Lola Shehi-Çela: “Zonja Misterioze”

Ky roman, i cili për temë ka dhunimin e grave në Kosovë gjatë luftës, është vlerësuar lartë, madje u kërkua që të përkthehet edhe në gjuhë të tjera, në mënyrë që sa më shumë të mësojë bota për atë cfarë u ndodhi grave të dhunuara në Kosovë.


Rezultate imazhesh për Lola shehi poete


Kohë më parë në Prishtinë u promovua vepra “Zonja Misterioze” e autorës Lola Shehi-Çela nga Shqipëria, roman që trajton ngjarje reale nga episodet tragjike të fatit të femrave të dhunuara gjatë luftës së fundit në Kosovë.

Rezultate imazhesh për zonja misterioze

 Ky roman është nje dokument i rëndësishëm i historisë së trishtë të së kaluarës sonë të përbashkët. 

Vepra e shkrimtarës nga Shqipëria, lë dëshminë që këto histori i kemi përjetuar bashkë si komb dhe pasojat e tyre po i bartim bashkë si shoqëri.

 Askush nuk vjen që të zbardhë të vërtetën e një populli po nëse vet populli nuk është i përkushtuar që të plasojë të vërtetën e vet ashtu siç duhet! Si qeveri po mundohemi që t’i japim hapësirën e duhur trajtimit adekuat dhe meritor të viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës.

 Qasja e drejtë e trajtimit të kësaj kategorie është e një rëndësie të veçantë dhe ngrit gjithashtu vetëdijësimin qytetar e familijar për të mbështetur në aspekte të shumta sidomos psikologjike e sociale viktimat. 

Obligim yni njerëzor e shtetëror është puna jonë e përbashkët në përkrahjen shumëdimenzionale të viktimave, në zbardhjen e të drejtës tonë të mohuar, të një realiteti sa të trishtë aq edhe monstruoz të një lufte të padrejt.

 Asnjëherë nuk do të ketë paqe e qetësi në asnjë vend e aq më pak në Ballkanin e trazirave të njëpasnjëshme historike po nuk u shëruan plagët e luftës.

 Asnjëher nuk do të arrihet paqe në Ballkan deri sa tentohet të mohohet e vërteta, deri sa faji bartet sa në një anë në anën tjetër. 

Asnjëher nuk do të arrihet paqe në Ballkan deri sa,ne, popujt e Ballkanit nuk ia pranojnë njëri tjetrit të vërtetën dhe nuk ia njohim plagët e dhimbjet që përjetuam.


****Ky roman, i cili për temë ka dhunimin e grave në Kosovë gjatë luftës, është vlerësuar lartë, madje u kërkua që të përkthehet edhe në gjuhë të tjera, në mënyrë që sa më shumë të mësojë bota për atë cfarë u ndodhi grave të dhunuara në Kosovë.

Autorja e librit, Lola Shehi-Çela, falënderoi të gjithë ata që e ndihmuan drejt botimit të këtij romani. 

“Këtu folëm vetëm për gratë, ndërsa ka pasur edhe djem të Kosovës që kanë vuajtur po aq. Për historinë e një djali që i kanë dhunuar të dashurën kam shkruar një poezi, pasi ai nuk ka gjetur as varrin e saj”, u shpreh ajo.

Me këtë rast, këshilltarja e kryeministrit të Kosovës, Albena Reshitaj, përgëzoi autoren e këtij libri, teksa foli edhe për mbështetjen që Qeveria u ka dhënë viktimave të luftës, me njohjen e statusit të tyre.

Sipas saj, nëse plagët e luftës nuk shërohen dhe derisa faji të bartet herë në njërën anë e herë në tjetrën, asnjëherë nuk do të arrihet paqja në Ballkan.

Ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Skender Reçica, u shpreh se kuptimi i simbolit të sakrificës së gruas, më së miri zë vend në Kosovë, pasi këtu gratë përjetuan dhunë seksuale gjatë luftës.

“Edhe pas kaq shumë vjet pas luftës, gratë ende vuajnë. Kryerësit e krimeve ende mbeten të pandëshkuar dhe drejtësia mbetet e mohuar. Dhuna seksuale ndaj grave nuk është vetëm e tyre, është plaga jonë e përbashkët”, u shpreh ai.

Flora Brovina, recensente e librit, foli për vështirësitë e grave të dhunuara gjatë luftës. Ajo prezantoi një fotografi të një fëmije të dhunuar, teksa tha se krejt kjo që ka ngjarë në Kosovë është një histori e trishtë dhe një dëshmi edhe për Gjykatën e Hagës.

Rezultate imazhesh për zonja misterioze

“E shihni në telefonin tim, një fotografi, është një fënijë 7 vjeçar, ai nuk flet.

 Gratë kanë folur, por nuk janë dëgjuar. Punoj qe 20 vjet me gra të dhunuara. 

S’ka diçka më të vështirë, sepse përjetimet e tyre janë jashtëzakonisht të vështira.

 E vërteta ka dal, por jo përmes neve por përmes shkrimtarit suedez, por ai informatat i ka marrë nga ne. 

Unë jam e gjallë dhe dëshmoj, se Marta është e para që ka folur në gjyq, por kryerësi është dënuar me vetëm dy vite burg dhe është liruar shumë shpejt. 


Marta ka ndërruar jetë. Edhe EULEX-i ka heshtur, edhe prokuroria jonë.

 Ka mijëra gra të dhunuara. Nuk është e lehtë të shkosh të marrësh çekun me para sepse je dhunuar. Këto gra kanë probleme të të folurit, kanë probleme të familjes.

 Problemet e familjes nuk mund t’i merrni me mend sepse ka raste kur janë dëbuar nga shtëpia.

 Ka pasur raste kur ato gra nuk janë pranuar as në punë sepse kanë qenë të dhunuara”, tha dr.Flora Brovina.


Rezultate imazhesh për zonja misterioze

Ndërsa sa i përket librit të botuar që për tematikë ka dhunimin e femrave në Kosovë, Dr.Flora Brovina tha se gjuha e pasur plot përshkrime e detaje, përcjellja e traumës dhe përditshmërisë, e bën romanin tejet interesant, pa marrë parasysh temën e rëndë që trajton.

Imazh i ngjashëm


Ndërsa vet autorja e librit, Lola Shehi-Çela, falënderoi të gjithë ata që e ndihmuan drejt botimit të këtij romani.

 “Këtu folëm vetëm për gratë, ndërsa ka pasur edhe djem të Kosovës që kanë vuajtur po aq. 

Për histrorinë e një djali që i kanë dhunuar të dashurën kam shkruar një poezi, pasi ai nuk ka gjetur as varrin e saj”, u shpreh ajo.

Përgatiti: Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)