Masakrat në Kosovë

serbet

njesitimunja..
Këto dëshmi të mbledhura me kujdes, janë të ilustruar me fotografi të shqiptarëve të masakruar, me emra kriminelësh e matariale të tjera që dëshmojnë qartë për gjenocidin e kryer nga shteti serbë në Kosovë.
listaekrimineleveserb

Vlerësohet, se gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat militare dhe paramilitare serbe kanë vrarë, ekzekutuar apo masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, ku 90% prej tyre qenë civilë të pa armatosur.. 

Në këtë periudhë kohore janë përdhunuar afër 20 mijë femra shqiptare. Gjithashtu, mësohet për rrëmbimin e mbi 3 mijë shqiptarëve, ku pas luftës një pjesë e tyre u gjetën nëpër varrezat masive në Serbi, ndërsa akoma nuk dihet për fatin e 2087 të tjerëve. Sipas një përllogaritje, gjatë periudhës kohore mars 1998 – qershor 1999, njësitë kriminale dhe artileria e rendë serbe kanë shkatërruar dhe djegur pjesërisht ose tërësisht rreth 1.100 vendbanime Shqiptar, kanë plaçkitur, djegur e shkatërruar mbi 200.000 shtëpi, banesa, lokale afariste, punëtori zejtare, fabrika, shkolla, biblioteka, monumente kulturore-historike, objekte kulturore, shkencore, fetare etj.

 
Kush janë barbarët serbë që morën pjesë në Masakrën e Reçakut
Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.
1.Bizhidar Markoviç
2.Çedomir Aksiç
3.Zhivorad Stojçetoviç
4.Bogdan Nojiç
5.Jovica Stojkoviç
6.Momir Ristiç
7.Zvonko Ristiç
8.Ljubomir Nojiç
9.Nenad Marinkoviç
10.Pavle Marinkoviç
11.Zoran Nedelkoviç
12.Sllavisha Marinkoviç
13.Vojisllav Janiçijeviç
14.Milivoje Çanoviç
15.Jovica Jovanoviç
16.Stojan Aksiç
17.Millorad Kostiç
18.Dragisha Kostiç
19.Dragan Tasiç

Kush janë 35 kriminelë serbë që morën pjesë në vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga Gjakova

35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.
Emrat e kriminelëve janë:
1.Stanojeviç Momçilo
2.Çamoviç Sreten
3.Stanojeviç Milan
 1. Çoliç Rade
 2. Slavkoviç Milan
 3. Stanojeviç Sava
 4. Kovaç Slobodan
 5. Stojanoviç Sava
 6. Dekiç Milan
 7. Dekiç Momçilo
 8. Raçiç Dragan
 9. Mirkoviç Vuk
 10. Vujoviç Vaso
 11. Vujoviç Nikotin
 12. Ragiç Darko
 13. Simiç Bozhidar
 14. Stefiç Nikola
 15. Stefiç Bojan
 16. Obradoviç Ljubisha
 17. Pantoviç Radovan
 18. Pantoviç Miliç
 19. Jovanoviç Aca
 20. Bozhoviç Çedomir
 21. Jovanoviç Sava
 22. Ristiç Predrag
 23. Jovanoviç Goran
 24. Shqepanoviç Millosh
 25. Krstiç Srgjan
 26. Dikiç Milan
 27. Dikiç Momçilo
 28. Dimiç Zvezdan
 29. Jovanoviç Sinisha
 30. Rajkoviç Gojko
 31. Drashkoviç Laza
 32. Lazareviç Doka

  thikasopatateperegjakura

  Kush janë barbarët që masakruan 19 anëtarë të familjes Imeraj në fshatin Padalishtë
  Kriminelët që kanë ekzekutuar mizorisht familjen Imeraj, janë serbë të  ardhur nga disa fshatra të komunës së Burimit (ish-Istogut).
  Ata janë:
  -Predrag Belosheviq (Pjesëmarrës i luftrave në Kroaci dhe Bosnjë – Hercegovinë);
  vëllezërit Grujica e Lubisha Belojeviq,
  Zharko Belosheviq,
  Zhika Belosheviq,
  vëllezërit Malisha e Çeda Tijaniq,
  Goran Tijaniq,
  Dejan Tijaniq,
  Vedran Tijaniq,
  Obrad Tijaniq,
  Zhivan Vuçiq,
  Mirolub Vuçiq,
  Dushan Vuçiq,
  vëllezërit Rade e Milisav Ivanosheviq,
  Igor Shapiq,
  Gradibor Radunoviq,
  Ivan Gajin  dhe
  Zoran Shlaniq – të gjithë nga fshati Cërkolez;
  Dushan Shapiq e Zharko Shapiq nga Belica;
  Dragan Cvetkoviq nga Uça dhe
  Sllobodan Petkoviq nga Zhakova.

  Kush janë barbarët që morën pjesë në ekzektutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë
  Sipas raportit të KMDLNJ-së (6 prill 2000) në ekzekutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë janë përfshirë edhe serbët lokalë të fshtarave të Drenicës dhe të Burimit (ish-Istogut).
  Në këtë masakër mizore kanë marrë pjesë: 42 pjestarë të familjeve Tomasheviq nga Syrigana, e këta janë:
  1. Mihajlo Tomasheviq
  2. Veselin Tomasheviq
  3. Sllavko Tomasheviq
  4. Vujadin Tomasheviq
  5. Nenad Tomasheviq
  6. Stojadin Tomasheviq
  7. Igor Tomasheviq
  8. Miloje Tomasheviq
  9. Vladan Tomasheviq
  10. Radoslav Tomasheviq
  11. Vasilije Tomasheviq
  12. Milosh Tomasheviq
  13. Radivoje Tomasheviq
  14. Preda Tomasheviq
  15. Srgjan Tomasheviq
  16. Millorad Tomasheviq
  17. Mileta Tomasheviq
  18. Radenko Tomasheviq
  19. Mile Tomasheviq
  20. Stojadin Tomasheviq
  21. Milenko Tomasheviq
  22. Milan Tomasheviq
  1. Dragoljub Tomasheviq
  2. Gjoko Tomasheviq
  3. Boshko Tomasheviq
  4. Zhivorad Tomasheviq
  5. Zhivojin Tomasheviq
  6. Najdan Tomasheviq
  7. Nebojsha Tomasheviq
  8. Nenad Tomasheviq
  9. Branillav Tomasheviq
  10. Ratko Tomasheviq
  11. Filip Tomasheviq
  12. Dejan Tomasheviq
  13. Gordan Tomasheviq
  14. Predrag Tomasheviq
  15. Despot Tomasheviq
  16. Tadisha Tomasheviq
  17. Sinisha Tomasheviq
  18. Tomisllav Tomasheviq
  19. Zoran Tomasheviq e
  20. Goran Tomasheviq , Pastaj
  21. Branisllav Kragoviq
  22. Ratko Kragoviq i biri – po nga nga Syrigana.
          Pastaj,
  1. Marko Ristiq
  2. Marko Damjanoviq
  3. Dragoljub Rajkoviq
  4. Jovica Rajkoviq
  5. Rade Kovaçeviq – Zec
  6. Dika Kovaçeviq
  7. Ognjan Kovaçeviq
  8. Gjorgje Mojsiq
  9. Radosav Kovaçeviq – Cule
  10. Mile Jokiq
  11. Nebojsha Kovaçeviq
  12. Sinisha Jokiq
  13. Svetozar Ristiq
  14. Zoran Kovaçeviq – Princ , të gjithë nga Banja;
  15. Momir Milentijeviq
  16. Zoran Jovanoviq
  17. Milutin Arisiq,
  18. Milan Todoroviq
  19. Dejan Spasiq
  20. Nebojsha Nikçiq
  21. Miodrag Komatina
  22. Niqifor Kovaçeviq
  23. Dragan Dimitrieviq
  24. Vukmiq Lazareviq – nga Runiku
  25. Todor Deverxhiq
  26. Rade Deverxhiq
  27. Dragisha Deverxhiq
  28. Milan Shteviq
  29. Dragomir Shteviq
  30. Miliq Petroviq e
  31. Ognjan Petroviq,  nga Radisheva
  32. Nenad Shmigiq
  33. Radoje Shmigiq
  34. Cvetko Shmigiq
  35. Dragan Shmigiq e
  36. Gollub Shmigiq nga Leçina.
  37. Dadosha Iliq
  38. Zhivoin Iliq dhe
  39. Momçillo Radovanoviq – nga Kuçica.
  40. Zhivko Jokoviq e
  41. Radosllav Kandiq nga Kotorri, si dhe
  42. Radivoje Rasha – Kalenoviq  me të bijtë
  43. Dejan Rasha dhe
  44. Dushan Rasha
  45. Zvonko Jovanoviq
  46. Zoran Jovanoviq
  47. Bllagoje Çolakoviq
  48. Nenad Çolakoviq
  49. Radosh Lajoviq
  50. Ilija Trajkoviq
  51. Rajko Rajçiq
  52. Vllado Bakraçeviq
  53. Lubisha Iliq
  54. Momo Peleviq
  55. Sllagjan (polic i komunikacionit)
  56.  100.Sadudin Rexhepagiq (boshnjak) – të gjitha nga Skënderaj.
  57. Goran Shapiq,
  58. Rade Shapiq dhe
  59. Dushan Shapiq, që të tre nga Belica e Burimit (ish-Istogut).
   krimineletmetregishtaflamuri
  Kush janë bandat tjera kriminale serbe që kanë kryer krime në Drenicë
  Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë „Ymer Alushani“ të Brigadës 121 „Kumanova“, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë. Aty janë gjetur edhe numra të telefonave dhe fotografi të ndryshme si dhe ditarë që këta kriminelë kanë mbajtur gjatë luftës në Kosovë.(Shih: revistën Ekskluzive, nr.1. janar 2000, f.101)
  Lista e emrave të barbarëve serbë, është si më poshtë:
  1.Llazareviq Dragisha, nëntoger
  2.Gjorgjeviq Sinisha, rreshter
  3.Blanusha Mile, rreshter i vjetër
  4.Korçag Goran, rreshter i klasit të parë
  5.Millanoviq Predrag, dhjetar
  6.Radulloviq Nebojsha
  7.Simiq Goran
  8.Kostiq Sasha
  9.Daniq Sllobodan
  10.Gjorgjeviq Zoran
  11.Shabiq Zvonko
  12.Qausheviq Nenad
  13.Jovanoviq Dragi
  14.Momqilloviq Miroslav
  15.Ivanoviq Milivoje
  16.Dejanoviq Verolub
  17.Janjusheviq Zhivorad
  18.Nedelkoviq Bratisllav
  19.Petkoviq Bogolub
  20.Gjoriq Sllavolub
  21.Vaniq Rasha
  22.Dimiq Dushan
  23.Bajrami Igor
  24.Aliq Zoran
  25.Branko Jançiq
  krimineletdjegin..
  Kush janë barbarët serbë që u përfshinë në vrasjen e Shqiptarëve  Sllatinë të Fushë- Kosovës (?!)
  Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në garazhin e shtëpisë së Rrahim Imerit në fshatin Sllatinë të Fushë-Kosovës është gjetur një  listë me emra të pjesëtarëve të forcave ushtarake e policore serbe që morën pjesë në vrasjen e shqiptarëve në Sllatinë dhe në plaçkitjen e djegien e shtëpive të shqiptarëve në këtë fshatë. (Revista: Ekskluzive nr.4 prill 2000, fq.52)
  Në këtë listë figurojnë emrat e këtyre kriminelëve:
  1. Zoran Vukdragoviq – toger
  2. Lubisha Simiq – rreshteri
  3. Zoran Ristovski
  4. Dushan Jevriq
  5. Zoran Joviq
  6. Mladen Peshiq
  7. Milosh Mihajloviq
  8. Marko Zhivoinoviq
  9. Slavisha Gjorgjeviq
  10. Miodrag Pejatoviq
  11. Dejan Mikiq
  12. Igor Gurkoviq
  13. Ivan Stanojeviq
  14. Zoran Mimiq
  15. Radoje Bulatoviq
  16. Mile Rangjeloviq
  17. Cvetko Boshkiq
  18. Radoslav Ristia
  19. Slobodan Gjurgjeviq
  20. Darko Miloviq
  21. Dragisha Ivanoviq
  22. Ivan Steviq
  23. Vladeta Stojanoviq
  24. Sasha Aksiq
  25. Nenad Jovanoviq
  26. Nenad Zhivkoviq dhe
  27. Dejan Slaviq.
  (Krimineli Dejan Saviq mësohet se ishte pjesëmarrës edhe në masakrat ndaj civilëve shqiptarë në Opojë)
  grupkrimineleshmedykufomashqiptaresh
  Cilat njësi barbare serbe vranë e masakruan 42 shqiptarë në fshatin Qyshkdhe 35 të tjerë në fshatrat fqinje Pavlan dhe Zahaq të Pejës
  Më 14 maj 1999 në fshatin Qyshk (2-3 km afër Pejës) u vranë e u masakruan barbarisht 42 meshkuj, gjatë një sulmi të furishëm nga forcat e kombinuara elite militare e paramilitare serbe.
  Në masakrimin e civilëve shqiptarë kanë marrë pjesë:
   – Formacioni “Frenki”, një njësit komando i emëruar sipas udhëheqësit të tij Franko Simatoviq – “Frenki”, e cila ka qenë pjesë e forcave speciale të sigurimit shtetëror të Serbisë, të njohur edhe si “Crvene beretke” (Beretat e kuqe).
  Njësiti snajperist i Armatës së Tretë “Jugosllave”, grup që theksohet të ketë qenë nën komandën e drejtpërdrejtë të kryegjeneralit të Armatës së Tretë serbe. Pastaj, grupet paramilitare të ashtuquajtur “Munja” (vetëtima). “Munja”, në një raport të organizatës “Human Rights Watch-it” (HRW), përshkruhen se “ka qenë një mishërim i çuditshëm i policëve, kriminelëve dhe të vetëquajturve patriotë, (plotësisht nën kontrollin e armatës dhe policisë), të cilët nga serbët ishin konsideruar si legjendarë, për përleshjet e tyre që kishin zhvilluar me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe për sulmet e pamëshirshme mbi civilët shqiptarë”. miroslavgapiqfoto
  patentimakinesser.berishes

  Kush janë barbarët serbë që kryen krime në fshtatin Kishnicë dhe në disa vende tjera të Kosovës
  Në nëntor 1999, në fshatin Kishnicë (afër Prishtinës), në shtëpinë e Sabit Krasniqit, u gjet një listë me 20 emra barbarësh serbë. Ata kishin vendosur shtabin operativ paramilitarë dhe nga shumë burime dëshmohet se nga kjo bazë shkonin e bënin krime ndaj popullatës civile shqiptare nëpër shumë pjesë të Kosovës. Bazuar në listën me emra e mbiemra dhe në adresat e tyre, rezultonë se këta barbarë janë nga Kosova me përjashtim të njërit që ishte nga Kurshumlija. Një pjesë prej tyre, krime kanë kryer edhe në fshatin Kishnicë. Për këto krime kanë dëshmuar Musa Gashi dhe Bajram Gashi, që kanë shpëtuar nga thikat e këtyre kriminelëve.(Ekskluzive nr.1 janar 2000, fq.101)
  Në listën e gjetur janë skalitur këta emra:
  1. Berisha Ruzhdi – Bekim, rom
  2. Iliq Stalin – Velko
  3. Paniq Pavli – Sinisha, Prelloc i Prishtinës
  4. Cvejiq Lubisha – Lan, Hallaq i Madh – Lipjan
  5. Vukadinoviq Jovan – Njegosh, Kurshumli
  6. Andriq Mirko – Drashko, Prishtinë
  7. Dikiq Branko – Nebojsha, Prilluzhë
  8. Krastiq Rade – Svetisllav, Skullan i Lipjanit
  9. Selishnik Jelica – Tomisllav, Kishnicë
  10. Sinisha Jovanoviq, Kishnicë
  11. Jovan Karaxhiq, Kishnicë
  12. Goran Trajkoviq, Kishnicë
  13. Boban Trajkoviq, Kishnicë
  14. Dejan Trajkoviq, Kishnicë
  15. Predrag Gjorgjeviq, Kishnicë
  16. Petar Saveliq, Kishnicë
  17. Mile Bulajiq, KIshnicë
  18. Gjorgje Bulajiq, KIshnicë
  19. Zhivorad Mitiq – Zhiko, Kishnicë
  20. Dragan Mitiq – Burdo, KIshnicë
  21. Dragan Miliq, Kishnicë
  22. Zoran Trajkoviq, Kishnicë
  23. Mike Iliq, Graçanicë
  24. Dushan Iliq, Graçanicë
   barbaretopgdhemunjakargaqpeje
   Kush janë 22 barbarët që janë përfshirë në vrasjen eshqiptarëve në Klinë
   Më 12 Nëntor 1999, është gjetur edhe një listë me emra të kriminelëve serbë, që kanë vrarë, ekzekutuar e masakruar mizorisht qindra civilë Shqiptarë në komunë të Klinës. Në mesin e barbarëve figuron edhe një barbar shqipfolës. Dihet mirëfilli se në komunën e Klinës janë përfshirë më së shumti serbë lokalë në vrasjen e Shqiptarëve.
   Lista përmban këta emra:
   1. Danë Balaj
   2. Zoran Dobriq
   3. Zharko Stepiq
   4. Vitomir Saviq
   5. Millorad Stepiq
   6. Gollub Stashiq
   7. Dragomir Stashiq
   8. Bado Bogiqeviq
   9. Zaiq Vojo
   10. Dobishleviq Sreta
   11. Dançiq Vojo
   12. Popi Zoran
   13. Pavlloviq Dragan
   14. Zhivkoviq Radosllav
   15. Zhivkoviq Llazar
   16. Vushtiq Radoje
   17. Zariq Sreqko
   18. Kiziq Gollub
   19. Kiziq Gjoko
   20. Dashiq Nevica
   21. Krstiq Millan
   22. Dobriq Dushan
    vendikukanmaltrtuarserbnt
    Kush janë barbarët serbë që me emrin ”Toga e tmerrit” vranë e masakruan civilët shqiptarë në Viti
    Më 2 dhjetor 1999, janë gjetur disa dokumente në Samakovë, Viti, Goshicë, Kabash, Binçë, Kllokot, Zhiti etj., në të cilat dëshmohet se paramilitarët serbë, në këtë rajon kanë vepruar me emrin”TOGA E TMERRIT”. Kjo togë është formuar më 19 maj 1999 dhe për një kohë të shkurtër ka vrarë e masakruar 22 civilë pleq, plaka, fëmijë, gra dhe burra që i zunë nëpër shtëpitë e tyre.
    Emrat e kriminelëve janë:
    1. Miodrag Stanishiq
    2. Sasha Jeriniq
    3. Stanisllav Vukiq
    4. Sasha Vujiq
    5. Mirosllav Mihajlloviq – Mikica
    6. Millovan Ivkoviq
    7. Vidosllav Kojiq
    8. Moma Vasoviq
    9. Nenad Perzhiq
    10. Branko Arizonoviq
    11. Nebojsha Stanojoviq
    12. Zoran Cvetkoviq
    13. Sllavisha Maksimoviq
    14. Dragisha Dinqiq
    15. Novica Jakovleviq
    16. Lubisha Arsiq
    17. Sinisha Jovanoviq
    18. Aleksander Jovanoviq
    19. Srgjan Ristiq
    20. Goran Arsiq
    21. Nebojsha Stanishiq
    22. Dragan Nojkiq
    23. Canko Spasiq
    24. Bogoso Krqmareviq
    25. Millosh Mitroviq (komandant i togës).
     krimineletnefoto
     Kush janë barbarët serbë që kryen krime dhe spastrim etnik në Fushë-Kosovë
     1.Sllavisha Andrijeviq – (njëri ndër organizatorët kryesorë për dëbimin me dhunë të shqiptarëve nga Fushë-Kosova)
     1. Dragomir Popoviq
     2. Boban Mitroviq
     3. Dragan Dabizhleviq
     4. Lazar Deniq
     5. Radomir Dishiq
     6. Radovan Petroviq
     7. Dragan Mitroviq
     8. Radojica Mitiq
     9. Dragan Iliq
     10. Aca Stankoviq
     11. Zhika Begnellaviq
     12. Mlladen Laziq
     13. Sllavisha Grujiq
     14. Sasha Mihajlloviq
     15. Sava Drashkoviq
     16. Miodrag Bangjur
     17. Millan Milkoviq
     18. Boban Grujiq
     19. Sasha Maksimoviq
     20. Nebojsha Stefanoviq
     21. Vllastimir Jovanoviq
     22. Dushan Zharkoviq
     23. Dragan Zhekiq
     24. Dobri Artinoviq
     25. Stanko Milankoviq
     26. Sllobodan Mitroviq
     27. Dobrivoje Gjorgjeviq
     28. Darko Milosheviq
     29. Dragolub Lakaqeviq
     30. Lubisha Veliqkoviq
     31. Zharko Vasiq
     32. presinkokenmesopat
  Fotogaleria e barbarëve në rajonin e Prizrenit  ***
  Djegja e Kompleksit Memorial të LSHP-së, më 27 Mars 1999

  ***
   Vrasje, masakra, ekzekutime…armë  të  ftohta…
  Një bunar me kufoma të shqiptarëve !


Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)