Mark Gjonaj, shqiptaro-amerikani i Asamblesë së Nju Jorkut jep çmime për aktivistët

Mark Gjonaj, shqiptaro-amerikani i Asamblesë së Nju Jorkut jep çmime për aktivistët


Mark Gjonaj, shqiptaro-amerikani i Asamblesë së Nju Jorkut jep çmime për aktivistët


Nga Rita Saliu (Bronx, New York 2017)/ Është viti i tretë që Anëtari i Asamblesë së shtetit të Nju Jrokut në SHBA, Mark Gjonaj vlerëson me Çmime të larta edhe aktivistet e palodhura të komunitetit në Bronx. Mark Gjonaj është i pari Lider i lartë i politikës amerikane që fiton fuqishëm për të tretën herë radhazi mandatin e tij si Anëtar i Asamblesë në Distriktin 80 në Bronx. Fitore kjo e tij sigurisht që përbën një sukses të jashtëzakonshëm jo vetëm për diasporën shqiptare në Amerikë, por edhe për Shqipërinë, Kosovën, Malin e Zi, Çamërinë e të gjitha trevat shqiptare.

Emri i Gjonaj tashmë ka hyrë faqet e historisë e politikës amerikane si një lider me kapacitete të larta intelektuale, diplomatike dhe organizative, jo vetëm për demokracinë amerikane por edhe për të drejtat e shqiptarëve. Ka iniciuar dhe hartuar ligje edhe për të drejtat e gruas, ku shpesh e ka ngritur zërin edhe në Asamblenë e New York-ut. Fitorja e tij e përsëritur është një risi pozitive edhe për ne shqiptarët, ku me mburrje themi se edhe ne dimë të bëjmë politikë bashkohore dhe perëndimore.

Por në axhendën e tij të punës krahas proekupimeve madhore të politikës dhe angazhimeve sociale nuk harron të vlerësojë edhe rolin e femrës ameriakne edhe asaj shqiptare, të cilat e kanë mbështetur atë në nismat e tij qysh nga fillimi e deri më sot ku drejton me devotshmëri Distriktin 80 në Bronx.

Muaji mars, njihet si Muaji i Gruas në SHBA dhe Assamblyman Mark Gjonaj çdo vit nominon gra aktiviste, nëna dhe vajza veprimtare të komunitetit për arritjet e sukseset e tyre. Për kontrbutin që ato japin në të mirë të shoqërisë dhe të drejtave të gruas. Këtë Muaj më datë 18 Mars 2017, me Titullin Women’s Of Distination” Z. Gjonaj dekoroi pesë zonja të njohura, veprimtare të suksesshme, të guximshme e të pandalura të Distriktit 80 në Bronx, Yvette Armstrog, Mimoza Dajçi, Nora Feury, Monica Major dhe Norma Lopez.

Znj. Dajçi, njihet si një mbështetëset e orëve të para të fushatës elektorale të Z. Mark Gjonaj. Takimet dhe arritjet e tij ajo i ka parë dhe pasqyruar me përparësi në të gjitha mediat shqiptare si ato të shkruara ashtu edhe ato elektronike. Por edhe. Gjonaj e ka mbështetur organizatën “Hope & Peace” themeluar nga Znj. Dajçi që në fillimet e saj, ku shpesh ka qenë i pranishëm në shumë takime të tyre me personalitetet e larta të politikës amerikane në New York, dhe për këtë Mimoza dhe shoqet e saj i janë thellësisht mirënjohëse.

Po kush është portreti i Znj. Dajçi që dekorohet për sukseset e saj nga Assambbyman Z. Mark Gjonaj. Shumë e njohim dhe e kemi hasur emrin e saj në shtypin shqiptar, si gazetare, si bijë e mbesë patriote e Familjes Boletini dhe familje ish e persekutuar nga rregjimi komunist në Shqipëri. Prandaj edhe Z. Gjonaj i dedikoi asaj çmimin e suksesit. Mimoza është aktiviste, veprimtare, gazetare dhe themeluese e Organizatës së Gruas Shqiptare – Amerikane The Women’s Organization “Hope & Peace” në SHBA. Ish themeluese e Shoqatës së Gruas ish të përndjekur politike në Shqipëri ka patur të atin ish të burgosur politik dhe xhaxhain ish të pushkatuar politik pa gjyq nga komunizmi në Prizren me në krye Shefqet Peçin nëndorin e vitit 1943. Mimoza ka qenë dhe njihet si aktiviste e të drejtave humane, femër e guximshme dhe gazetare që mbron të persekutuarit politik në Shqipëri e më gjerë. Ka ngritur zërin për çështjen e Kosovës, ashtu sikurse i ati i saj, kauzë për të cilën ai edhe u dënua nga rregjimi komunist në Shqipëri. Mimoza është Dekoruar në SHBA me disa Çmime e Tituj të Lartë si: “Ambasadore e Paqes”, “Portreti i Respektit”, Medalje për “Merita të Veçanta” nga Presidenti i Bronxit Ruben Dias Jr., dhe Dekoratë – Mirënjohje për veprimtari humane e bamirëse nga Z. Scot Stringer – Kryetar i Bashkisë Manhattan, New York.

Në ceremoninë që u mbajt sot për ndarjen e Çmimeve për pesë aktivistet femra në F&J Pane Restorant, kishin ardhur shumë personalitete të politikës Josef McManus, Joseph Thompson, Edith Blitzer, titullare të larta nga Bashkia Bronx që ka për President Ruben Diaz Jr, zonjat Tracy Mc Dermott, Monika Major etj. Përfaqësuese nga OJQ-të amerikane, punonjëse të Montefiore Hospsital në Bronx, aktiviste të komunitetit shqiptar.

Mes tyre poetja dhe humanistja e njohur Znj. Rita Saliu (nga Roud Island) së bashku me bashkëshortin inxhinierin nuklear dhe veprimtarin e palodhur të komunitetit shqiptar në diasporë Z. Adem Saliu, zonjat Drita Çarçani, Cheryl Williams MPA – C nga Montefiore Hospital ne Bronx, Kate Cima, Sebahate Berlajolli, Evi Kokalari – mbesa e Heroinës Musine Kokalari, Nebi Berlajolli etj. Në Ceremoninë e ndarjes së Çmimeve për gratë e Suksesshme të Distriktin 80 në Bronx, Assamblyman Mark Gjonaj shoqërohej si gjithmonë nga bashkëshortja e Tij Roberta Gjonaj.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)