DOM VITOR SOPI : MASAKRA E ROGOVES 1941Duke menduar per ngjarjen tronditse të histories së kishes Zojes Rruzare në Bishtazhin ku sherbej per afer dy dekada,me knaqësi e pranova ftesen nga z. Nue Oroshi për të mbajtur një kumtes mbi ngjarjen e hidhur–masakra e besimtarve shqiptar katolik në xhami të Rogoves, gjatë PASHKVE te vitit 1941.
Në kroniken e meshtarit te asaj kohe don Lukë Filiqi, i cili ne jeten e vet meshtarake e nderoj sakrificen e tyre duke i shkruar me dor te vet emrat e besimtarve, që u masakruan edhe pse krejtësisht të pafajshëm , vetem pse ishin shqiptar dhe katolik.
Masakra ishte nga urrejtja ndaj identitetit dhe fesë së tyre(don L.Filiqi).
Sistemi i patenzot në mënyr ma te eger ushtronte tortura, përbuzje dhe përdorte të gjitha mekanizmat per te larguar grigjen nga doktrina kristjane.Nuk është rastesisht dita e Pashkve kur ndodhë kjo masaker ,e cila lëndojë tërë këtë trev në diten ma te madhe të besimit te tyre.Vertet është mrekulli si mbijetoj ky popull, pas sa burgosjeve, interrnime , persekutime të ndryshme por në veqanti intelegjensa e besimit katolik dhe kreu i kishes katolike që ishte përndjekur ne kontunitet në menyr ma barbare.
Motivi kryesor që e ushqente qendresen per fe dhe atëdhe ishte dëshmija e herojit ton Gjergj Kastrijoti Skenderbeu.Të cilin e admironte edhe kreu i kishes katolike kur papa KALISTI III e quajti Athleta Christi , si edhe shumë martir që sakrifikuan jeten dhe nuk devijuan nga idintiteti I tyre shqiptar kristjan. Ja personalitetet te egzekutuar pa kurr një shkak, por vetem pse e ruanin idintitetin dhe fejën katolike , në këto troje. Po e sjellim një deshmi faktike.

1 Tom Lushi, kryetar I Shoqëris së eukaristisë Shenjtë, biri I Ndue Nikolls, më besim katolik, lindur në vitin 1904 në bishtazhin ku dhe banonte në moshen 37 vjeqare , të Premten e Madhe, me 11 prill 1941; në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të RogovËs me bajonete është bërë kortarë kortarë. ishte I rrefyer dhe knguar të Diellen e Larit, me 6 prill 1941. Krah. librin e të lindur nr rrjedhës 569 per vitin 1904.Nga I nënshkruar Dom luka Filiq –famullitar është varrosur në talec më 18. prill 1914.

2 GJONI biri I mark nokës, me besimi I krishterë katolik lindur në vitin 1891 në bishtazhin, më banim ne bishtazhin të Premten e Madhe, me 11 prill 1941; në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të RogovËs me bajonete është bërë kortarë kortarë. Kra librin e të lindurve nr rrjedhës 545 për vitin 1889. Nga I nënshkruari I Dom Luka Filiq –famullitar është varrosë në talec me 18 prill 1914

3 MARKU I biri I Çup hilit me besimi katolik lindur në Smaq, me vitin 1891 , me banimi në bishtazhin , të Premten e Madhe, me 11 prill 1941 në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të RogovËs me bajonete është bërë kortarë kortarë. Krah . libirin e të lindurve, nr rrj 615 për vitin 1891. Me 18 prill 1941 është varrosur në Talec nga famullitari I nënshkruar Dom Luka Filiq.

4 MIKELI I biri I Çup Hilit me besimi katolik lindur në Fshaj , në vitin 1906, në banim në bishtazhin të Premten e Madhe, me 11 prill 1941 në meri në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të Rogovës me bajonete është copë e grim Krah . librin e të lindurvë nr. rrj. 615 për vitin 1906. Nga I nënshkruari I Dom Luka Filiq –famullitar është varrosë në Talec me 18 prill 1914

5. LESHI , biri I Gjin Preqit me besimi katolik lindur në Romaja në vitin 1885, me banim nnë vitin 1885, me banim në Smaq , të Premten e Madhe, me 11 prill 1941 në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të RogovËs me bajonete është bërë kortarë kortarë. Krah I librin e te lindurvë nr rrj 485 për vitin 1885.Më 18 prill 1941 është varrosur në Talec , nga I nënshkruar Dom Luka Filiq – famullitar.

6 NOU , biri I Mark Vorfit me besimi katolik lindur në , Marmull më vitin 1906, me banim në Fshaj, Premten e Madhe, me 11 prill 1941; në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të RogovËs me bajonete është bërë kortarë kortarë. ishte I rrefyer dhe knguar të Diellen e Larit, me 6 prill 1941. Krah. librin e të lindur nr rrjedhës 465, pë vitin 1906 Më 18 Prill është varrosë në Talec I Nga I nënshkruari I Dom Luka Filiq –famullitar

7 LLESHI, I biri I Mark Gjokës, me besim katolik I lindur në 1858 në Osek në bani në Fëshaj Premten e Madhe, me 11 prill 1941 , nga terroristët e Serbisë është vrarë me plumi të pushkës në Gradish . Krah . librin e të lindurvë, nr rrj, 468 për vitin 1858. Më 18 prill 1941 është varrosë në Talec, I Nga I nënshkruari I Dom Luka Filiq –famullitar

8 ZEFI I biri Gegës Pjeter Radit me besim katolik, I lindur në vitin 1900 në Smaq ne bani në Bishtazhi te premte e madhe, me 11 prill 1941 , ne meri nga fesë ‘in odium fidel’ nga terroristët e Serbis është në xhami te Rogoves I lidhum këmbë e duarësh me bajoneta është bëtë kortarë – kortarë, duke ja pre edhe koken. Krah. librin e të lindurve nr. rrj 573, për vitin 1910. me 18 prill 1941 është varrosur në Talec nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

9MARKU .biri I Zef Nout me besim katolik lindur në 2 mars 1910 në Bishtazhin, ku edhe banote, të Premten e Madhe, me 11 prill 1941; në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të Rogovës I lidhu këmb e duarsh, me bajoneta është bërë kortarë–kortarë ; krah,librin të lindurve nr.rrj 561 , për nr.rrj 561 , për vitin 1910.Me 18 prill 1941 , është varrosur në Talec nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

10 PALI , biri I Zef Nout, me besim katolik lindur në vitin 1913 në Novosellë të poshtme me banim në Bishtazhin të Premten e Madhe, me 11 prill 1941; në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë në xhamin të Rogovës I lidhu këmb e duarsh, me bajoneta është bërë kortarë–kortarë ; Krah.librin e te lindurve., nr rrj 561 për vitin 1913 .Më 18 prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruar Dom Luka Filiq –famullitar

11 NOU , biri I Mark Çunit me besim katolik, lindur në Smaq në vitin 1895, me banim në Bishtazhin, të Premten e Madhe, me 11 prill 1941; në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terroristetë e Serbisë në xhamin të Rogovës me bajoneta është bërë kortarë–kortaë. Krah librin e te lindurv nr. rrj . 603 . për vitin 1895. më prill 1941 , është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari I Dom Luka Filiq –famullitar

12GJERGJI I biri I Mark Çupit më besim katolik, lindur në Firzë në viti 1920 me banim në Bishtazhin, të Shtunden e Madhe, me 12 prill 1941, në në mëri ndaj fesë ‘in odium fidel ‘ nga terrorisetë e Serbisë është bërë copa e grima nga plubat e pushkes . Krah librin e të lindurve, nr rrj . 569 , për vitin 1920. 18 prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruar Dom Luka Filiq –famullitar

13 BINAKU biri I Nikollë Gjokës (Lushit) me besim katolik lindur në Novosell të Epërme në vitin 1893, në banim në Bishtazhin të Shtunden e Madhe, me 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. . Krah. Librin e te lindurvë, nr rrj 569, për vitin 1893. Më 18 prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

14 PRENI I Biri I Binak Laskut, me besim katolik I lindur në Bishtazhin të Shtunden e Madhe, me 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës, Krah. Librin e te lindurvë, nr. rrj.589, për vitin 1941. është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

15. ZEFI I biri I Kolë Gjokës, me besim katolik I lindur në ne Smaq nk viti 1893, në banim ne Smaq, të Shtunden e Madhe, me 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës, Krah. Librin e te lindurvë, nr. rrj. 635, për vitin 1893. . Më 18 prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

16. PASHKU I biri I Kolë Gjokës me besim katolik I lindur në ne Smaq në viti 1902, në banim ne Smaq, të Shtunden e Madhe, me 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës, Krah. Librin e te lindurvë, nr. rrj 523 për vitin 1902 . Më 18 prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

17 PRENKU I biri I Frrok Kolës(Laskut) me besim katolik I lindur në ne Mejë në viti 1907 , me banim ne Smaq (si më I larti ). Krah. Librin e të lindurve nr. rrj .523 për vitin 1907 (ut supra –si më I larti )

18 NOU I biri I Gjin Kolës (Laskut) me besim katolik I lindur në Mejë në viti 1907 , me banim ne Smaq (si më I larti ). Krah. Librin e të lindurve nr. rrj 517, për vitin 1907 ut supra –si më I larti

19 GJONI , I biri I Gjin Kolës (Laskut) I lindur në Kusar në vitin 1909, me banim ne Smaq ……… si më I larti. Krah libri I te lindurve nr rrj 517, për vitin 1909 ut supra –si më I larti

20 TUNA I biri I Gjin Kolës (Laskut) I lindur në Bishtazhin në vitin 1912, ku edhe banonte …. (si më I larti ) Krah libri I te lindurve nr rrj 517 .për vitin 1915. ut supra –si më I larti.21NIKOLLA , biri I Gjin Kolës(Laskut)lindi në Bishtazhin Në vitin 1915, me banim në Smaq (si më I larti). krah. librin e të lindurve nr rrj 517 për vitin 1915. Ut supra–si më I larti

22 MUSA I biri I Gjin Kolës (Laskut) lindi ne Smaq në vitin 1917, me banim në Smaq

23 PALUSHI , biri I Ukë Noci (Bezhi) me besimi katolik lindur në , Marmull më 12 Qeshor 1916 me banim në Doli të DIELËN E PASHKËVE , me 13 prill 1941, më në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës, Krah. Librin e te lindurvë, nr. rrj 103, per vitin 1916. Më 19prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

24 NOU I biri I Frrok Prenit me besimi katolik lindur në Shpenadi në vitn 1912, me banim në Kushavec të DIELËN E PASHKËVE , me 13 prill 1941, më në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës, Krah. Librin e te lindurvë, nr. rrj. 401 per vitin 1912. Më vitin 1912. Me 19prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

25 DEDA biri I Ndue Prenit me besimi katolik lindur në Shpenadi në vitin 1912, me banim ne Kushavec të DIELËN E PASHKËVE , me 13 prill 1941, më në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës, Krah. Librin e te lindurvë, nr . rrj 123, per vitin 1910. Më Më 19prill 1941, është vorrosur në Talec, nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

26.NIKOLLA I biri I Pren Nikollës(Biqi) , me besim katolik , lindur në dol në vitin 1915 , me banim ne Dol te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës, Krah. Librin e te lindurvë, nr. rrj 65, per vitin 1915. më 1915. më 17 Prill1941 asht vorrosur në Moglicë nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullitar

27 MARTINI I biri I Zef Mark Lekës lindur ne Dol ku edhe banonte te Shtunden e Madhe më 11prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. krah I librin e të lindurve nr.97, per vitin 1913. 17 Prill1941 17 Prill1941 është vorrosur në Moglicë nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullita

28 PRENKU I biri I me besim katolik , lindur në 1898 në Dol me banim ne Dol te Shtunden e Madhe më 11prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. krah I librin e të lindurve nr rrj 121, per vitin 1898 17 Prill 1941 është vorrosur në Moglicë nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullit

29 MUSA I biri I Nout Prenkës, lindur në vitin 1918 në Dol me banim ne Dol te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. krah I librin e të lindurve nr rrj 123 për vitin 1918 Më 16 Prill 1941 është vorrosur në Moglicë nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullit

30 NIKOLLA, biri I Mark Bibës , lindur në vitin 1893 ne Dol me banim ne Dol te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. krah I librin e të lindurve nr rr 115 pë vitin 1893 .

31 LEKA biri I Mark Bibës , lindur në vitin 1905 ne Dol me banim ne Dol te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. krah I librin e të lindurve nr rrj 115, per vitin 1905. Me 16 Prill 1941 është vorrosur në Moglicë nga I nënshkruari Dom Luka Filiq –famullit

32 TOMA I biri I Noc Bezhit lindur në vitin 1874 ne Dol me banim ne Dol . Të DIELËN e të NGJALLURIT ZOTIT TON JEZU KRISHTIT, me 13 prill 1941, nga si me I larti

33 NOU (Mani) biri I Prek Tahirit lindur ne rrogov në vitin 1888, me banim ne Dol (si me I larti )

34NDRECA (LILI) biri I Prek Tahirit lindur ne rrogov në vitin 1888, me banim ne Dol (si me I larti )

35 TOMA I biri I Ndrek Gjinit (Paluca) lindur në vitin 1899 në Dol, me banim ne Dol (si me I larti )

36 TUNA I biri I Nrek Gjinit (Paluca) , lindur në Krushevë te Vogel, në vitin 1901, me banim në dol …..

37 GJOKA, biri I Nikoll Lleshit, lindur në vitin 1891 ne Skortull–Gjugja, me banim ne Dol Të DIELËN E PASHKËV .. (si me I larti )

38 GJOKA biri I Pren Lleshit I lindur në vitin 1891 në Skortulla–Gjugja , me banim ne Dol Të DIELËN E PASHKËV…. të gjith këta jan varrosur në MOKLIC më 15 prill 1941. Varrimi I tyre është bërë nga familjaret dhe fare fisi.

39. DODA biri I prek Nikolles Alijës, lindur ne Kusar në vitin 1883, me banim ne Kusar Të DIELËN e të NGJALLURIT ZOTIT TON JEZU KRISHTIT, me 13 prill 1941 në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. . Nga familjaret dhe fare e fis I tij është varrosur në Moklicë, me 18 prill 1941.

40. GJONI biri I Prenk Nikollës , lindur në vitin 1881 në Çeriki , me banim në Kusar të DIELËN. E TË NGJALLURIT ZOTIT TON JEZU KRISHTIT, më 13 prill 1941, në mëri e ndaj fesë ‘in odium fideli’nga terrorisët e Serbisë është vrarë Nga familjaret dhe fare e fis I tij është varrosur në Moklicë, me 18 prill 1941.

41. SIMONI I biri I Gjokë Nikollës , lindur në Kusar në vitin 1884, me banim ne Kusar Të DIELËN si me I larti

42 KOLA I biri I Gjokë Nikollës , lindur në Kusar në vitin 1884, me banim ne Kusar Të DIELËN si me I larti

43 TOMA I biri I Gjokë Nikollës lindur në Kusar në vitin 1905, në REZINA ne banim ne Kusar me I larti

44 ÇUNI I biri I Dedë Ndrecës lindur në Kusar në vitin 1868, me banim ne Kusar 9si me I larti )

45 FRANA I biri I Nrec Dedës lindur në Kusar në vitin 1868, me banim ne Kusar (si me I larti )

46 ZEFI I biri I Tuc Markut, lindi ne Planqorr në vitin 1909, me banim në kusar (si me I larti ). Të gjithë këta jan te varrosur nga familjaret e tyre, më 18 prill 1941

47 NRECA I biri I Dedë Bardhecit, lindur ne Dujak në vitin 1886 , me banim ne Marmull me besim katalik Të DIELËN e të NGJALLURIT ZOTIT TON JEZU KRISHTIT, me 13 prill 1941 në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. . Me 18 prill 1941 nga familjaret e ti është varosu ne kopshtin e vet .

48MARKU I biri I Gjin Markut, lindur në vitin 1864 në Velezhë, me banim në Marmull Të SHTUNDËN E MADHE , me 12 prill 1941 (si më I larti ), ,E 18 prill 1941 nga familjaret e ti është varrosur ne kopshtin e Ndrecës Ded Bardhecit .

49 GJERGJI I biri I mark Nikollë Rrasit , lindur në Firez ne vitin 1889, me banim në Marmull Të DIELËN e të NGJALLURIT ZOTIT TON JEZU KRISHTIT, me 13 prill 1941 (si më I larti). Me 14 prill nga familjart e vet është varrosur në Kodranesh.

50 UKA biri I Ndrec Markut, lindur në Marmull ne vitin 1909, me banim në Marmull Të DIELËN e të NGJALLURIT ZOTIT TON JEZU KRISHTIT, me 15 prill 1941 (si më I larti). Me 14 prill nga familjart e vet është varrosur në Kodranesh.

51 NIKOLLA biri I Ndrec Markut lindur në Marmull ne vitin 1900, me banim në Marmull Të DIELËN e të NGJALLURIT ZOTIT TON JEZU KRISHTIT, me 15 IV. 1941 , nga disa femra është varrosur në Kodranesh.

52 PRENUKU biri I Palok Lleshit lindur në Bishtazhin ne vitin 1910, me banim në Marmull..(si me I larti) , nga disa femra është varrosur në Kodranesh, më 15 prill 1941.

53 HILI biri I Nikoll Dedës lindur në Kusar, Në vitin 1888, me banim ne Marmull , (si më I larti ) nga disa femra është varrosur në Kodranesh, më 15 prill 1941

54 NOU, biri I Prenk Nikollës lindur në Merdit, në vitin 1893, me banim në Marmull (si më I larti ) nga disa femra është varrosur në Kodranesh, më 15 prill 1941

55 ZEFI biri I Nue Prenk Nikollës, lindur në Dol në vitin 1922, me banim ne Marmull , (si më I larti ) nga disa femra është varrosur në Kodranesh, më 15 prill 1941

56 . PJETERI biri I Lesh Nout, lindur në Marmull në vitin 1906, me banim ne Marmull , (si më I larti ) nga disa femra është varrosur në Kodranesh, më 15 prill 1941

57 NDRECA , biri I Mark Sherrit lindur në Kushnin ne vitin 1908 në banim ne Bordosan te PREMTEN E MADHE e më 11 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës. Disa Shqiptar të fesë muhamedane më 17 prill 1941 e varruan trupin e tij jashtë qytetit të Gjakovës

58 MARKU biri I Prenk Nrecës , lindur ne Zllakuqan Në vitni 1908, me banim ne Bordosan, te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941, në meri ndaj fesë ‘in odium fideli ‘ nga terrorisetët e Serbisë është bërë vrarë nga plumbat e pushkës nga disa gra . është varrosur në Kodranesh, më 15 prill 1941.

59. PRENI biri I Bibë Prek Krasniqi, lindur në Bisak në vitin 1870, , me banim ne Bordosan te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941….. (si ne I larti )

60 BIBA biri I Pren Bibës , lindur në Trava në vitin 1897, , me banim ne Bordosan te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941 nag nga (si ne I larti )

61. GJOKA biri I Pren Bibë Krasniqi , lindur në Smaq në vitin 1914, , me banim ne Bordosan te Shtunden e Madhe më 12 prill 1941 në meri ndaj fesë ‘in odium fideli” (nga ma I larti)

62 DEDA biri I Jak Ndrec Kolës lindur në Marmull, në vitin 1912 është pushkatuar me 28 prill 1941. nag familjaret e ti asht varrosur ne Talec, me 30 prill 1941

63 .ZEFI biri I Pashk Mark Ndout, me besim I krishterë katolik, lindi në Troshan me 6 mars 1941, me banim ne Troshan, me 18 mars 1941 është pushkatuar nga ushtrija gjermane. me 19 mars 1941 nga prindrit dhe familja .është varrosur ne Moklicë (NB. FOSHNJË)

64 PASHKJA bija e Gjon Prenk Kolës e lindur në Ujzë me 9 prill 1941 , me banim ne Ujzë.. Të. PREMTËN E MADHE , me 11 prill 1941 është vrarë nga ushtarët gjermane. Të SHTUNËN MADHE me 12 prill 1941, famijaret e saj e vorrosen ne Talec ………

Libri : defunktorum, viti 1941 nr.28–78 fq, 94–101.

Për mua dhe pë atë plejadë trimash–burra nga kjo trev, sikurse edhe për të gjith besimtaret tjerë, heroizmi dhe vujtjet e ketyre martirëve prore qen frymëzim I jetës ungjillore.Në fakt, deshmija e tyre është temë e përhershme edhe e punës dhe e jetës sonë liturgjike, sepse tekë e fundit ”Gjaku I martirërve është fara e të krishtërve” ( Sanguis martyrum , semen christjanorum) . Sakrifica e kësaj bashkësije, të Zojës Rruzare e vitit 1941 është një shkëndi flakruse, që bënte drit më teper kur errësira ishte më e madhe .Në këtë mënyrë shihet qartë se në asnjë pikë nuk qendron më afer historija e Kishës me historijen e popoulit shqiptar se në gjakun e derdhur të martirëve.

Ketu qendron shpresa per nje te ardhme ma te mire,per tere ata qe nuk harruan atdheun dhe virtytet me te cilat kuptimesohet cdo sprov dhe sakrifice.I rand ishte lendimi,aq edhe me I thelle sepse ndodhi diten e Pashkeve,sikur edhe shume sulme qe ju bene kesaj grigje dhe prisave te tyre,deri ne ditet e fundit te perndjekjeve.Por pas qendrimit ne sprova,pritet shperblimi qe mund ta jep vetem Zoti.Pra nuk ka shperblim me te madhe se LIRIA, prandaj e tere kjo krajate do te kuptimesohet me lirin e keti pupulli qe te jetoje ne ato virtyte e vlera te barabareta me te tjeret.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)