në Rrethin e Sarandës. Më 1990 vjen në Tiranë dhe bashkpunon me disa gazeta si Analist Politik i Pavarur. Më 1992 detyrohet të largohet nga Shqipëria dhe qëndron në Zvicër deri më shtator të 1997. Gjatë kësaj periudhe, bashkpunon ngushtë me redaksinë e gazetës "Zëri i Kosovës" dhe shkruan në disa revista dhe gazeta të diasporës. Në Shtator 1997 kthehet në Shqipëri dhe vazhdon të punojë si Analist Politik i Pavarur. Më Nëntor 1999 fillon punën si Shefi i Kabinetit dhe Këshilltar Politik i Kryetarit të Partisë Socialiste Shqiptare, Z. Fatos Nano. Prej Shtatorit 2000 deri në Shkurt 2002 punon si Këshilltar Politik i Kryeministrit të Shqipërise të asaj kohe, Z. Ilir Meta. Nga Shkurti 2002 deri ne Korrik 2002 punon si Këshilltar pranë Kryeministrit të Shqipërisë, Z. Pandeli Majko. Shtator 2002 deri më Shtator 2003 punon si Këshilltar i Zëvendëskryeminitrit dhe Ministrit të Punëve të Jashtme Z.Ilir Meta. Z. Danaj është Drejtor i Qëndrës së Prognozave Politike dhe Sociale.

Tituj të veprave


Koha e demokracisë apo e shpëtimit kombëtar
Tragjiket e Evropës
50 vjet histori e pa humbur
Totalitarizmi ne marrëdhënie ndërkombëtare
Ndërgjegjja e vrare
Idealistet-këta tragjike
Pof.dr.UÇK dhe cinizmi i politikes
Doktrina Klinton dhe shekulli i 21-te
Shqipëria Natyrale
Kryengritje e pambaruar
Të dënuar të Bashkohemi
Popull i tradhtuar
E majta NacionalisteMarreveshja e demshme per Kosoven

danaj

Kryetari i Listës për Shqipëri natyrale, Koço Danaj e konsideroi të dëmshme për çështjen shqiptare dhe me pasoja të rënda për paqen në rajon marrëveshjen prej 15 pikash midis Beogradit dhe Prishtinës.

Sipas Danajt, politikanë të lartë të qeverisë së Kosovës, deklarojnë se marrëveshja me Serbinë është në pajtim me Kushtetutën e Kosovës.

“Politikanë të larte nga Tirana dhe Shkupi nxituan ta përshëndetin këtë marrëveshje. Të gjithë këtë e konsiderojnë fitore. Por kushdo që lexon Kushtetutën e Kosovës, e kupton qartë se Marrëveshja me Serbinë është totalisht kundër Kushtetutës së Kosovës. Marrëveshja me Serbinë bazohet në Ahtisaari Plus, bazohet në 6 pikat e Ban Ki-moon, bazohet pjesërisht në marrëveshjen nazifashiste Ciano-Ribentrop e cila ndau Mitrovicën në vitin 1941. Edhe ata që e pranuan këtë Marrëveshje, edhe ata që e përshëndetën atë, treguan se kanë rënë “në gjunjë” para Beogradit”, ka deklaruar Danaj për shqiperianatyrale.com.

Danaj numëron disa fakte kundër marrëveshjes

“Në marrëveshje thuhet se bashkësia serbe e katër komunave do të ketë president, parlament, shef policie, Gjykate Apeli etj. Ndërsa në Kushtetutën e Kosoves, neni 59 “Mbi te drejtat e minoriteteve”, në nën pikën 14 thuhet se ato “kanë të drejtë: të themelojnë shoqata të kulturës, artit, shkencës dhe arsimit, si dhe shoqata të studiuesve e shoqata të tjera për shprehjen, avancimin dhe zhvillimin e identitetit të tyre”.

Kushdo që ballafaqon Marrëveshjen me Kushtetutën e kupton se është shkelur me të dyja këmbët Kushtetuta”.
Provincial heroes, could share ethnic Albania
“Në Kushtetutën e Kosovës thuhet se Kosova është shtet unitar. Ndërsa Marrëveshja me Beogradin legalizon ndarjen e njërit prej qyteteve kryesorë të Kosovës siç është Mitrovica. Mitrovica e veriut shkëputet nga pjesa e jugut dhe bashkohet me Bashkësinë serbe të katër komunave të veriut. Asnjë nen I Kushtetutës së Kosovës nuk justifikon 15 pikat e Marrëveshjes. Thjesht kemi të bëjmë me një mashtrim për shqiptarët dhe me gjunjëzim para Beogradit”.
Separatists gaining ground in Europe
Danaj vazhdoi duke thënë se “për ata që e kanë ndjekur në vazhdimësi problemin e Veriut të Kosovës, për rata që njohin Marrëveshjen e Kumanovës, që njohin bisedimet e Vjenës, që njohin dëshmitë e ish-administratorit Bernard Kouchner, të ish-Komandantit të KFOR Reinhardt e kanë të qartë se kjo Marrëveshje që krijoi ‘Berlinin lindor dhe perëndimor’ në Kosovë duke ndarë Mitrovicën, kjo ka qenë në mënyrë figurative si Kronikë e një ngjarje të paralajmëruar, për të cilën politika shqiptare nuk bëri asgjë për ta ndalur”.

“Mjafton dëshmia e Reinhardt për ta vërtetuar. Ja se çfarë thotë ai gjatë vizitës në Kosovë: ‘Ndarja e Mitrovicës erdhi si pasojë e politikës ndërkombëtare,ndërsa unë si ushtarak ndonëse tentova ta hapë dy herë Kutinë e Pandorës për ta zgjidhur këtë problem nuk isha i fuqishëm për ta parandaluar këtë’. Mjafton libri i Bernard Kochhner ‘ Luftëtarët e Paqes’ ku midis te tjerash thotë: ‘Kur shkova me komandantin e KFOR Reinhardt dhe i kërkova komandantit francez të KFOR në veri të Kosovës që të hiqte rojet serbe të Urës së Ibrit, ai mu përgjigj: Për këtë çështje, unë nuk marr urdhra nga ju, por nga ministri im i mbrojtjes’”.

“Politikanët shqiptarë e kishin ditur, por ia fshihen popullit ndarjen e Mitrovicës, krijimin e nje Republike Sërpska në Kosovë. Ata nuk bënë as më të voglën përpjekje për të mos e lejuar copëtimin e Kosovës, as në Prishtinë, as në Tiranë dhe as në Shkup”.

Sipas Danajt, me nënshkrimin e marrëveshjes me Serbinë, më përgëzimet e Tiranës dhe Shkupit për këtë marrëveshje, politika mbarëkombëtare shqiptare tregoi në thelb se është “gjunjëzuar” para Beogradit dhe lobit proserb të Brukselit.
Poll: Albania, the most racist country in Europe
“ I takon Parlamentit të Kosovës të mos e pranojë atë dhe në fund, i takon shqiptarëve ta refuzojnë atë dhe të mos lejojnë zbatimin e saj. Me këtë Marrëveshje, Brukseli krijoi edhe një vatër tjetër krize në rajon, krahas Bosnjës dhe Maqedonisë.


****************A po e financon Amerika “Shqipërinë etnike”?Projekti amerikan për të krijuar “Shqipërinë e Madhe” po realizohet që disa vite, ngadalë, me mjete ushtarake dhe diplomatike, shkruan ditorja kroate Slobodna Dalmacija.
“Është i pandalshëm bashkimi i shqiptarëve”, ka thënë në Tiranë Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha, gjë që në mediat rajonale është komentuar si shpallje e projektit të “Shqipërisë së Madhe”. Për këtë ide është folur edhe gjatë 100 vjetorit të shënimit të pavarësisë së Shqipërisë, që është festuar në Tiranë, Prishtinë, Shkup...

Kah fundi i vitit 2010, Koço Danaj, Drejtor i Institutit të Parashikimeve Rajonale, ka thënë se në vitin 2013 në mënyrë paqësore duhet të formohet shteti që do të përfshinte territoret shqiptare. Derisa disa analistë thonë se shteti i ri shqiptar është projekt real i cili tek disa ngjallë frikën se mund të sjellë tensione të reja, të tjerët thonë se fjalët e Berishës janë keqinterpretuar.

Projekti amerikan i krijimit të “Shqipërisë së Madhe” po realizohet ndër vite me mjete diplomatike dhe ushtarake. Ekziston një histori e angazhimit amerikan në rajon, por kur është fjala tek ky projekt, duhet cekur disa detaje kyçe. Këtu është bombardimi amerikan, i NATO-s, ndaj Serbisë më 1999, pas së cilës NATO në Kosovë ka dislokuar 50.000 trupa të armatosura mirë.

Këtu është edhe Marrëveshja e Ohrit, projekti i SHBA-ve, me të cilin filloi procesi i reformave politike të Maqedonisë përmes ndryshimeve kushtetuese dhe me miratimin e një sërë ligjeve të reja që ofrojnë më tepër të drejta për shqiptarët e Maqedonisë. Ndërsa, pika e tretë, sipas ditores kroate, është mbështetja e pavarësisë së Malit të Zi dhe Kosovës, me çka është dobësuar Serbia, është realizuar zbërthimi i saj, dhe është arritur një ekuilibër rajonal. Politika amerikane, me këto angazhime ushtarako-diplomatike, përgatit projektin e “Shqipërinë së Madhe”, thotë analistja Jadranka Polovic.

Politologia nga Spliti ceku rëndësinë e Kosovës si pjesë të Evropës Juglindore.

“Juglindja e Evropës, si në të kaluarën ashtu edhe sot, ka një domethënie të rëndësishme gjeopolitike dhe gjeostrategjike, që përcakton të ardhmen politike të rajonit. E lidhur me Mesdheun, Lindjen e Mesme, malet e Kaukazit dhe Azinë Qendrore, si dhe rajonin e Danubit dhe Evropën Qendrore, ka qenë gjithmonë subjekt i interesave të fuqive të mëdha. Për shkak të rëndësisë së energjisë në gjeopolitikën e shekullit XXI, kjo hapësirë, ku janë rrugët e rëndësishme të transitit, bëhet një zonë e konkurrencës të fortë të qendrave të pushtetit botëror. Në fakt, Evropa Juglindore është rruga më e shkurtë transiti midis Evropës Perëndimore dhe zonave të pasura me gaz dhe naftë në Azinë Qendrore dhe basenit Kaspik, dhe si i tillë është i aftë të bëhet pjesë e lojës së re të madhe gjeopolitike, pra një hapësirë ku ballafaqohen interesat e Shteteve të Bashkuara, Evropës, Rusisë dhe Turqisë”, thekson Polovic.

Ekspertja kroate shton se projekti i dominimit amerikan në Euroazi në fakt fillon në Evropën Juglindore me Shqipërinë, ndërsa përfundon në Kinë. Shtetet e Bashkuara, gjeostrategjinë e saj drejt Azisë Qendrore, e mbështesin në rrjetin e shteteve proamerikane në Evropën Juglindore, si Maqedonia, Shqipëria, Rumania, Bullgaria, Turqia, Greqia, e në kontekstin e fundit edhe Kosova, si dhe shtetet e rajoni Kaspik - Azerbajxhani dhe Uzbekistani – por edhe Gjeorgjia dhe Ukraina, në të cilën, siç thotë ajo, përhapet strategjia e unifikimit të amerikanizimit botëror.

“Udhëheqësit e lëvizjes kombëtare shqiptare këto ditë thanë se SHBA-të dhe Rusia kanë rënë dakord për rishikimin e kufijve, në mënyrë që Presheva, Kosova, dhe unë besoj një pjesë e Maqedonisë dhe e Malit të Zi, do të gjenden brenda një Shqipëri të Madhe. Unë ju besoj, sepse konfigurimi i deritashëm i rajoneve të ish Jugosllavisë është bërë në rrugën e dy proceseve integruese: anëtarësimin në NATO dhe në Bashkimin Evropian. Shtetet kombëtare e kanë humbur kuptimin, ndërsa akterët globalë avancojnë me projektet e zgjerimit të demokracisë, të drejtave të njeriut dhe tregut të lirë, që nënkuptojnë globalizimin e varfërisë në rajon. Shtetet e reja janë krejtësisht të varura nga kapitali i huaj, ndërsa këto ditë shohim Qeverinë kroate si shembull që adapton gjithçka që akterët e huaj u thonë”.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)