Halil Matoshi: Mos i vajtoni kosovarët që po largohenAlma Bajrami

Analisti dhe njëri prej opinionistëve të përhershëm të emisionit Click të RTV21, Halil Matoshi, në një intervistë për portalin e RTV 21 thotë se migrimi i kohëve të fundit nuk është një fenomen për të cilin duhet të vajtojmë.
Ai thotë se në një situatë të tillë të krijuar qeveria e Kosovës duhet të kërkojë nga vendet e BE-së që ti pajisë qytetarët e Kosovës me vizë pune. Ai arsyet e migrimit e sheh si politike dhe sociale.
Intervista e plotë me z Matoshi

Si e komentoni fluksin e madh të migrimit ilegal të shtetasëve kosovare ?
• Së pari nuk është një fenomen që duhet të na bëjë të vajtojmë, sepse secili individ e gëzon të drejtën universale për ta kërkuar lumturinë e vet (liria per ose liria ekonomike), së dyti e drejta e azilit është po ashtu një e drejtë e pranuar botërisht dhe së treti vet Europa është një gjeografi emigrimesh, ku secili vejn dhe nuk ikën – por rri. Realisht kosovarët nuk janë sivjet më të varfër se vjet ose parvjet, janë në të nëjtin stadart, mirëpo në krahasim me vitet ë mparshme, sivjet qytetarëve u është vjedh edhe shpresa dhe aty ku nuk ka shpresë, vështirë se pranon të jetojë dikush normal…

• Sipas jush, cilat janë arsyet që po ikin qytetarët tanë nga vendi ?

• Motivet janë kryesisht të natyrës sociale, duke qenë se është rritur papunësia njëherësh edhe paperspektiva, qytetarët druajnë se Kosova po shkon drejt një krize të thellë sociale; Mirëpo pas një krize gajshtëmaujshe institucionale edhe atmosfera politike është bërë e pajetueshme në Kosovë.

• Çfarë mendoni që duhet të ndermirret ,që të ndalet ky fenomen ?

• E para, Qeveria e Kosovës duhet të hartojë një plan emergjent që t’i apelojë vendet e fuqishme të BE-së, për t’i pajisur një numër kosovarësh me viza pune për 3-6 muaj për ta zbutur kështu sadopak mjerimin ekonomik në vend,Së dyti të fillojë të rrisin besimin e shtetasve në institucionet e shtetit, përkatësisht që ta rikthejë atë besim dhe së treti duhet të krijojë një fond ndihmash, për strehim dhe ushqim atyre që mund të kthehen duke mos ua njohur shtet përkatëse të drejtën në azil.

• Si ndikon migrimi ilegal ,në procesin e liberalizimit të vizave?

• Natyrisht që një vend si Kosova që nuk ka krijuar persepektiva të qarta për të rinjtë dhe që nuk mundet me politika kombëtare të punënsimit dhe aspekteve tjera seociale të zvogëlojë ose të zhduk fare fenomenin e azilkërkimit, e ka tepër të vështirë që të hyjë në procesin e liberalizimit të vizave.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)

Legjenda e Mujit dhe Halilit