Nathaniel Hawthorne : “Damka e turpit”

Mbi dashurinë dhe mëkatin – fraza të shkurtra të “Damka e turpit”


Botimi i parë i librit “Damka e turpit” të Nathaniel Hawthorne në vitin 1850 ishte një sukses i vërtetë.

Ende sot mbetet një nga librat më të shitur në Shtetet e Bashkuara dhe një ndër më të rëndësishmit e letërsisë amerikane të shekullit XIX.Asnjë njeri nuk mundet, për një kohë të gjatë, të mbajë një fytyrë për vete e një tjetër për botën. Herët a vonë do t’i ngatërrojë dhe nuk do të njohë më fytyrën e tij të vërtetë.


Le ta mbulojë shenjën sa të dojë, damka e saj do t’i sëmbojë gjithmonë në zemër.


Një dorë e pastër nuk ka nevojë të mbulohet me dorashkë…


Ajo nuk e kishte njohur kurrë barrën deri në momentin që ndjeu lirinë.


Damka ishte pasaporta e saj drejt vendeve ku asnjë grua tjetër nuk kishte guxuar të shkonte. Turpi, vetmia, dëshpërimi ishin mësuesit e saj dhe e kishin bërë më të fortë.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)