Asmir Crnovrsanin, kryeimam i Novi Pazarit : ja e vërteta e kalimit në Islam të familjes serbe Novakoviç


Ditët e fundit nëpër disa portale të rajonit është shpërndarë lajmi për kalimin në Islam të një familjeje serbe nga Beogradi në një xhami të Novi Pazarit. Ato ia atribuuan këtë kalimi një darke me imamin dhe stafin i xhamisë së këtij qyteti. Por Asmir Crnovrsanin, kryeimam i Novi Pazarit, ka tjetër version.

“Çdo vit kemi disa raste kur njerëzit vijnë me dëshirën për ta pranuar islamin, dhe kjo nuk përbën më një gjë të rrallë në Serbi, thotë Crnovrsanin, njeriu që priti këtë javë familjen Novakoviç nga Beogradi, e cila kaloi me vullnet të lirë në Islam.

Çifti Bojan dhe Natasha me bijtë e tyre Filip dhe Ognjen kanë dëshmuar shehadetin – fjalën e dëshmisë për të qënit musliman – para ef. Crnovrsanin. Çifti më pas ka vendosur të quhet Ismail dhe Edina, ndërsa fëmijët morën Esad dhe Hamza.

“Ata kishin kohë që e e studionin Islamin, pasi ishin njohur me një familje muslimane në Beograd. Dhe kjo i kishte shtyrë që të interesoheshin për fenë islame me lexim librash”, tregon Crnovrsanin.

Pra, ndryshimi sipas tij nuk ka ndodhur brenda natës.

“Në fakt e gjitha kjo zgjati disa muaj. Ata janë të rinj, të suksesshëm, të arsimuar. Bojani, respektivisht Ismaili, është një programues profesionist për IT. Ata janë një familje shumë e sjellshme dhe intelektualisht e ngritur. Por me rëndësi ishte roli i një prej studentëve tanë të Medresesë në Novi Pazar, tani dhe muezin”, tregon ai.

I riu shkoi tek të afërmit në Beograd ku u njoh me familjen Novakoviç.

“Mes tyre diskutimet rreth Islamit kanë ardhur duke u intensifikuar si dhe njohja gjithashtu, derisa më në fund, familja Novakoviç ka vendosur që të vijë në Novi Pazar dhe të formalizojë konvertimin e tyre në Islam. I kemi pyetur nëse duan ta bëjnë këtë publikisht, dhe ata kanë deklaruar se nuk ndihen të turpëruar të bëjnë këtë dhe që kjo duhet të jetë publike. Edina menjëherë ka vënë hixhabin, duke e përjetuar atë si diçka të madhe në jetë”, shpjegon kleriku.

Kur u pyet se a do kishte reagime për shkak të vendimit të tyre dhe mjedisit ku jetojnë, Crnovrsanin tha se pa dyshim që kjo do të ndodhë.

“Patjetër që do të ketë, por ata kanë zgjedhur besimin e vërtetë”, shton ai.

Crnovrsanin thotë çdo vit shënohen raste të konvertimit në Islam nga ana e serbëve.

“Vitin e kaluar kishim Branko Latasin, një ish- futbolli i cili e ka përqafuar Islamin dhe tani quhet Omer”, thotë kryeimami i Novi Pazarit.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)