Apartedi nё Afrikёn e Jugut-Desmond Tutu

Desmond Tutu hyri nё historinё e shek. XX si njё nga figurat kyçe tё luftёs pёr mposhtjen e regjimit racist tё apartedit nё Afrikёn e JugutSanksionet qё kёrkoi vazhdimisht nga bashkёsia ndёrkombёtare kundёr Afrikёs sё Jugut kontribuan nё njё masё vendimtare nё gjunjёzimin e regjimit tё padrejtё.Kryepeshkopi Tutu ka luajtur dhe luan edhe pas mposhtjes sё apartedit rol tё rёndёsishёm nё procesin e mundimshёm tё mundjes sё tё kaluarёs dhe pajtimit nё vendin e tijÇmimi Nobel pёr Paqe iu dha nё vitin 1984.
Jeta dhe veprady tekste merren me personalitetin, jetёn dhe rёndёsinё e Tutusë nё luftёn kundёr aparteidit nё Afrikёn e Jugut.
Citate dhe fjalimePёrveç pёrmbledhjes sё citateve, nё dispozicion gjenden edhefjalimi me rastin e marrjes sё Çmimit Nobel, intervista dhe letra e famshme e Tutusë dёrguar kryeministrit.
SfondSfondi i jetёs dhe ndikimit tёTutusë pёrbёhet nga sistemi i apartedit nё Afrikёn e Juguttё cilit nё D@dalos i ёshtё kushtuar njё temё e veçantё shtjelluese.
Materiale: 3 artikuj shtypi nga vitet 1984, 1985 dhe 1998 sqarojnё rolin e Tutusë nё luftёn kundёr aparteidit dhe si kryetar i Komisionit tё Pajtimit nё Afrikёn e Jugut.
LinklistaPёr të lehtёsuar kërkimin, nё kёtё faqe pёrshkruhen disa burime tё zgjedhura informative nё internet mbi Desmond Tutunë.
Citat
I kundёrshtoj tё dyjatdhunёn e atyre qëmbajnё njё sistem tё padrejtё dhe dhunёn e atyre që duan ta rrёzojnё atё.

Nё luftёn e tij kundёr padrejtёsisё dhe shkeljes sё tё drejtave tё njeriut tё sistemit tё aparteidit, Desmond Tutu e ka formuluar qartё qёllimin e tijAi luftoi pёr "njё shoqёri tё drejtё dhe demokratike pa ndarje racore".

Kёrkesat minimale tё tij ishin:1. Tё drejta tё barabarta pёr tё gjithё.

2. Heqja e ligjeve diskriminuese tё pasaportave tё Afrikёs sё Jugut.

3. Sistemi i pёrbashkёt arsimor.

4. Ndalja e shpёrnguljes sё dhunshme tё zezakёve nga Afrika e Jugut nё tё ashtuquajturat homelands.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)