Publikohen filmime të rralla të jetës në getot hebreje të VarshavësSkenat e fëmijëve hebrenj të uritur, që hanin fshehurazi ushqim, një kufomë në trotuar etj, janë filmuar në vitin 1941 në getot e Varshavës nga një kameraman amator. Për dekada, pamjet e vetme në dispozicion të getove të Varshavës kanë qenë filma propagandistikë nazistë. Tani, falë zbulimit të këtij filmi amator, njerëzit do të krijojnë më shumë ide të asaj kohe.

Filmimet e rralla në bardhë e zi të lagjes hebraike përfshihen në një film të ri i cili është quajtur "Varshava: Një qytet i ndarë" nga drejtori polako-kanadez, Eric Bednarski.

Shfaqur për herë të parë këtë muaj në festivalin e dokumentarëve ‘Millennium Docs’ kundër gravitetit në kryeqytetin polak, filmi tregon jetën e përditshme në geto. "Ne shohim një numër njerëzish në rrugë, shohim ndërtesa pjesërisht të shkatërruara", tha Bednarski, i cili filloi punën në film 15 vjet më parë pas shkollës së filmit.


"Ne shohim fëmijët që kontrabandojnë ushqime nga "pala ariane", ashtu siç u quajtën atëherë hebrenjtë. Fëmijë të dëshpëruar që ishin të uritur, të cilët po e shtynin ushqimin përmes një vrime në mur”, tregon ai.

Publikohen filmime të rralla të jetës në getot hebreje të Varshavës

Një vit pas pushtimit të Polonisë në shtator 1939, gjermanët nazistë krijuan një distrikt të veçantë në kryeqytet për 480,000 hebrenj. Shumë prej tyre do të vdisnin nga uria ose sëmundja në geto, ndërsa 300,000 do të dërgoheshin në kampin e vdekjes së Treblinkës për t'u futur në dhomat e gazit.

Në 1941, Ziolkowski ishte 30 vjeç. Një kameraman amator, tregtar dhe person i cili lëvizte me motorr arriti të filmojë një pamje në geto. Atje, ai vuri në rrezik edhe jetën e tij duke dokumentuar atë që pa.

Kjo ishte ende para skenave të tmerrshme të getos në fazën e tij përfundimtare, kur rrugët ishin të mbushura me trupa në prag të likuidimit të saj në vitin 1943. Por tashmë shikimi i një trupi të pajetë në një trotuar plot me kalimtarë të veshur në mënyrë elegante jep një ndjenjë të tragjedisë që do të pasonte më tej.
Disa nga pamjet u filmuan fshehurazi nga një makinë. Por skena të tjera duhet të jenë filmuar në të hapur pasi njerëzit duken drejt dhe në kamera dhe duket se e dinë se po filmohen nga Ziolkowski, sipas Bednarski-t.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)