MEJTEPI I LLUKËS SË EPËRME, KY TEMPULL I DIJES, NJË NGA SHKOLLAT E PARA SHQIPE NË RRAFSHIN E DUKAGJINIT!

MEJTEPI, KY TEMPULL I SHQIPES

Shkollë e Parë n´Rajon,
Mejtepi i Llukës,
Profesor, Tahir Llukë Beu,
ligjëronte Shqip,
është vet Nderi jonë,
si e Zymit, Stubllës,
është Djep-mësimi Mëmëdheu,
n´ktë Truall Ilirik!

Aty rron Trashëgimia,
e mësimeve të hershme,
nga Profesor Tahiri,
qe mbi njëqind vjet,
aty rritet Lavdia,
Atdhedashuria e ndershme,
n´këtë Mejtep më së miri
dhe do rroj përjetë!

Jo, s´ishte veç Mejtep,
ku ligjërohej besimi,
ishte Shkollë me fjalë Shqipe,
me Alfabet Arab,
Brezave për jetë,
iu ipej mësimi,
për Shqipërinë Etnike,
për Komb e Vatan!

Ishte halë në sy,
e pushtuesve të urryer,
që urrenin Gjuhën Shqipe
dhe Ligjërimin Shqip,
eh, sa herë aty,
korbat patën mësyer,
me Plane Tragjike,
n´ktë Qytetërim Antik!

Dhe, Mejtepi jonë,
i mbijetoi sulmet,
i përballoi sfidat,
hyri në Histori,
se heret apo vonë,
do binin Daullet,
do vdisnin intrigat,
do i thurej Lavdi!


Po sot?! Çështë ky pluhur?
Çfarë po ndodhë aty?
Kush ia mihë themelet?
Kush ia rrënon muret?
O Zot! Po si është e mundur?!
Me veten n´mëkat kemë hy!
Qebesa, koria do ngelet,
vulë turpi që nuk shuhet!

O Llukjanët e dashur të mi,
o ju njerëz nderi e Bese,
t´mësimit e t´besimit
dhe të Shkollës Shqipe,
ruane atë Trashëgimi,
atë Mejtep, Tempull Shprese,
si Dritën e vet syrit,
pashë Shqipninë Etnike!

Trashëgim neve, na e lanë,
gjyshër dhe baballarë,
atë Mësonjëtoren e hershme,
nga ku dolën Atdhetarë,
Trashëgim ne fëmijëve tanë,
këtë Tempull Margaritar,
për kujtesë-nderimi të ndershme,
k´të Perlë Llukjane, Muze Kombëtar!

Mentor Thaqi VS., 16.03.2011

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)