Akademik Prof.regjizor Dibran Fylli(1956-)
Dibran Fylli, regjizor

-I lindur në Açarevë të Skënderajt më 29.09.1956.

-Të mbaruar Akademinë për Teatër, Radio, Film dhe Televizion (AGRFT), në Lubjanë, drejtimi Regji.

-Anëtar i Shoqatës “Migjeni” dhe revistës “Alternativa” në Lubjanë.

-Pjesëtar i radhëve të para të UÇK-së dhe udhëheqës i Njësitit të parë “Shkoza2” në Açarevë.

-Pjesëmarrës i shumë betejave, i plagosur në betejën e Llapushnikut më 8 maj 1998.

-Themelues i Trupës Artistike Ushtarake “Hamëz Jashari” të UÇK-së.

-Ideator skenarist e organizator i Manifestimit Përkujtimor “Ditët e Përndritjës” tash “Epopeja e UÇK-së”

(5, 6 dhe 7 mars - e njohur si “NATA e ZJARREVE).

-Shef i TAU “Hamëz Jashari” të UÇK-së dhe TMK-së (1998-2002).

-Ideator, skenarist e regjisor i Festivalit Folklorik „I këndojmë lirisë“-kushtuar Komandant Mujë Krasniçit-KAPUÇI (Klinë 6, 7 dhe 8 Qershor).

-Autor dhe skenarist i programit artistik “Ai është i gjallë” pjesa -I- dhe -II-

-Autor i shumë skenarëve dhe organizator i dhjetëra Akademive Përkujtimore e Solemne

-Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës dhe i Klubit të Shkrimtarëve “Vorea Ujko” në Klinë.

-Anëtar i Akademisë Shqiptaro-Amerikane të Shkencave dhe Arteve – Nju Jork

-I arrestuar nga gjykata e UNMIK-ut dhe i privuar nga liria për 4 vjet-1365 ditë,( i liruar i pafajshëm.)

Vepra të botuara:

1. Përmbledhje poezish “Të fala nga Stambolli” Tiranë 1998

2. Argumente “Drenica dikur dhe sot” Tiranë 1998

3. Përmbledhje poezish “Ai është i gjallë” Rilindja Prishtinë 2000

4. “edhe kjo është pjesë e jetës” roman “KSH “Vorea Ujko” Klinë 2006

5. “Ditari i Tafrruk Tafrrukuci të Tafrrukajve” komedi-humor, KSH “Vorea Ujko” Klinë 2006

6. “Sharkia e Drenicës” këngë për luftën dhe Dëshmorëve të UÇK-së Klinë 2007

7. “1365 ditët e jolirisë”, Përmbledhje poezish – LSHK (2012)

8. “Prekazi brezni trimash” kronologji në 7 gjuhë - LSHK (2013)

9. “edhe kjo është pjesë e jetës”, roman – ribotim LSHK (2013)

10. “Sharkia e Drenicës” – ribotim LSHK (2014)

11. Hasan Prishtina, stërnip i Avdullah Veliqit, monografi – PrishtinaPress (2013)

12. “Tahir Meha-5 breza pushkë lirie”, kronologji (shqip dhe anglisht) “Meshari” (2014)

13. “Lulëkuqet e lirisë”, antologji poetike– “Meshari” (2015)

Fotografi dhe xhirime ekskluzive gjatë luftës 1997/’99:
-mbi 200 fotografi

-mbi 400 minuta xhirime filmike

Filma të realizuar 

-film artistik në dy pjesë “Deri kur...?” (i realizuar në vitin 1996)

-komedi „Kalanica e Kadiut“ (1996)

-film i shkurtër “Qyteti i zi” (2014)

role të realizuara:

-filmi “Rrënjët” – Hazir Dema
-filmi “Deri kur?” – Demë Sinani
-komedi “Kalanica e Kadiut” – Tafrruk Tafrrukuci
-filmi “Vdekja në sy të motrës”- Babai
-filmi “Azem Galica”- Bejtë Galicën
-filmi artistik i metrazhit të gjatë “Azemi” – polici serb
-filmi i shkurtër “Qyteti i zi” – polici serb (pjesëmarrës në tri Festivale)

-filmi artistik “Balkan Scam” – plaku

Filma dokumentar dhe 2 monologje: 

1. „Gjaku i Kosovës“, dokumentar për luftën e UÇK-së dhe shërimin e të plagosurve

(filmi është punuar gjatë luftës në TV Klan dhe është edituar ne TVSH 1998)

2. „Organizimi i shëndetësisë gjatë luftës“, dokumentar i promovuar ne Simpoziumin Ndërkombëtar
(Prishtinë 29.09.1999)

3. film dokumentar kushtuar jetës dhe veprës heroike të Dëshmorit Skënder Çeku (2000)

4. film dokumentar kushtuar heronjve Nebih e Tahir Meha (kooproduksion me RTK-2001)

5. dokumentar „Lindja dhe rrita e Bat. 40 të shëndetësisë të TMK-së“,(2001)

6. dokumentar „Thyerja e kufirit, ideal i bashkimit kombëtar“,kushtuar Betejës se Koshares (2001)

7. dokumentar „Akademia e Mbrojtjes Tempull i dijës ushtarake” (22 prill 2002)

8. film dokumentar „Vepër, jo fjalë“ (2008)

9. film dokumentar kushtuar jetës dhe veprës heroike të Dëshmorit Muhedin Morina (2008)

10. film dokumentar „Fryma e lirisë zbutë dhembjen për liri“ kushtuar Dëshmorit Faruk Elezi (2008)

11. film dokumentar kushtuar jetës dhe veprës së Dëshmorit të Brigadës 112 Arben Haliti (2008)

12. film dokumentar „Jeta dhe lufta për liri“ kushtuar Dëshmorit Avni Zhabota (2008)

13. dokumentar „Korbi, pjesë e betejave të përgjakshme për shthurjen e Jugosllavisë“-Mirush Dakaj-(2008)

14. monolog kushtuar luftës çlirimtare të ZO të Pashtrikut (2008)

15. film dokumentar poetik „Krushqëzimi“ kushtuar 24 Dëshmorëve të Jezercit (2008)

16. film dokumentar informativ „Libri ne shtegtim“ për krijimtarinë e krijuesit Isak Guta (2008)

17. monolog “Amaneti i kullës së lashtë” (2009)

18. film dokumentar „Gjaku i lirisë“ kushtuar jetës dhe veprës heroike të Dëshmorit Fehmi Rama, (2009)

19. film dokumentar “Krisma e Këngë”, për Dëshmorin Milaim Krasniqi (2010)

20. dokumentar “FASHIKO” (2011) (për sportin e karatesë në Kosovë)

21-33. Emision ekskluziv dokumentar në 12 vazhdime “LUFTË PËR JETËN”, i edituar në RTK gjate sezonit (2010-2011)

34. dokumentar “MBIJETESA” (2012) - pjesëmarrës në “Javën e filmit” në Nju Jork

35. dokumentar “KRIMI” (2012) - pjesëmarrës në “Javën e filmit” në Nju Jork

36. dokumentar “AI JETON NE SHPIRTIN E POPULLIT” kushtuar Hasan Prishtines (2013)

37. Film dokumentar “SHKENCËTARJA E GRAMATIKËS HISTORIKE” (2017)

38. Film dokumentar “MBIJETESA II” (2019)

39. Film dokumentar “ZJARRI QË NDANË DY EPOKA” Shtëpitë Shkolla (2019)

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)