Nikollë Filja ( 1671 - 1769 )


Durtilja

Mori e zgledhura ndër zonjat,
ktë vo t'artënë kurorë,
t'cilnë na t'dhuruam n'dorë,
ti në qiell ngrijna neve.

Vash' e kuqe e rodhustane
më ruash,ill,o diell,hënë,
xhil i bardh' e trëndafile,
s'Inzot nuse,ëm' e bile,
prind si ti s'jan' të lipismë.

Ki kujdes për ne t'mavrismë!
Zëmra jote lipsiare
t'ligat tona s'vareft' fare;
po t'ndëlemë,nj' dit' na thrret
te Parrajsi ku na pret.

Nikollë Filja (1671 - 1769) (italisht: Nicolò Figlia)ishtë një prift bizantin dhe shkrimtar arbëresh nga Munxifsi në Sicili, lindur nga një familjë historike arbëreshe, të shpërngulur në Italinë e jugut pas pushtimit osman të Shqipërisë në shekullin XV, me origjinë nga Filati, si citohet nga Papàs Andrea Filja (Figlia) në një dorëshkrim të vitit 1764.

Njihet, vec të tjerash, për Dorëshkrimin e Kieutit, një përmbledhje këngësh popullore arbëreshe, të vitit 1737.

Flori Bruqi

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)