Nga Partizan Cene : Nga Partizan Cene"Edhe shqiptar por edhe serb mund të ketë , në karvanet që po qarkullojnë njerës drejt kufirit . Shërbimi duhet të jetë njëlloj . Kujdes , në luftë nuk falen gabimet .. Ju uroj fat .." Këto ishin fjalët e Limajt , në takimin me kompaninë që mbronte të larguarit drejt kufirit shqiptar në 1999..
Pse pikërishtë tani ?
     PARTIZAN CENE


Pse pikërishtë tani ?

Kjo është një pyetje që vjen rrjedhshëm , nga ngjarjet e deri tanishme , që po përcillen me interes nga populli shqiptar , në të gjitha trevat, por veçanërisht në Kosovë .

Bisedimet Serbi - Kosovë , filluan nën një klimë , kur shumë nga eterët politik të shtetit të Kosovës , në njëfarë mënyre apo ne një tjetër e kundërshtuan për nga mënyra se si u përgatitën këto bisedime . Bile , "Vetvendosja" dhe Ish ushtarët veteranë të UÇK, i kanë kundërshtuar me forcë këto bisedime .

Pra duket se gjithmon , kur bëhet fjalë për një hap të rëndësishëm në jetën e shtetit më të ri të Evropës , Kosovës , gjithmonë do të dalë një kleçkë , në formë "pyke " me qëllim ose dobësimin ose përgjunjen e politikës së jashtmë kosovare .

Pra e kemi fjalën për arrestimet , e bëra nga EULEX , pikërishtë tani disa ditë mbas fillimit të bisedimeve , midis Kosovës dhe Serbisë .

Kujtohet shumë mirë , nga të gjithë shqiptarët , që në kohën kur , Gjykata Ndërkombëtare e Dretësisë , dha atë vendim historik , duke e quajtur të drejtë vendimin e popullit dhe përfaqsuesve të Kosovës që të shpallin shtetin e tyre të pamvarur , doli "pyka" Marty , me atë raport të turpit , i cili më shumë se një akuzë ishte një shërbim qorr , për serbët dhe kryeneçrinë e tyre , të përjetshme ndaj shqiptarëve , që jetojnë në tokat dhe vendin e tyre në Kosove dhe gjetkë .

Edhe atherë , ishin planifikuar apo më saktë priteshin shumë njohje të tjera të Kosovës nga vende të ndryshme , në botë , por Dich Marty , me raportin e tij , hodhi një re mjegulle , duke bëra që njohjet të ndaloheshin apo të ngrinin përkohësishtë .

Pra shërbimi që Marti bëri pët Serbinë ishte i pashlyeshëm .

Dhe vjen momenti , kur fillimi i bisedimeve , megjithse i kundërshtuar nga shumë faktor politik , në Kosovë , ishte i mbarë , dhe të paktën u tregua dëshira e mirë , nga të dy palët për një fillim të mirë të këtyre bisedimeve .

Pamvarsishtë se Serbia gjithmonë e kishte paralajmëruar se do të kërkonte , vendosjen në tavolinën e bisedimeve , të problemit të Statusit , kjo nuk ndodhi në takimin e parë ..

Por , nuk vonuan as dy tre ditë , dhe vjen "pyka "EULEX , e cila krijon mjegullën e dytë , me arrestime , fantazmë , pa bërë të qartë pothuaj asgjë , se si dhe përse janë arrestuar disa ish ushtarë veteranë të UÇK . Bile edhe ish ministri i qeverisë Thaçi - 1 , zoti Limaj , ishte edhe ai pjesë e këtyre arrestimeve ..

Pa dashur të bëjmë as prokurorin e as avokatin e të arrestuarve , dhe pa vënë në dyshim punën e ndërkombëtarëve në Kosovë , mund të themi me bindje , se të paktën një gjë është bërë gabim:Pra momenti për këto arrestime , është tejet i gabuar , si dhe buja që i jep EULEX , këtyre veprimeve , që në shumë raste , nuk janë gjë tjetër veçse flluska ajri , që shpërndajnë helm , ndaj UÇK dhe ish ushtarëve të saj të sprovuar ..

Fajtor apo jo , është detyrë e tjetër kujt , por që të nëpërkëmbet epopeja e lavdishme e UÇK , kjo është e pa pranuaeshme për Kosovën dhe gjithë shqiptarët edhe në Shqipëri dhe Maqedoni ..

Domethënë , pyetja :Pse pikërishtë tani ??? , do një përgjigje ..

Dhe kush koncepton një përgjigje të llogjikshme , nuk do ta ketë të lehtë që të kuptoi se , veç të tjerave , në këto veprime , ka edhe një farë servilizmi proserb , me qëllime që ndofta më vonë do ti marrim vesh më qartë ..

Si përfundim desha të kujtoj , një aspekt të ndodhur në 28 prill të 1999, në aksin Brod - Dragash , në pjesën e sipërme të rrugës së vjetër , ku ndodhen bunkerët : Një luftëtar i pashëm (të cilin unë e njihja se e kisha shoqëruar para disa ditësh)dhe me syze , që dukej se ishte ilegal drejtues i UÇK , na foli ne që merreshim me ndihmën dhe mbrojtjen e të shpërngulurve ,që drejtoheshin për nga kufiri :

"Edhe shqiptar por edhe serb mund të ketë , në karvanet që po qarkullojnë njerës drejt kufirit . Shërbimi duhet të jetë njëlloj . Kujdes , në luftë nuk falen gabimet .. Ju uroj fat .."

Pra kurrë nuk ka pasur mbjellje të urrejtjes nga UÇK dhe drejtuesit e saj , por përkundrazi .. Lufta ka edhe gabime . Por kur një popull zbohet persekutohet , vritet dhe çnderohet , vështirë që edhe gabimet të shmangen 100 %.

Përkundrazi , nuk shikohet ndonjë valë arrestimesh për çetnikët e urryer serb , që therën ,dhe përdhunuan vajzat dhe motrat tona , si dhe pushkatuan burrat dhe djemtë tanë ..

Po të ketë zot , besoj se do të verë dorë , mbi këta qafira kriminel , meqë nuk ve kush dorë , nga ata që kanë ligjin në dorë ..

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)