Trendi i ikjeve të shqiptarëve nga Shqipëria e Kosova është bërë shqetësuese.Gjatë vitit të kaluar, Shqipërinë e lanë 62 mijë qytetarë ndërsa  Kosovën  e lëshuan  mbi 34 mijë qytetarë

 Shqiptarët që  largohën nga Kosova dhe Shqipëria  shkojnë kryesisht në Itali, Greqi,Austri,Zvicër, Hungari,Angli ,SHBA dhe  Gjermani.

“Sa shqiptarë kanë ik nga Shqipëria dhe Kosova gjatë 2018? 

Shqiptarët po vazhdojnë të ikin nga atdheu i tyre. Ky trend është shqetësues. 

Gjatë vitit të kaluar Shqipërinë e kanë lënë 62,000 qytetarë, ndërkaq Kosovën 34,500 qytetarë. Shumica e njerëzve që e lëshojnë Shqipërinë shkojnë në Itali (23,000), Greqi (17,000) dhe Gjermani (10,000).

Qytetarët e Kosovës shkojnë më shumë në Gjermani – 19,000 – pastaj Slloveni dhe Itali.

Nga vendet e Ballkanit perëndimor prinë Shqipëria me 62,000 mijë, Bosnja dhe Hercegovina 53, 500, Serbia me 51,000, Kosova 34,500, Maqedonia veriore me 24,300, Mali i Zi me 3,000. Në proporcion me numrin e popullsisë, prap prinë Shqipëria me 2.2 % të popullsisë që kanë lëshu vendin, nga Kosova largohen 2%, Bosnja 1.5%, Serbia 1.3% dhe Maqedonia e Veriut me 1.2 %. Së paku në dicka jemi të parët ne Ballkan dhe më gjerë :). Lum na për qeveritë që i kemi,pohon Ekonomisti dhe  profesori universitar, Fadil Sahiti.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)