E po ku jemi apo Kosova në marrëdhëniet ndërkombëtare?!!!

Flori Bruqi


Historia e botës është historia e ndryshimit në interpretimin teorik të marrëdhënieve ndërkombëtare. Ndryshimi i shpejte po hapë një rrugë në njohjen e shumë tendencave që po shfaqen, disa prej tyre në drejtime të kundërta të cilat mund të krijojnë ndryshime, ndërsa disa të tjera mund të mbesin po të njëjtat.
Ciklet e paradigmave të shumta janë ngulitur në histori dhe teoria evoluon gjithmonë, si një përpjekje për të qëndruar e sinkronizuar me historinë.

Ndërvarësia komplekse ndonjëherë ofron përshkrimin më të mirë të politikave ndërkombëtare, sidomos mbi çështjet e ekonomisë ndërkombëtare. Për dallim nga marrëdhëniet që zhvillojnë shtetet në nivelin e lartë zyrtar qeveritar, kanalet e një komunikimi të shumëfishtë i lidhin më shumë shoqëritë. Përveç çështjes së sigurisë, që dominon gjykimin e politikës së jashtme, çështjet në agjendën ndërkombëtare nuk kanë gjithmonë një prioritet të fiksuar. Dhe, megjithëse fuqia ushtarake shpeshherë shërben si instrumenti kryesor i artit të qeverisjes, mjetet e tjera ndonjëherë janë më efikase kur zhvillohen marrëveshje ndërmjet vendeve të lidhura ekonomikisht.

Kosova është fokusuar në perspektivën e re teorike të liberalëve që vlerëson rrugën nëpërmjet të cilës institucionet ndërkombëtare përkrahin ndryshimin global, bashkëpunimin, paqen dhe prosperitetin nëpërmjet programeve të përbashkëta reformuese.
Diplomacia e Kosovës ka marrë si detyrë parësore qëllimin ndaj të cilit të gjithë objektivat e tjerë të shtetit duhet të nënshtrohen (është promovimi i interesave kombëtare dhe sigurimi i fuqisë për të realizuar këtë qëllim).

Në marrëdhëniet ndërkombëtare shtetet nuk janë i vetmi akter i rëndësishëm. Siguria nuk është qëllimi kombëtar dominues dhe fuqia ushtarake nuk është i vetmi instrument domethënës i politikës së jashtme. Dhe, kjo teori imponon rrugë të tërthorta, në të cilat lidhjet ndërmjet akterëve transnacionalë i bëjnë ata vullnetarë ndaj veprimeve të tjetrit dhe nevojave të tjetrit, duke krijuar kështu një ndërvarësi dhe bashkëpunim.
Kosova në aktivitetet të cilat zhvillon ndërmjet palëve, grupeve dhe akterëve globalë, imponohet në ushtrimin e influencës për arritjen dhe mbrojtjen e qëllimeve dhe idealeve të saj. Dhe, kjo në një formë apo tjetër ndikon në gjithë rajonin dhe botën.

Kosova ka arritur të kultivojë marrëdhënie të mira me SHBA-në, gjë që është e një rëndësie të veçantë për ruajtjen e paqes dhe stabilitetit të vendit.

Duhet të jetë e qartë se proceset, si ndërtimi i partneritetit strategjik me Bashkimin Evropian dhe NATO-n, përfshirë vendosjen e marrëdhënieve kontraktuale me këto organizata, në rrugën drejt integrimeve euro-atlantike, janë rrugë të gjata dhe të komplikuara të cilat kërkojnë shumë angazhim pasi që - duke konsideruar ndryshimet e shpejta, që po ndodhin në mënyrë të qëndrueshme - është e rrezikshme të pranojmë që po ndodh transformimi më i madh në marrëdhëniet ndërkombëtare.
Ne shpesh presim që e ardhmja të sjell automatikisht ndryshime dhe më pas befasohemi kur zbulojmë se modelet nga e kaluara janë rishfaqur sërish.

Sidoqoftë, e ardhmja nuk është përcaktuar dhe titujt nuk janë tendenciozë. Kështu që ne mund t’i kalojmë rreziqet aktuale kërcënuese duke bërë zgjedhje te caktuara dhe etike, dhe kjo mund të arrihet vetëm me ide të cilat i kanë rezistuar kohës, të cilat gjithmonë kanë parashikuar ndryshime dhe mbijetesën e transformimit.
Në se nuk kemi imazh të përbashkët në zhvillimin dhe përmirësimin e diplomacisë së vendit, se për çfarë ia vlen të përpiqemi, shoqërisë do t’i mungojë si motivimi, ashtu edhe drejtimi.
Kosova deklaroi pavaresinë me 17 shkurt 2008. Menjëherë pas shpalljes së pavarësisë, u dërguan letra në drejtim të të gjitha qeverive të botës për njohjen e saj. Njohjet e para filluan menjëherë pas disa orësh, ndërsa më 18 shkurt 2008, Afganistani ishte shteti i parë që njohu Kosovën shtet të pavarur. Më 8 mars 2008, ministri i parë i jashtëm që e vizitoi Kosovën ishte Carl Bildt, Ministër i Jashtëm i Suedisë[1].
Deri tani 100 entitete sovrane, nga të cilët 98 nga 193 shtete anëtare të Kombeve të Bashkuara kanë njohur formalisht Republikën e Kosovës. Shumica e vendeve të Bashkimit Evropian gjithashtu e kanë njohur Kosovën (23 nga 28); Anëtarët e BE-së vendosin individualisht se a do ta njohin Kosovën, ndërsa BEja ka dërguar misionin EULEX për të siguruar paqe, mbikqyrje të jashtme. Njëzetekatër (24) anëtarë të NATOs nga njëzetetetë (28) gjithsej e kanë njohur Kosovën.

Shtetet anëtare të përhershme të Këshillit të Sigurimit, janë të ndara sa i përket pavarësisë së Kosovës. SHBA, Britania e Madhe dhe Franca, njohën pavarësinë e Kosovës, Rusia e ka kundërshtuar dhe konsideruar ilegal aktin e pavarësisë [2], ndërsa Republika Popullore e Kinës ka shprehur brengosjen e saj me këtë akt. Me 15 maj 2008, Rusia, Kina dhe India, lëshuan një deklaratë të përbashkët, në të cilën ftojnë për negociata të reja në mes të autoriteteve të Beogradit dhe Prishtinës[3].

Nga fqinjët e Kosovës, Republika e Shqipërisë, Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë dhe Mali i Zi e kanë njohur pavarësinë e Kosovës. Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë ka ngritur çështje e vijëzimit të kufirit mes saj dhe Kosovës, tani e diskutuar vetëm me Prishtinën kurse më parë vetëm me qeverinë e Beogradit. Komisioni i përbashkët i Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë dhe Kosovës për Demarkacion të kufirit filloi operimet më 25 Mars 2008 në Shkup.[4] Qeveria e Serbisë si reagim kundër shteteve që kanë njohur Republikën e Kosovës ka thirrur në konsultime ambasadorët e vet nga shtetet që e kanë njohur pavarësinë e Kosovës. Por në korrik 2008, ambasadorët e saj në shtetet e BE-së u rikthyen[5]. Serbia akuzoi liderët kosovarë për tradhëti të lartë.

Ministri i Jashtëm i Serbisë Vuk Jeremiç, me 15 gusht 2008, zyrtarisht dërgoi një kërkesë në OKB, për të kërkuar mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë rreth aktit të pavarësisë së Kosovës. Asambleja e Përgjithshme e OKB-së në takimin e saj në shtator 2008[6] vendosi ta çojë çështjen në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. GJND vendosi më 22 korrik 2010 se deklarata e pavarsisë së Kosovës nuk është në kundërshtim me të drejtën nderkombetare, me rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit.

Në 7 shtator 2011 në tabloidin serbë "Blic" thuhej se dy shtete kishin tërhequr njohjen e Republikës së Kosovës, sipas "Blic" Omani dhe Guinea-Bissau. Këtë lajm e mbështeti ditën tjetër edhe ministri i punëve të jashtme të Serbisë Vuk Jeremiç por shpejtë u zbulua se këto ishin informacione spekulative dhe mashtrime të diplomacisë serbe. Zëvëndëskryeministri i Parë i Kosovës Behgjet Pacolli ka pasur të një bisedë telefonike me presidentin e Guinea-Bissau, Malam Bacai Sanha, i cili i ka rikonfirmuar njohjen nga Guinea-Bissau. Republika e Kosovës më datë 30 janar 2011 ka marrë notë verbale nga Sulltanati i Omanit, me nr. të referencës 7102/700710/181/2011 dhe të nënshkruar nga lartmadhëria e Tij Sulltani Qaboos Bin Said dërguar presidentit të Republikës së Kosovës, Fatmir Sejdiu, ku thuhet se: “Njohim pozitën e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë drejt pavarësisë së Kosovës dhe Qeveria e Sulltanatit të Omanit e mirëpret anëtarësimin e Republikës së Kosovës në Kombet e Bashkuara dhe organizatat e tjera ku Kosova dëshiron të marrë pjesë”. Omani ka vendosur marrëdhënie diplomatike me Kosovën, ku ambasadori i Kosovës në Londër Muhamet Hamiti është akredituar si ambasador jo rezident në Oman. Më 20 shtator 2011 Kryeministri i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi dhe Ministri i Punëve të Jashtme, Enver Hoxhaj kanë marr konfirmimin nga Ministri i Punëve të Jashtme i Sulltanatit të Omanit, Yusuf bin Alawi bin Abdulla për njohjen e plotë të pavarësisë së Kosovës nga ky shtet.[7] PE miraton rezolutën për Kosovën, 5 vendet ta njohin Koosvën

Strasburg, 7 shkurt 2013 - Parlamenti Europian ka miratuar një rezolutë për Kosovën duke i i hapur kështu rrugën marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit mes BE dhe Kosovës. Në dokumentin për Kosovën të paraqitur nga eurodeputeja Urlike Lunaçek para komitetit për Politikë të Jashtme të PE-së, thuhet se Bashkimi Evropian mund të lidhë Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit me Kosovën, edhe pse pesë vende të BE-së nuk e kanë njohur pavarësinë e saj. Eurodeputetja deklaroi se nuk mund të pranohet ndarja e Kosovës. Projekt-rezoluta po ashtu u bën thirrje pesë anëtareve evropiane që të pranojnë shtetin e ri. Ndërkaq, dokumenti për Serbinë kërkon që këtij shteti t’i jepet sa më parë data e negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian, me kusht që Beogradi të plotësojë kushtet themelore dhe të vazhdojë procesin e reformave. Njëri nga kushtet e BE-së për Serbinë, është Kosova. Autoritetet evropiane u kanë vënë kusht atyre serbe normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën, nëse duan të avancojnë në procesin e integrimit .

Në Bruksel u zhvillua takimi i presidentëve të Kosovës dhe Serbisë Bruksel, 7 shkurt 2013 - Në kabinetin e shefes për Politikë të Jashtme të Bashkimit Evropian, Ketrin Eshton, të mërkurën është mbajtur takimi i presidentëve të Kosovës dhe Serbisë, Atifete Jahjaga dhe Tomisllav Nikoliq. Ky ishte takimi i parë ndërmjet liderëve të të dyja shteteve dhe, në masë të madhe, është parë si hap tutje për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet tyre.

Në prag të tij, Eshton ka takuar ndarazi Nikolliqin dhe më pas Jahjagën. Presidentja e Kosovës, Atifete Jahjaga, ka thënë se takimi me homologun nga Serbia, Tomisllav Nikolliq, ka qenë konstruktiv dhe në nivel të barabartë. Ajo ka bërë me dije se në takim i është dhënë mbështetje procesit të dialogut midis dy vendeve, i cili tashmë është në zhvillim e sipër. Dialogu është rruga e vetme për zgjidhjen e të gjitha çështjeve në mes të dy vendeve të pavarura, ka thënë Jahjaga gjatë një konference me gazetarë të mbajtur në Ambasadën e Republikës së Kosovës në Bruksel pas takimit. “Takimi i sotëm paraqet rrjedhë normale të të gjithë procesit dhe takim të nivelit më të lartë shtetëror. Shpreh falënderim për baroneshën Ashton për ndërmjetësimin dhe për harmonizimin e agjendës për takim. Po ashtu falënderoj edhe Shtetet e Bashkuara për mbështetjen”, ka thënë Jahjaga. Ajo ka deklaruar se, gjatë takimit, i ka bërë me dije presidentit serb se Kosova është shtet i pavarur, sovran dhe me integritet të plotë territorial. Sipas Jahjagës, statusi i Kosovës është mbyllur.

Fakte dhe statistika të njohjes së Republikës së Kosovës

Është njohur nga 99 nga gjithsej 193 shtete anëtare të OKB-së, apo nga 51.3% e tyre.
Është njohur nga 3 (nga gjithsej 5) shtete anëtare të përhershme të KS të OKB-së, apo nga 60% e tyre.
Është njohur nga 5 (nga gjithsej 10) shtete anëtare të përkohshme të KS të OKB-së, apo nga 50% e tyre. Vlen për kohën kur është shpallur pavarsia.
Është njohur nga 23 (nga gjithsej 28) shtete të Bashkimit Evropian, apo nga 82.14% e tyre.
Është njohur nga 24 (nga gjithsej 28) shtete të NATO-s, apo nga 85.71% e tyre.
Është njohur nga 36 (nga gjithsej 56) shtete të OSBE-s, apo nga 64.29% e tyre.
Është njohur nga 34 (nga gjithsej 47) shtete të Këshillit të Evropës, apo nga 72.34% e tyre.
Është njohur nga 31 (nga gjithsej 57) shtete të Kooperimit Islamike, apo nga 54.39% e tyre.
Është njohur nga 11 (nga gjithsej 22) shtete të Ligës Arabe, apo nga 50% e tyre.
Është njohur nga të gjitha vendet e G7.
Shtetet që e kanë njohur deri më tani Kosovën përbëjnë 72.53% të BPV-së botërore.[8]
Qëndrimi i shteteve rreth pavarësisë së Kosovës


Hartë e vendeve që kanë njohur pavarësin e Kosovës
██ Kosova██ Shtetet që e kanë njohur pavarësinë██ Shtetet e tjera

Shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara që njohin Kosovën si shtet të pavarur 

Radhitur sipas datës së njohjes së Republikës së Kosovës.


#ShtetiData e njohjesMarrëdhënie diplomatikeShënime
1Flag of Afghanistan.svg Afganistani [9]18 shkurt 2008I pari sipas kohës së përgjithshme UT
Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
2Flag of Costa Rica.svg Kosta Rika [10]17 shkurt 2008E para sipas kohës lokale UTC-6
3Flag of Albania.svg Shqipëria [11]18 shkurt 2008, de facto që më 21 tetor199118 shkurt 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
4Flag of the United Kingdom.svg Mbretëria e Bashkuar[12]18 shkurt 200818 shkurt 2008Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of the United Nations.svg Anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së
5Flag of the United States.svg Shtetet e Bashkuara të Amerikës [13]18 shkurt 200818 shkurt 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of the United Nations.svg Anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së
6Flag of France.svg Franca [14]18 shkurt 200818 shkurt 2008Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of the United Nations.svg Anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së
7Flag of Turkey.svg Turqia [15]18 shkurt 200818 shkurt 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Kandidate për anëtarësim në BE.
Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
8Flag of Australia.svg Australia [16]19 shkurt 200821 maj 2008
9Flag of Senegal.svg Senegali [17]19 shkurt 2008Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
10Flag of Germany.svg Gjermania [18] [19]20 shkurt 200827 shkurt 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
11Flag of Latvia.svg Letonia [20]20 shkurt 200810 qershor 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
12Flag of Estonia.svg Estonia [21] [22]21 shkurt 200824 prill 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
13Flag of Italy.svg Italia [23]21 shkurt 200815 maj 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
14Flag of Denmark.svg Danimarka [24]21 shkurt 20086 mars 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
15Flag of Luxembourg.svg Luksemburgu [25]21 shkurt 200816 qershor 2011Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
16Flag of Peru.svg Peru [26]22 shkurt 2008
17Flag of Belgium.svg Belgjika [27] [28]25 shkurt 200810 prill 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
18Flag of Poland.svg Polonia [29]26 shkurt 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
Shteti i parë sllav që e njohu Kosovën.
19Flag of Switzerland.svg Zvicra [30] [31][32]27 shkurt 200828 mars 2008
20Flag of Austria.svg Austria [33]27 shkurt 200820 mars 2008Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
21Flag of Ireland.svg Irlanda [34][35][36]29 shkurt 200811 nëntor 2008Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
22Flag of Sweden.svg Suedia [37]4 mars 200828 mars 2008Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
23Flag of the Netherlands.svg Holanda [38]4 mars 200827 qershor 2008Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
24Flag of Iceland.svg Islanda [39]5 mars 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Anëtare e EEA
25Flag of Slovenia.svg Sllovenia [40]5 mars 200815 maj 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
26Flag of Finland.svg Finlanda [41]7 mars 20082 shkurt 2009Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
27Flag of Japan.svg Japonia [42] [43]18 mars 200828 qershor 2009Anëtare e G8
28Flag of Canada.svg Kanada [44]18 mars 20087 prill 2009Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Anëtare e G8
29Flag of Monaco.svg Monako [45]19 mars 2008Përfaqësohet nga Franca
30Flag of Hungary.svg Hungaria[46]19 mars 200827 qershor 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
31Flag of Croatia.svg Kroacia19 mars 200830 qershor 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian
32Flag of Bulgaria.svg Bullgaria20 mars 200827 maj 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
33Flag of Liechtenstein.svg Lihtenshtajni [47]25 mars 2008Përfaqësohet nga Zvicra
34Flag of South Korea.svg Koreja Jugore [48]28 mars 2008
35Flag of Norway.svg Norvegjia [49]28 mars 200825 tetor 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
36Flag of the Marshall Islands.svg Ishujt Marshall [50]17 prill 2008
37Flag of Nauru.svg Nauru [51]23 prill 200823 prill 2008
38Flag of Burkina Faso.svg Burkina Faso [52]24 prill 20086 dhjetor 2012Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
39Flag of Lithuania.svg Lituania [53]6 maj 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
40Flag of San Marino.svg San Marino [54]11 maj 2008
41Flag of the Czech Republic.svg Republika Çeke [55]21 maj 200816 qershor 2008Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
42Flag of Liberia.svg Liberia [56]30 maj 2008
43Flag of Sierra Leone.svg Siera Leone [57]13 qershor 2008Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
44Flag of Colombia.svg Kolumbia [58]7 gusht 2008
45Flag of Belize.svg Belize [59]7 gusht 2008
46Flag of Malta.svg Malta [60]21 gusht 200822 shtator 2011Flag of Europe.svg Anëtare e Bashkimit Evropian
47Flag of Samoa.svg Samoa [61][62]15 shtator 2008
48Flag of Portugal.svg Portugalia [63][64]7 tetor 2008Flag of Europe.svg Anëtar i Bashkimit Evropian
Flag of NATO.svg Anëtare e NATO-s
49Flag of Montenegro.svg Mali i Zi [65]9 tetor 200815 janar 2010
50Flag of Macedonia.svg Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë [66]9 tetor 200818 tetor 2009
51Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe [67]14 tetor 200827 prill 2010Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
52Flag of Malaysia.svg Malajzia [68][69][70]30 tetor 200823 mars 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
53Flag of the Federated States of Micronesia.svg Mikronezia [71][72][73]5 dhjetor 2008
54Flag of Panama.svg Panamaja [74]16 janar 2009
55Flag of Maldives.svg Maldivet [75]19 shkurt 2009Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
56Flag of Palau.svg Palau [76]9 mars 2009
57Flag of The Gambia.svg Gambia [77]7 prill 2009Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
58Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite [78]20 prill 20097 gusht 2009Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
59Flag of the Comoros.svg Komoros [79]18 maj 2009Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
60Flag of Bahrain.svg Bahrain [80]19 maj 2009Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
61Flag of Jordan.svg Jordan [81]7 korrik 2009Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
62Flag of the Dominican Republic.svg Republika Domenikane[82]10 korrik 2009
63Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re [83]9 nëntor 20099 nëntor 2009
64Flag of Malawi.svg Malevia [84]16 dhjetor 200917 qershor 2010Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
65Flag of Mauritania.svg Mauritania [85]13 janar 2010Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
66Flag of Swaziland.svg Suazilendi [86]12 prill 2010
67Flag of Vanuatu.svg Vanuatu [87]28 prill 201023 shtator 2010
68Flag of Djibouti.svg Xhibuti [88]11 maj 2010Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
69Flag of Somalia.svg Somalia [89]19 maj 2010Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
70Flag of Honduras.svg Honduras [90]3 shtator 20102 dhjetor 2010
71Flag of Kiribati.svg Kiribati [91]21 tetor 2010
72Flag of Tuvalu.svg Tuvalu [92]18 nëntor 2010
73Flag of Qatar.svg Katari [93]4 janar 20117 janar 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
74Flag of Guinea-Bissau.svg Guinea-Bissau [94]10 janar 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
75Flag of Oman.svg Omani [95]4 shkurt 20114 shkurt 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
76Flag of Andorra.svg Andora [96]8 qershor 201114 shtator 2011
77Flag of Central African Republic (WFB 2004).gif Republika e Afrikës Qendrore [97]22 korrik 2011
78Flag of Guinea.svg Guinea [98]12 gusht 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
79Flag of Niger.svg Nigeri [98]16 gusht 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
80Flag of Benin.svg Benini [99]17 gusht 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
81Flag of Saint Lucia.svg Shën Lucia [100]19 gusht 2011
82Flag of Gabon.svg Gaboni [101]9 shtator 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
83Flag of Nigeria.svg Nigeria [102]12 shtator 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
84Flag of Côte d'Ivoire.svg Bregu i Fildishtë [103]21 shtator 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
85Flag of Kuwait.svg Kuvajti [104]11 tetor 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
Flag of the Arab League.svg Anëtar i Ligës Arabe
86Flag of Uganda.svg Uganda [105]5 dhjetor 2011Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
87Flag of Ghana.svg Gana [106]23 janar 2012
88Flag of Haiti.svg Haiti [107]10 shkurt 2012
89Flag of Sao Tome and Principe.svg Sao Tome dhe Principe[108]13 mars 2012
90Flag of Brunei.svg Brunei[109]25 prill 2012Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
91Flag of Chad.svg Çadi[110]1 qershor 2012Flag of OIC.svg Anëtare e OIC
92Flag of Papua New Guinea.svg Papua Guinea e Re[111]3 tetor 2012[112]
93Flag of Burundi.svg Burundi[113][114]16 tetor 2012
94Flag of East Timor.svg Timori Lindor[115]9 nëntor 2012
95Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Saint Kits dhe Nevis[116]14 nëntor 2012
96Flag of Fiji.svg Fixhi[117]14 nëntor 2012
97Flag of Dominica.svg Dominika[118]11 dhjetor 201212 dhjetor 2012
98Flag of Pakistan.svg Pakistani[119]24 dhjetor 201224 dhjetor 2012Flag of OIC.svg Anëtare e OIC

Shtetet që nuk janë anëtare të Kombeve të Bashkuara por që njohin Kosovën 

ShtetiShënime
1Flag of the Republic of China.svg Republika e KinësRepublika e Kinës, e cili ka marrëdhënie zyrtare diplomatike me 23 shtete përfshirë Vatikanin, e njohu Kosovën më 18 Shkurt 2008.[120] Një zëdhënës i Partisë Demokratike të Kosovës iu shmang deklarimit se Kosova do ta njohë Republikën e Kinës, duke thënë se Republika Popullore e Kinës është një shtet shumë i rëndësishëm me të cilin Kosova do të dëshironte të themelonte marrëdhënie diplomatike.[121][122][123]
2Flag of the Sovereign Military Order of Malta.svg Urdhëri Sovran Ushtarak i Maltës[124]Ministria e Punëve të Jashtme të Kosovës citon: "Pas njohjes formale të pavarësisë së Kosovës nga ky Rend para dy vjetësh, përfaqësuesit e lartë të këtij Rendi kanë deklaruar gatishmërinë e plotë të tyre që tash e tutje të ndihmojnë popullin e Kosovës në avancimin e zhvillimit të brendshëm, me theks të veçantë në sektorin e shëndetësisë dhe asistencës sociale." Urdhti i Maltës e ka njohur Kosovën formalisht dy vite më parë. Urdhëri Sovran Ushtarak i Maltës është subjekt i ligjit ndërkombëtarë dhe ka ambasada në më shum se 100 vende të botës.
-Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Republika Turke e Qipros VerioreKryetari i Qipros Veriore Mehmet Ali Talat ka përshëndetur pavarësinë e Kosovës .[125] Vetëm Turqia ka marrëdhënie diplomatike me Qipron Veriore.

Shtetet që pritet ta njohin Republikën e Kosovës 

 1. Flag of Antigua and Barbuda.svg Antigua dhe Barbuda
 2. Flag of the Bahamas.svg Bahamas
 3. Flag of Bangladesh.svg Bangladeshi
 4. Flag of Barbados.svg Barbadosi
 5. Flag of Bhutan.svg Butan
 6. Flag of Botswana.svg Bocvana
 7. Flag of Cape Verde.svg Kepi i Gjelbër
 8. Flag of Cameroon.svg Kameruni
 9. Flag of Ethiopia.svg Etiopia
 10. Flag of Egypt.svg Egjipti
 11. Flag of El Salvador.svg Salvadori
 12. Flag of Equatorial Guinea.svg Guineja Ekuatoriale
 13. Flag of Grenada.svg Grenada
 14. Flag of Guatemala.svg Guatemala
 15. Flag of Guyana.svg Guajana
 16. Flag of Indonesia.svg Indonezia
 17. Flag of Iraq.svg Iraku
 18. Flag of Kenya.svg Kenia
 19. Flag of Lebanon.svg Libani
 20. Flag of Lesotho.svg Lesoto
 21. Flag of Libya (1951).svg Libia
 22. Flag of Mongolia.svg Mongolia
 23. Flag of Mozambique.svg Mozambiku
 24. Flag of Nicaragua.svg Nikaragua
 25. Flag of Paraguay.svg Paraguai
 26. Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Shën Vincenti dhe Grenadinet
 27. Flag of South Sudan.svg Sudani i Jugut
 28. Flag of Sudan.svg Sudani
 29. Flag of Suriname.svg Surinami
 30. Flag of Tanzania.svg Tanzania
 31. Flag of Tonga.svg Tonga
 32. Flag of Togo.svg Togo
 33. Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad dhe Tobago
 34. Flag of Tunisia.svg Tunizia
 35. Flag of Turkmenistan.svg Turkmenistan
 36. Flag of Yemen.svg Jemeni
 37. Flag of Zambia.svg Zambia
 38. Flag of Eritrea.svg Eritrea
 39. Flag of Mauritius.svg Mauritius
 40. Flag of Seychelles.svg Sejshelli
 41. Flag of the Solomon Islands.svg Ishujt Solomon
 42. Flag of Togo.svg Togo
 43. Flag of Madagascar.svg Madagaskari
 44. Flag of Thailand.svg Tailanda
 45. Flag of Zimbabwe.svg Zimbabveja
 46. Flag of Singapore.svg Singapori
 47. Flag of Yemen.svg Jemeni

Shtetet që kundërshtojnë njohjen e Republikës së Kosovës

  Flag of Serbia.svg Serbia

 1. Flag of Russia.svgRusia
 2. Flag of Slovakia.svg Sllovakia
 3. Flag of Spain.svg Spanja
 4. Flag of Romania.svg Rumania
 5. Flag of Azerbaijan.svg Azerbajxhani
 6. Flag of Belarus.svgBjellorusia
 7. Flag of Cyprus.svg Qiproja
 8. Flag of Georgia.svg Gjeorgjia
 9. Flag of Moldova.svg Moldavia
 10. Flag of Algeria.svg Algjeria
 11. Flag of Argentina.svg Argjentina
 12. Flag of Bolivia.svg Bolivia
 13. Flag of Vietnam.svg Vietnami
 14. Flag of Venezuela.svg Venezuela
 15. Flag of Uruguay.svg Uruguai
 16. Flag of Jamaica.svg Xhamajka
 17. Flag of North Korea.svg Koreja e Veriut
 18. Flag of Laos.svg Laosi
 19. Flag of Namibia.svg Namibia
 20. Flag of Syria.svg Siria
 21. Flag of Angola.svg Angola
 22. Flag of Cambodia.svg Kamboxhia

Shtetet neutral, pa qëndrim ose me pozicion të lëkundur për Kosovën 

 1. Flag of Mexico.svg Meksika
 2. Flag of the Philippines.svg Filipinet
 3. Flag of Morocco.svg Maroku
 4. Flag of Israel.svg Izraeli
 5. Flag of Ecuador.svg Ekuadori
 6. Flag of India.svg India
 7. Flag of the Republic of the Congo.svg Republika e Kongos
 8. Flag of Iran.svg Irani
 9. Flag of Chile.svg Kili
 10. Flag of South Africa.svg Afrika e Jugut
 11. Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnja dhe Hercegovina
 12. Flag of Armenia.svg Armenia
 13. Flag of Cuba.svg Kuba
 14. Flag of Greece.svg Greqia
 15. Flag of the People's Republic of China.svg Republika Popullore e Kinës
 16. Flag of Ukraine.svg Ukraina
 17. Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos
 18. Flag of Myanmar.svg Birmania
 19. Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani
 20. Flag of Brazil.svg Brazili
 21. Flag of Nepal.svg Nepali
 22. Flag of Rwanda.svg Ruanda
 23. Flag of Tajikistan.svg Taxhikistani
 24. Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistani
 25. Flag of Kyrgyzstan.svg Kirgistani
 26. Flag of Sri Lanka.svg Sri Lanka
 27. Flag of Palestine.svg Palestina, zyrtarisht shtet jo anëtar vëzhgues në OKB.
 28. Flag of the Vatican City.svg Vatikani, zyrtarisht shtet jo anëtar vëzhgues në OKB.

Qëndrimi i Organizatave Qeveritare Ndërkombëtare 

OrganizataShënim
1Flag of the United Nations.svg OKBRusia si anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, kundërshton ashpër pavarësinë e Kosovës. Shanset e Kosovës për anëtarësim në këtë organizatë janë të zbehura.
2Flag of Europe.svg BEShtetet deklarohen individualisht. Bashkimi Evropian me 18 shkurt u prononcua rreth deklaratës së Kuvendit të Kosovës.[126] Bashkimi Evropian po instalon misionin e vet në Kosovë me emrinEULEX. Ky mision përfshin përfaqësuesin special, 2000 policë dhe këshilltarë juridikë [127][128].
3Flag of Europe.svg Parlamenti EvropianParlamenti Evropian me 30 maj 2008, shpalli se e njeh Kosovën si shtet të pavarur. Ishte hera e parë që flamuri i Kosovës, u paraqit zyrtarisht në institucionet e Bashkimit EVropian [129][130].
4FMNMe 15 korrik 2008, FMN ka lëshuar një deklaratë, ku njeh ndarjen e Kosovës nga Serbia. FMN ka marrë një kërkesë zyrtare nga Kosova për antarësim[131]. Fondi Monetar Ndërkombëtar ndihmon Kosovën teknikisht dhe monitoron zhvillimin ekonomik [132].
5Flag of NATO.svg NATONATO udhëheq KFOR-in i cili nën mandatin që i siguron Rezoluta 1244 e KS të OKB-së, ka nën kontroll sigurinë e Kosovës që nga qershori i vitit 1999[133]
6Flag of OIC.svg OICOrganizata e Konferencës Islamike me 57 shtetet e përkrahin pavarësinë e Kosovës. Në një deklaratë të 14 marsit 2008, Organizata motivon shtetet që individualisht ta njohin Republikën e Kosovës[134] Azerbejxhani, Egjipti, Indonezia dhe Sudani kanë kundërshtuar reptësisht pavarësinë e Kosovës[135].
Në seancën përmbyllëse të Ministerialit të Organizatës së Konferencës Islamike, mbajtur në DushanbeTaxhikistan, ku mori pjesë edhe zv/kryeministri dhe ministri i Punëve të Jashtme iShqipërisëIlir Meta, ministrat e punëve të jashtme të vendeve anëtare miratuan Rezolutën e re “mbi situatën në Kosovë”. Kjo rezolutë, e iniciuar nga Shqipëria dhe miratuar me unanimitet të plotë nga 57 shtetet anëtare të OKI-t, ka një rëndësi të jashtëzakonshme dhe përbën një sukses të madh për Kosovën dhe njohjen e saj të mëtejshme.[136]
7OSBEShtetet deklarohen individualisht për njohjen apo mosnjohjen e Kosovës[137] Kosova duhet të jetë multietnike është qëndrim i OSBE-së.[138] Serbia ka kërkuar që OSBE të mos e pranojë Kosovën[137]


Bashkimi Europian ka qenë pjesë integrale e përpjekjeve nderkombëtare për ndërtimin e një të ardhmeje të re për Kosovën që nga viti 1999.

Bashkimi Europian – shtetet anëtare dhe institucionet e tij, veçanërisht Komisioni Europian – luan një rol të rëndësishëm në rindërtimin dhe zhvillimin e Kosovës. Bashkimi Europian është donatori më i madh që ofron ndihmë për Kosovën dhe rajonin e Evropës Juglindore në tërësi dhe udhëheq përpjekjet e rindërtimit.
Kosova ka marrë mbi €2 miliardë ndihmë nga BE-ja që nga viti 1999. Ndërsa në fillim ishin të përqëndruara në aksione emergjente dhe ri-ndërtim, tani këto ndihma përqëndrohen kryesisht në mbikqyrjen e Kosovës në ndërtimin e institucioneve të qëndrueshme dhe zhvillimit stabël ekonomik për një të ardhme të sigurtë Europiane.

17 shtetet anëtare të BE-s vazhdojnë të kenë përfaqësitë e tyre në Kosovë dhe disa organizata jo-qeveritare nga shtetet e BE-së janë aktive në vend.

BE e ka përsëritur (së fundmi në Këshillin Europian në Dhjetor 2010) që Kosova ka një perspektivë të qartë europiane së bashku me të gjitha shtetet e Ballkanit. BE-ja mbetet e vendosur të luajë rolin udhëheqës në sigurimin e stabilitetit të Kosovës përmes misionit për sundimin e ligjit në kuadër të Politikës së Sigurimit dhe Mbrojtjes Europiane (ESDP), përmes Përfaqësuesit Special dhe gjithashtu kontributit për Zyrën Civile Ndërkombëtare (ICO). Komisioni Europian e përcjell Kosovën në përpjekjen e saj për reforma europiane dhe ofron ndihmë e rekomandime; kjo edhe për të arritur synimet që Këshilli ka caktuar në Partneritetin Europian për Kosovën.

Më 11 korrik 2008, Komisioni mbajti në Bruksel Konferencën e Donatorëve për Kosovën. Në Konferencë, Komisioni kërkoi nga donatorët (shtetet anëtare të BE, donatorët jashtë BE-së, dhe institucionet financiare ndërkombëtare) të kontribuojnë në zhvillimin socio-ekonomik të Kosovës dhe të ndihmojnë në mbulimin e mungesës të €1.4 miliard për periudhën 2009–2011. Shuma e kërkuar i tejkaloi €1.2 miliard, me kontributin total të BE-së (Komisionit + shteteve anëtare të BE) me mbi €800 millionë. Bashkimi Europian është prezent në Kosovë përmes:

Zyrës ndërlidhëse të Komisionit Europian në Kosovë

Përfaqësuesit Special të Bashkimit Europian (EUSR)

EULEX

Përfaqësive të shteteve anëtare të BE (Ambasadave dhe Zyrave ndërlidhëse)

Pas hyrjes në fuqi të Traktatit të Lisbonës, Zyra Ndërlidhëse e Komisionit Evropian së bashku me mandatin e PSBE janë bashkuar në Zyrën e Bashkimit Evropian në Kosovë. Para shkrirjes në Zyrën e Bashkimit Evropian në Kosovë, Zyra Ndërlidhëse e Komisionit Evropian ka funksionuar që nga shtatori i vitit 2004, dhe PSBE që nga viti 2008.

Zyra e BE-së luan një rol esencial në përmbushjen e agjendës evropiane në Kosovë me qëllim që të promovojë Kosovën drejt përafrimit me Bashkimin Evropian. Duke qenë pjesë integrale e Shërbimit Evropian për Veprim të Jashtëm si dhe e përfaqësimit të Komisionit Evropian në Prishtinë, Zyra siguron se dialogu i përhershëm politik dhe teknik mbështetet nga institucionet në Bruksel.


 PSBE ofron këshilla dhe mbështetje për Qeverinë e Kosovës në procesin politik, bënë bashkërendimin e të gjithë prezencës së BE-së në Kosovë; dhe i kontribuon zhvillimit dhe konsolidimit të respektimit të të drejtave njerëzore dhe lirive themelore në Kosovë. PSBE i raporton Këshillit të Bashkimit Evropian, një trup ndër-qeveritarë që i përfaqëson 27 shtetet anëtare të BE-së, përmes Përfaqësuesit të Lartë/Zëvendëspresidentes së Komisionit Evropian, Baroneshës Catherine Ashton.

Misioni i Bashkimit Europian për Sundimin e Ligjit në Kosovë (EULEX) është misioni më i madh civil i ndërmarrë ndonjëherë nën platformën e Politikës së Sigurisë dhe Mbrojtjes Europiane. Qëllimi kryesor është të ndihmojë dhe përkrahë autoritetet e Kosovës në sundimin e ligjit, veçanërisht në polici, drejtësi dhe dogana. EULEX është një mision teknik i cili monitoron dhe këshillon ndërkohë që mban edhe disa funksione ekzekutive të kufizuara.

 Baza ligjore e EULEX-it është Aksioni i Përbashkët i Këshillit 2008/124/CFSP i datës 4 shkurt 2008.Pranimi i “fusnotës” për përfaqësimin e Kosovës në forumet rajonale dhe ndërkombëtare nga Qeveria e Kosovës dhe kryeministri Hashim Thaçi nuk bën asgjë për të avancuar interesin primar të Kosovës, që është konsolidimi i shtetësisë së saj në arenën ndërkombëtare. Përkundrazi, ky është hap drejt institucionalizimit të statusit aktual të Kosovës, si shtet me njohje të pjesshme ndërkombëtare, me shtetësi të kontestuar nga Serbia, me mungesë njohjeje nga shumica dërrmuese e shteteve të botës, dhe pa anëtarësi në institucionin kryesor ndërkombëtar, Organizatën e Kombeve të Bashkuara (OKB).

Përveç avancimit të kandidaturës së saj në Bashkimin Evropian, Thaçi i ka bërë një favor të hatashëm Serbisë, duke konfirmuar edhe ndërkombëtarisht faktin se shtetësia e Kosovës është ligjërisht e kontestuar. Ky veprim, që kthen në lojë rezolutën tashmë të tejkaluar 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, mohon edhe suksesin e Kosovës në vendimin e dhënë nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë se pavarësia e Kosovës nuk bie ndesh me ligjin ndërkombëtar.

Vendimi i GjND-së në një mënyrë abrogoi Rezolutën 1244, jo në kuptimin formal të fjalës (pasi që këtë mund ta bëjë vetëm Këshilli i Sigurimit, ku Rusia gëzon fuqinë e vetos), por të paktën në peshën e saj juridike, pasi që një instancë e lartë e ligjit ndërkombëtar në një formë njohu të drejtën e Kosovës për pavarësi.

Me veprimin e saj, ndërkaq, Qeveria e Kosovës shkon në drejtim të formalizimit të statusit gjysmak dhe jo të plotë ndërkombëtar të Kosovës, i tillë çfarë është tani. Aq më tepër që Thaçi tashmë pranoi rolin e Serbisë në definimin e statusit të kontestuar ndërkombëtar të Kosovës, që është qëllimi kryesor i të ashtuquajturës “fusnotë”, pasi që insistimi që Rezoluta 1244 të jetë pjesë definuese e statusit të Kosovës në kontestimin e pavarësisë së saj është një nga boshtet themelore të politikës së jashtme serbe.

Duhet theksuar faktin se pavarësia e Kosovës është ende e pakonsoliduar, jo vetëm në aspektin e cenimeve të brendshme të sovranitetit të saj në veri, por edhe në aspektin ndërkombëtar të mosnjohjes së Kosovës si shtet nga OKB-ja. Kjo vazhdon të jetë sfidë e madhe për shtetin e ri dhe përderisa Kosova nuk arrin ta realizojë njohjen e plotë ndërkombëtare, Serbia do ta ketë në vazhdimësi derën hapur për kontestime të shtetësisë së Kosovës në forumet ndërkombëtare ku ajo është e pranishme. Imponimi i “fusnotës” paraqet sukses të Serbisë në këtë orvatje të degradimit të Kosovës në arenën ndërkombëtare.

Ajo që është më shqetësuese se pranimi i “fusnotës” nga Thaçi – pasi që dihet fare mirë se sa politikisht labil është Thaçi dhe sa kollaj ai u nënshtrohet kërkesave të “miqve” ndërkombëtarë, është vetë fakti se “fusnota” erdhi si imponim jo vetëm nga BE-ja, por u pranua vetëm pas vizitës në Kosovë të ndihmëssekretarit amerikan të Shtetit, Bill Burns.

Në një mënyrë, se insistimi për pranimin e “fusnotës” vjen edhe nga një vend sponsor i pavarësisë së Kosovës, është tregues ogurzi se edhe sponsorët kryesorë të pavarësisë së Kosovës, SHBA dhe katër vendet tjera të Quintit, tashmë kanë braktisur përpjekjet për ta shtyrë përpara njohjen e mëtejmë të Kosovës në arenën ndërkombëtare, duke konsideruar se konsolidimi ndërkombëtar i pavarësisë së Kosovës ka arritur një limit të patejkalueshëm.

Si pasojë, SHBA-të dhe shtetet tjera të Quintit mund të kenë vendosur që zgjidhja për Kosovën është që të akomodohet ndërkombëtarisht me statusin e saj aktual, siç bën, p.sh. Tajvani me shtetësinë e tij në vazhdimësi të kontestuar nga Kina, duke pranuar realitetin se njohja e plotë e pavarësisë së Kosovës nga bashkësia ndërkombëtare dhe anëtarësimi i Kosovës në OKB nuk janë opsione të mundshme tani për tani.
Se SHBA-të kanë pak interes për të lobuar nëpër botë për njohjen e Kosovës, tregon fakti se Washingtoni tashmë ka një agjendë të ngjeshur ndërkombëtare me çështjet që nga revolucionet në Lindje të Mesme deri tek Afganistani dhe Pakistani dhe rreziku i mundshëm i konfliktit me Iranin, ndaj kapitalin e vet të çmuar politik nuk do ta shpenzojë në presione ndaj shteteve për njohjen e Kosovës.

Nga ana tjetër, BE-ja është e pafuqishme për të ndërmarrë ndonjë hap rreth kësaj pasi që ka pesë anëtarë të saj që nuk e pranojnë Kosovën, që e detyron vetë BE-në që të ketë një qasje neutrale ndaj statusit të Kosovës, çka po reflekton negativisht në tërë procesin e negociatave me Serbinë.

Aq më keq që Kosova ballafaqohet me ketë problem në një moment të pavolitshëm historik – influenca e SHBA-ve në botë akoma vuan nga dëmi i politikave dhe intervenimeve unilaterale të administratës së Bush-it, ndërkohë që kriza ekonomike botërore ka vënë nën hije shtetet perëndimore duke nxjerrë në plan të parë vendet me zhvillim të hovshëm si Kina, Brazili dhe India, asnjëra nga të cilat nuk e njohin pavarësinë e Kosovës.

Aq më tepër që Kosova asnjëherë nuk ka arritur që problemin e pavarësisë së saj ta shtrojë si një problem të vetëvendosjes, duke e bërë pavarësinë e Kosovës të interpretohet në një pjesë të qarqeve diplomatike të Jugut global si një projekt perëndimor apo amerikan të ndërmarrë për ta ndëshkuar në mënyrë arrogante Serbinë.

Imazhi i kriminalizuar dhe i korruptuar i qeverisë së Hashim Thaçit dhe suitës së tij në pushtet, kombinuar me kapacitetet e ulta të politikbërjes së pavarur, gjithashtu nuk i bën gjërat më të lehta për vendin.


Numri i njohjeve ndërkombëtare të Kosovës, për vit dhe totali. *Të dhënat për vitin 2012 përfshijnë periudhën deri në muajin shkurt.
Kosova, në një mënyrë, ka provuar dhe po zbulon kufijtë e influencës amerikane dhe asaj perëndimore, fakt të cilin po e provon edhe imponimi i “fusnotës”, që është simptomë e krejt kësaj. Kosova njihet gjithsej nga 88 nga 192 shtete anëtare të OKB-së. Në vitin 2011, Kosova u njoh nga 12 shtete, kurse në vitin 2010 vetëm nga 8. Kosovën nuk e njohin shumica e shteteve të Amerikës latine, shumica e shteteve të Afrikës, shumica e shteteve të Azisë, shumica e shteteve të Lindjes së Mesme, përfshirë fuqitë regjionale të rajoneve përkatëse që (përveç Rusisë) përfshin Brazilin, Indinë, Pakistanin, Iranin, Kinën, Egjiptin dhe Afrikën e Jugut.
Përfaqësimi rajonal i shteteve që njohin pavarësinë e Kosovës, sipas grupeve joformale regjionale në OKB. Kuadrat e kuq tregojnë për përqindjet e ulët të njohjeve në regjionet përkatëse. *Grupi "të tjerët" përfshin SHBA-të dhe Kiribatin.
Paraqitja grafike e përfaqësimit të regjioneve në vendet që njohin pavarësinë e Kosovës, shprehur në përqindje (sipas të dhënave në tabelën e mësipërme).
Paradoksalisht, Kosova paraqitet në një formë si e kundërta e Palestinës – përderisa Palestina gëzon mbështetje të gjerë në OKB, ndërkohë që shpalljen unilaterale të shtetësisë së saj e kundërshtojnë në radhë të parë SHBA-të dhe disa aleatë të saj, SHBA-ja është një nga sponsorët kryesorë të shtetësisë së Kosovës ndërkohë që kauza e vendit për pavarësi gëzon fare pak mbështetje në OKB.

Si vend i vogël dhe i varfër, dhe me një qeveri të korruptuar dhe me kredibilitet të ulët ndërkombëtar, Kosovës i mbeten pak opsione për të vepruar në plan afatshkurtër për konsolidimin e pavarësisë së saj në planin ndërkombëtar. Mirëpo, në plan afatgjatë, Kosova duhet t’i rimendojë orientimet e veta strategjike.

Në njërën anë, Kosova duhet të anashkalojë pengesat e BE-së duke thelluar marrëdhëniet bilaterale me shtetet mbështetëse të Kosovës, sidomos në nivel ekonomik dhe tregtar. Në anën tjetër, Kosova duhet të synojë partnerë të rinj nëpër botë, për të shkuar përtej euro- dhe amerikano-centrizmit të ngushtë në vizionin e saj për politikën e jashtme, duke shfrytëzuar çdo levë dhe mundësi për ta konsoliduar bazën ndërkombëtare të shtetësisë së saj, me synim që Kosova sa më parë të aplikojë për anëtarësim në OKB.

Rruga për në BE, dhe rruga kundër fusnotave, kalon medoemos nëpër OKB.


Shënim: Një burim i mirë i të dhenave për njohjet e Kosovës është websajti kosovothanksyou.net.Referencat 


 1. ^ Minister for Foreign Affairs Carl Bildt to visit Kosovo and Macedonia
 2. ^ Kosovo breakaway illegal, says Putin | World news | The Guardian
 3. ^ Russia, India, China urge resumption of Kosovo talks_English_Xinhua
 4. ^ http://www.makfax.com.mk/look/novina/article.tpl?IdLanguage=1&IdPublication=2&NrArticle=106226&NrIssue=617&NrSection=10 - Macedonian-Kosovar border demarcation panel starts work - 2008-03-25
 5. ^ B92 - Info - Govt. to return ambassadors
 6. ^ http://blic.co.yu/politika.php?id=52984
 7. ^ Rikonfirmohet njohja nga Sulltanati i Omanit - Lajmet - Ministria e Punëve të Jashtme - Kosova
 8. ^ Recognition Information and Statistics - Who Recognized Kosova? The Kosovar people thank you - Who Recognized Kosovo and Who Recognizes Kosovo
 9. ^ International Herald Tribune: Afghanistan recognizes Kosovo's independence, 18. shkurt 2008
 10. ^ [1], 17 shkurt 2008
 11. ^ of Prime Minister of Albania Mr. Sali Berisha on Recognition of Independence of Kosova, 18. shkurt 2008
 12. ^ [2]
 13. ^ U.S. Recognises Kosovo as Independent StateU.S. Department of State (2008-02-18). Vizituar në 18. Shkurt 2008.
 14. ^ France recognizes Kosovo's independence, proposes diplomatic ties
 15. ^ Turkey recognizes Kosovo, Serbia recalls its ambassador - (Anglisht)
 16. ^ [http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601081&sid=a_UU2yDnnGsw&refer=australia Australia Joins U.S., U.K. in Recognizing Kosovo's Independence ], 19. februar 2008 - (Anglisht)
 17. ^ Senegali njeh pavarësinë e Kosovës
 18. ^ Nettavisen: Venter på verden, 18. shkurt 2008
 19. ^ Germany Recognizes Independent Kosovo
 20. ^ Latvia recognises the independence of Kosovo - (Anglisht)
 21. ^ Estonian government recognizes Kosovo independence, 18. shkurt 2008 - (Anglisht)
 22. ^ Estonia recognises Republic of Kosovo. Estonian Ministry of Foreign Affairs, 21. shkurt 2008 - (Anglisht)
 23. ^ Italy recognizes Kosovo as independent state - (Anglisht)
 24. ^ Denmark recognises Kosovo (English). Ministry of Foreign Affairs of Denmark (21. Shkurt 2008). Vizituar në 21. Shkurt 2008.
 25. ^ Le Luxembourg reconnaît formellement le Kosovo (French). Le Gouvernement du Grande-Duché de Luxembourg (21. Shkurt 2008). Vizituar në 21. Shkurt 2008.
 26. ^ Perú decide reconocer independencia de Kósovoe. Peruvian Ministry of External Relations (22. Shkurt 2008). Vizituar në 22. Shkurt 2008.
 27. ^ Сърбия изтегли посланиците си от Белгия и Перу - (Rusisht)
 28. ^ Belgium recognizes Kosovo's independence
 29. ^ Poland recognizes Kosovo's independence - (Anglisht)
 30. ^ Switzerland recognizes Kosovo independence
 31. ^ Swiss recognize independent Kosovo
 32. ^ Swiss recognize independent Kosovo
 33. ^ Austria moves forward with recognition of Kosovo -(Anglisht)
 34. ^ Ireland recognizes Kosovo's independence - (Anglisht)
 35. ^ Ireland recognises Kosovo independence - (Anglisht)
 36. ^ Ireland recognizes Kosovo's independence - (Anglisht)
 37. ^ recognises the Republic of Kosovo
 38. ^ title=Nederland erkent onafhankelijkheid Kosovo
 39. ^ Íslensk stjórnvöld viðurkenna formlega sjálfstæði Kósóvó (Icelandic). Iceland Foreign ministry (5. Mars 2008). Vizituar në 5. Mars 2008.
 40. ^ Slovenia Recognizes Kosovo. Slovenian Press Agency (5. Mars 2008). Vizituar në 5. Mars 2008.
 41. ^ Finland recognises Kosovo 7.3.2008 at 11:31 - (Anglisht)
 42. ^ http://www.turkishpress.com/news.asp?id=220866&s=&i=&t=Japan_recognises_Kosovo%7Ctitle=Japan recognises Kosovo
 43. ^ MOFA: Statement by Foreign Minister Masahiko Koumura on the Recognition of the Republic of Kosovo
 44. ^ http://www.cbc.ca/world/story/2008/03/18/canada-kosovo.html%7Ctitle=Canada to recognize independent Kosovo
 45. ^ http://www.president-ksgov.net/?id=5,67,67,67,a,714 Principata e Monakos njohu Republikën e Kosovës
 46. ^ http://www.mfa.gov.hu/kum/en/bal/actualities/spokesman_statements/Kosovo_recognition_080319.htm%7Ctitle="Hungary recognizes Kosovo’s Independence"
 47. ^ Medienmitteilungen - Information und Kommunikation der Regierung - Landesverwaltung Liechtenstein
 48. ^ http://www.mofat.go.kr/webmodule/htsboard/template/read/engboardread.jsp?typeID=12&boardid=302&seqno=306110&c=TITLE&t=&pagenum=1&tableName=TYPE_ENGLISH&pc=undefined&dc=&wc=&lu=&vu |title=Recognition of the Republic of Kosovo
 49. ^ http://www.regjeringen.no/en/dep/ud/press/News/2008/norway_kosovo.html?id=505130%7Ctitle=Norway recognises Kosovo as an independent state
 50. ^ "BREAKING NEWS: Republic of the Marshall Islands has recognized Kosovo"New Kosova Report17 April 2008. Link accessed 2008-04-17.
 51. ^ "Republika e Naurusë ka njohur Republikën e Kosovës"Radio Televizioni i Kosovës23 April 2008. Link accessed 2008-04-23.
 52. ^ "Burkina Faso e njohu Kosovën"KosovaPress24 April 2008. Link accessed 2008-04-24.
 53. ^ Seimas nutarė pripažinti Kosovo Respublikos nepriklausomybę (Seimas recognizes Republic of Kosovo's independence) (Lithuanian)Parliament (Seimas) official proceedings (6. Maj 2008). Vizituar në 6. Maj 2008.
 54. ^ "Congresso di Stato: San Marino riconosce il Kosovo", Radio Televisione della Repubblica di San MarinoSan Marino: San Marino RTV, 2008-05-06. Korrigjuar më 2008-05-12.
 55. ^ The Czech Republic has recognized independence of Kosovo. Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic (21. Maj 2008). Vizituar në 21. Maj 2008.
 56. ^ http://www.liberianobserver.com/news/fullstory.php/aid/11910/Liberia_Recognizes_Kosovo.html
 57. ^ http://www.kosovothanksyou.com/files/KosovaGovernment_SierraLeoneRecognized.pdf
 58. ^ http://www.cancilleria.gov.co/WebContentManager/Repositorys/site0/06AGO08KOSOVO.pdf
 59. ^ Presidente e Republikës së Kosovës - Atifete Jahjaga
 60. ^ Press Releases
 61. ^ "Samoa njeh pavarësinë e Kosovës" telegrafi.com 15 September 2008 Link accessed 15/09/08
 62. ^ "Samoa recognizes indepedent Kosovo" newkosovareport.com 15 September 2008 Link accessed 15/09/08
 63. ^ http://www.mne.gov.pt/mne/pt/noticias/200810072015.htm%7Cpublisher=Ministério dos Negócios Estrangeriros Comunicado de Imprensa - Kosovo|language=Portuguese
 64. ^ http://ultimahora.publico.clix.pt/noticia.aspx?id=1345232&idCanal=12 Publico
 65. ^ « Lajme - Telegrafi
 66. ^ http://www.newkosovareport.com/20080218606/Politics/Macedonia-Kosovo-s-independence-is-acceptable.html
 67. ^ « Lajme - Telegrafi
 68. ^ Malajzia njeh Republikën e Kosovës (Albanian). Ministry of Foreign Affaires of the Republic of Kosovo (31. Tetor 2008). Vizituar në 31. Tetor 2008.
 69. ^ Malaysia Recognises Kosovo Independence kosovothanksyou.com 30 October 2008
 70. ^ Malaysia Recognises Kosovo Independence balkaninsight.com 31 October 2008
 71. ^ tehran times : Micronesia recognizes independence of Kosovo: foreign ministry
 72. ^ B92 - Info - Micronesia recognizes Kosovo
 73. ^ Micronesia recognizes Kosovo independence | Politics
 74. ^ Comunicado de prensa sobre reconocimiento de la República de Kosovo. Ministry of Foreign Affairs, Panama (16. Janar 2009). Vizituar në 16. Janar 2009.
 75. ^ Maldives extends full diplomatic recognition to the Republic of Kosovo. Ministry of Foreign Affairs, Republic of Maldives (19. Shkurt 2009). Vizituar në 19. Shkurt 2009.
 76. ^ "Presidenti i Republikës së Palausë, z. Toribiong i dërgoi Presidentit Sejdiu letrën e njohjes" president-ksgov.net 09 March 2009 Link retrieved 09 March 2009 (Albanian)
 77. ^ Gambia njeh pavarësinë e Kosovës. Ministria e Punëve të Jashtmee=Albanian (7. Prill 2009). Vizituar në 7. Prill 2009.
 78. ^ Arabia Saudite njeh pavarësinë e Kosovës. RTK (20. Prill 2009). Vizituar në 20. Prill 2009.
 79. ^ "Comores recognizes Kosovo", Kosova New Report, 2009-05-18. Korrigjuar më 2009-05-18. 
 80. ^ "BAHRAIN RECOGNIZES KOSOVO", Bahrain News Agency, 2009-05-19. Korrigjuar më 2009-05-19. 
 81. ^ Jordan confirms the recognition of Kosovo. The Kosovo Times (8. Korrik 2009). Vizituar në 8. Korrik 2009.
 82. ^ Dominican Republic recognizes Kosovo. New Kosova Report (11. Korrik 2009). Vizituar në 11. Korrik 2009.
 83. ^ New Zealand recognizes Kosovo independence | Politics
 84. ^ http://www.ks-gov.net/MPJ/?page=1,4,404 Republika e Malavit njohu Kosovën, shtet të pavarur dhe Sovran
 85. ^ Republika Islamike e Mauritanisë njohu Republikën e Kosovës (Albanian). Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Kosovo (13. Janar 2010). Vizituar në 13. Janar 2010.
 86. ^ Njohja e Republikës së Kosovës nga Mbretëria e Swazilandit - Lajmet - Ministria e Punëve të Jashtme - Kosova
 87. ^ Zëri • INFO - Ditari - Politikë - Kosovën e ka njohur Republika e Vanuatus
 88. ^ Republika e Xhibutit njohu Republikën e Kosovës (Albanian). Koha (8. Maj 2010). Vizituar në 8. Maj 2010.
 89. ^ Republika e Somails njohu Republikën e Kosovës (Albanian) (19. Maj 2010). Vizituar në 19. Maj 2010.
 90. ^ Hondurasi njeh Republikën e Kosovës - Lajmet - Ministria e Punëve të Jashtme - Kosova
 91. ^ Republika e Kiribati njohu Republikën e Kosovës (Albanian). Telegrafi (23. Tetor 2010). Vizituar në 23. Tetor 2010.
 92. ^ Tuvalu njohu Republikën e Kosovës (English). Minsitia e Punëve të Jashtme (19. Nëntor 2010). Vizituar në 18. Nëntor 2010.
 93. ^ Katari njohu Republikën e Kosovës - Lajmet - Ministria e Punëve të Jashtme - Kosova
 94. ^ Guiné-Bissau njohu Republikën e Kosovës (Shqip). Minsitia e Punëve të Jashtme (14. Janar 2011). Vizituar në 14. Janar 2010.
 95. ^ Republika e Kosovës vendos marrëdhënie diplomatike me Sulltanatin e Omanit (Shqip). Minsitia e Punëve të Jashtme (4. Shkurt 2011). Vizituar në 4. Shkurt 2010.
 96. ^ Principata e Andorrës njeh pavarësinë e Kosovës (Eng). Minsitia e Punëve të Jashtme (8. Qershor 2011). Vizituar në 8. Qershor 2010.
 97. ^ Njohja e 77-të për Kosovën vjen nga Afrika Qendrore (Shqip). Telegrafi (22. Korrik 2011). Vizituar në 22. Korrik 2010.
 98. a b Kosova njihet nga Guinea Conacry dhe Republika e Nigerit (Shqip). Zëri (16. Gusht 2011). Vizituar në 16. Gusht 2010.
 99. ^ Republika e Beninit shteti i 80 që njeh pavarësinë e Kosovës (Shqip). Ministria Punëve të Jashtme (18. Gusht 2011). Vizituar në 18. Gusht 2010.
 100. ^ Santa Lucia shteti i 81 anëtar i OKB-së që e njeh Republikën e Kosovës (Shqip). Ministria Punëve të Jashtme (19. Gusht 2011). Vizituar në 19. Gusht 2011.
 101. ^ Konfirmohet njohja e Kosovës nga Republika e Gabonit (Shqip). Ministria e Jashtme (13. Tetor 2011). Vizituar në 15. Shtator 2011.
 102. ^ Nigeria e njohu Kosovën (Shqip). Gazeta Express (12. Shtator 2011). Vizituar në 12. Shtator 2011.
 103. ^ Bregu i Flidishtë njeh Kosovën (Shqip). IndeksiOnline (21. Shtator 2011). Vizituar në 21. Shtator 2011.
 104. ^ KUVAJTI NJEH KOSOVËN (Shqip). KTV (11. Tetor 2011). Vizituar në 11. Tetor 2011.
 105. ^ Republika e Ugandës njohu pavarësinë e Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës
 106. ^ Republika e Ganës, shteti i 86 që njeh pavarësinë e Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës
 107. ^ Gjatë vizitës në Haiti, Ministrit Hoxhaj i konfirmohet njohja nga ky shtet, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës
 108. ^ Nota verbale, Zëvëdës Kryeministri i Parë i Kosovës
 109. ^ Brunei Darussalam njohu pavarësinë e Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, 25.04.2012
 110. ^ Çadi njeh Republikën e Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, 01.05.2012
 111. ^ Papua Guinea e Re konfirmon zyrtarisht njohjen e Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, 28.10.2012
 112. ^ Vendimi i njohjes u publikua nga kryministri i Papua Guineas së Re, Peter O'Neill, më datë 3 tetor, por letra kryministrit Thaçi ka mbërritur më datë 28 tetor 2012.
 113. ^ Republika e Burundit njeh Republikën e Kosovës, Zëvendëskryeministri i parë i Republikës së Kosovës, 28.10.2012
 114. ^ Nota Verbale, Zëvendëskryeministri i parë i Republikës së Kosovës (në frengjisht)
 115. ^ Timori Lindor njeh pavarësinë e Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, 09.11.2012
 116. ^ Saint Kitts dhe Nevis njeh pavarësinë e Kosovës, Diplomacia e Kosovës, 14.11.2012
 117. ^ Republika e Fixhit njeh Republikën e Kosovës si shtet sovran, Diplomacia e Kosovës, 19.11.2012
 118. ^ Dominika njeh pavarësinë e Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës
 119. ^ [3], Ministria e Punëve të Jashtme e Pakistanit
 120. ^ http://www.mofa.gov.tw/webapp/content.asp?cuItem=30377&mp=6%7Ctitle=MOFA Statements|publisher=Ministry of Foreign Affairs, Republic of China
 121. ^ http://www.voafanti.com/gate/big5/www.voanews.com/chinese/w2008-02-20-voa57.cfm%7Ctitle=Newly independent Kosovo would like to establish relation with Mainland China
 122. ^ "Taiwan recognises Kosovo independence", Tiraspol Times, 2008-02-18. Korrigjuar më 2008-02-20. 
 123. ^ "The Government of Taiwan Congratulates Kosovo on Gaining Independence", Ministry of Foreign Affairs of the Republic of China, 2008-02-18. Korrigjuar më 2008-02-18. 
 124. ^ Zëvendësministri Selimi priti përfaqësuesit e Rendit të Kalorësve të Maltës, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Kosovo
 125. ^ President Talat’s Message on Kosovo’s Declaration of Independence, Presidency of Northern Cyprus, February 18 2008
 126. ^ EUobserver.com / Foreign Affairs / EU fudges Kosovo independence recognition
 127. ^ http://www.euractiv.com/en/enlargement/serbia-russia-fury-kosovo-independence-draws-near/article-170333%7Ctitle=Serbia, Russia fury as Kosovo independence draws near
 128. ^ EUobserver.com / Foreign Affairs / EU Kosovo mission to start Saturday morning
 129. ^ Kosovo Delegation Appears In European Parliament With “Independent Kosovo” Flag : e Yugoslavia
 130. ^ http://www.blic.co.yu/news.php?id=2236
 131. ^ IMF recognizes Kosovo, begins to weigh membership | Reuters
 132. ^ Transcript of a Press Briefing by Masood Ahmed, Director, External Relations Department, International Monetary Fund
 133. ^ http://www.nato.int/docu/pr/2008/p08-025e.html%7Ctitle=Official NATO Statement as of 18-2-2008
 134. ^ http://www.nasdaq.com/aspxcontent/NewsStory.aspx?cpath=20080218\ACQDJON200802181117DOWJONESDJONLINE000296.htm&selected=9999&selecteddisplaysymbol=9999&StoryTargetFrame=_top&mkt=WORLD&chk=unchecked&lang=&link=&headlinereturnpage=http://www.international.nanasdaq.com: Islamic Bloc Backs Kosovo Independence
 135. ^ Turkey lobbying for stronger Muslim support for Kosovo
 136. ^ OKI rezolutë për Kosovën; Meta: Shtim njohjesh « Lajme - Telegrafi
 137. a b http://www.mfa.gov.yu/Bilteni/Engleski/b190208_e.html#N19
 138. ^ http://www.osce.org/item/29762.html%7Ctitle=OSCE Press Release: Kosovo must remain multi-ethnic 19-2-2008

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)