Zbulohen 6 lloje të reja koronavirusesh te lakuriqët e natës

Për herë të parë, studiuesit e Programit Global të Shëndetit Smithsonian, kanë zbuluar gjashtë koronavirusë të rinj në lakuriqët e natës në Myanmar.
Sipas autorëve, koronaviruset e zbuluara rishtazi nuk janë të lidhura ngushtë me sindromën e rëndë të frymëmarrjes akute (SARS CoV-1), sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS) ose SARS-CoV-2.
Mirëpo, këto gjetje do të ndihmojnë për të kuptuar me tepër rreth koronavirusit që ka gjunjëzuar botën dhe llojet e ndryshme tëkëtij virusi.
Shumë viruse të saj mund të mos paraqesin rrezik për njerëzit, megjithatë, thuhet se koha mund të kursehet përmes zbulimit të hershëm.
“Sa më shumë dimë për viruset tek kafshët e egra, si bëhen mutantë dhe si përhapen në specie të tjera, aq më mirë mund të zvogëlohet potenciali i tyre pandemik”, tha Marc Valitutto, autori kryesor i studimit të botuar në revistën Plos One.

“Pandemitë virale na kujtojnë gjithashtu sa ngushtë shëndetësia e njeriut është e lidhur me shëndetin e jetës së egër dhe mjedisin”, u shpreh Valitutto.
Ekspertët vlerësojnë se mijëra viruse të koronës, shumë prej të cilave ende nuk janë zbuluar, janë të pranishëm të lakuriqët.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)