"E vetmja e vërtetë është ajo që ATA e lejojnë!"


Rrymat radikale të islamizmit

"E vetmja e vërtetë është ajo që ATA e lejojnë!" (George Orwell)

“Ne jetojmë në një shekull, kur fshehja e së vërtetës të mbron më mirë sesa ligjet dhe të siguron më shumë se pafajësia" – RIVAROL

Shkruan: Fahri XHARRA

Ne shqiptarët myslimanë kemi praktikuar ato pak rite të mbetura nga okupimi shumëshekullor turko-islamik dhe jemi ballafaquar me problemet e vërteta të jetës, qoftë për një mbijetesë apo një jetë më të mirë. Vlerësimi i të huajve ishte se jemi “myslimanë të lehtë”. Por, çfarë u mendua kur na quajtën “myslimanë të lehtë”? Apo ishte thjeshtë një arsyetim për përkrahje? A duhet të përmend disa nga faktet që neve na bëjnë “myslimanë të lehtë” e të njihemi dhe të pranohemi si evropianë të civilizuar? Jo. Bota e qytetëruar me sinqeritetin e saj i di të gjitha.
Por ç’po ndodh me ne, në tokat mbarëshqiptare? Jemi të ballafaquar me nivel të lartë të papunësisë, kemi mbetur fukarenj, nuk kemi stabilitet politik; kudo që shkel në tokat tona jemi të mjerë. E vërtetë apo jo? A i dinë fqinjët tanë këto? A i dinë edhe miqtë tanë në Evropë? OH SA MIRË TË JESH SHQIPTAR. Por, pse ne të përkrahim rrymat më radikale të islamizmit? Pse te jemi uahabi ( wahhabi)? Kush janë uahabitë? Si lindi kjo rrymë e skajshmërisë islame? Kush e përkrah atë? A na duhet neve si myslimanë të moderuar që jemi dhe si të tillë na pranon edhe civilizimi Evropian, të ngërthehemi me rrymat më të papëlqyera myslimane në botë?
Si lindi Wahhabizmi?
Shkrimi e ka për qëllim njohjen me një rrymë Islame të krijuar në Arabinë Saudite, e që daton bukur moti, rrymë e cila nuk shikohet me sy të mirë nga një numër i madh i shteteve islamike. Si lindi Wahhabizmi? Muhammad ibn Abd al-Wahhab (v. 1792) ishte i pari ekstremist dhe fundamentalist islamik. (De Long –Bas, J.Natana, Islami Wahhabist Oxford 2004) Abdel al-Wahhabi e krahasonte veten me Profetin Muhamed (?). A.Wahhabi, pika qendrore e lëvizjes së tij dhe e reformës ishte parimi që çdo ide e shtuar në Islam pas shekullit të tretë të kohës së myslimanëve (rreth 950 p.s.k”) ishte i rremë dhe duhet të eliminohen. Myslimanët, që të jenë myslimanë të vërtetë, duhet t'i përmbahen vetëm dhe vetëm në mënyrë rigoroze besimit origjinal. Arsyeja për këtë qëndrim ekstremist, dhe përpjekjet e Wahhabit dhe reformës së tij, ishin një numër i praktikave të njohura të kohës, të cilat ai besonte se ishin para-islamike si: lutja e shenjtorëve të ndryshëm, pelegrinazhet në varre dhe në xhamitë e veçanta dhe flijimet e ndryshme. Besimtarët e rinj shekullarë janë shumë të anatemuar nga trashëgimtarët e Wahhabit. Përkrahësit e Wahhabizmit janë kundër modernizmit, shekullarizimit dhe të gjitha përparimeve, të cilat e kundërmojnë wahhabizmin. Me ardhjen e Wahhabizmit si doktrinë u krijua indiferenca për gjendjen e të vejave dhe jetimëve, dënimi i tradhtisë bashkëshortore në mënyra të vrazhda dhe dështimi për ta ndarë hisen e trashëgimisë në mënyrë të drejtë për gratë. Wahhabët e karakterizojnë gjithë këtë si xhahili, një term në Islam, i cili i referohet barbarizmit dhe gjendjes e injorancës që ekzistonte para ardhjes së Islamit.
Rryma e tij është edhe sot “asmuwahhidun” ose “unitare”. Çdo gjë tjetër ata e denoncojnë si risi heretike, apo”bidat”. Wahhabitë tronditet më tej në butësinë e përhapur në zbatimin e ligjeve tradicionale islame. “Vetëm ata që e ndjekin mësimin Wahhabi janë myslimanë të vërtetë dhe vetëm ata janë në rrugën e Allahut” (Martin, Richard C., ed., Encyclopedia of Islam and the Muslim World, Macmillan, 2004.) Muhammad ibn Abd al-Wahhab lindi në vitin 1702 në qytetin e al-Ujaniah, në regjionin Nagjd të gadishullit Arabik, tani veriu i Arabisë Saudite. Familja e tij që nga gjyshërit ishte një familje gjyqtarësh për çështje të fesë, në shkollën kryesore për mendimin legal të Islamit Sunii.
Cilat janë besimet kryesore sipas Myslimanëve Wahhabi?
Kurani dhe hadithet duhen të lexohen ashtu si janë, pa kurrfarë ndryshimi. Gruaja i nënshtrohet burrit dhe ajo e ka vetëm lirinë të jetojë, e të jetojë për të lindur fëmijë. “Gruas nuk i besohet”. Gjykatat muslime duhen të udhëhiqen vetëm nga Imamët.
Në Arabinë Saudite gjykatat janë të udhëhequra nga Wahhabitë e më i fuqishmi është stër-stërnipi i tij Abdyl Wahhabi. Sa na japin neve shqiptarëve krenari fetare, nëse ne valavohem me të gjitha rrymat fetare në botën arabe? Wahhabitë e (meshkujt) e kanë edhe veshjen e tyre, e cila i bënë që besimtarët të dallohen nga jo vetëm besimtarët e krishterë, por edhe nga ata myslimanë.
Për femra mos të flasim, se ato duhen t`i nënshtrohen një regjimi tejet nënçmues, e që për botëkuptimet tona shqiptare–evropiane janë të tejkaluara.
Çka na bënë neve shqiptarëve myslimanë të dallohemi nga myslimanët e tjerë të botës: Martesa ndërkushërinjsh: Është një fenomen i përhapur në botën islamike, diku i shprehur më shumë e diku më pak. Një zakon ky shumë i rrezikshëm për trashëgimi gjenetike, që praktikohet edhe në ditët e sotme. Martesa ndërkushërinjsh qëndron në atë se nëse vajza e vëllait të babës do të martohet me dikë tjetër jashtë familjes, duhet të marrë leje nga djali i axhës, nëse ai është për martesë. Ajo duhet të marrë bint` amnu-n (djalin e vëllait të babës) ose në rrugën tjetër të marrë ibën khal-in (djalin e vëllait të nënës).
E gjithë Lindja e Mesme është e lidhur me këtë veti të keqe të kushtit të martesës.
Në Siri, martesat mes kushërinjsh e mbërrin shkallën 70%, ndërsa, në Egjipt, 80% e martesave është me kushërinj. Kurse, kryeqyteti Kajro është më shumë i modernizuar në këtë aspekt. Në Palestinën tradicionale, nëse vajza nuk ka ibn-amnu (djali i vëllait të babës) atëherë duhet të gjejë martesë me ibn-khal (djali i vëllait të nënës).
Martesa me shumë gra (poligamia): Ligjet islamike në shumë shtete e lejojnë martesën ligjore deri me 4 gra. Shqiptarët myslimanë këtë rregull e kanë praktikuar vetëm kur gruaja e parë nuk ka lindur fëmijë. Edhe me këtë rast janë ndjekur parimet tona. Mbytja e gruas, publikisht me gurë. Jo në të gjitha vendet myslimane, por në ato ku sundon sheriati, praktikohet kjo mizori e sipërshënuar për gratë moralisht të “pandershme”. Sipas këtij ligji, mjafton vetëm fjala e burrit që po e mashtron gruaja dhe këshilli islamik i qarkut e merr vendimin “kapital”. Ai s`ka nevojë për fakte e as për dëshmitarë, gruaja e merr dënimin e “merituar”. Shqiptarët myslimanë e kanë zgjidhur ndryshe nga ata këtë problem: thjesht shkurorëzohen.
Gjymtimi gjenital i femrave: Në botën islame të Afrikës, Lindjes së Mesme, në disa vende të Azisë, gjymtimi gjenital i femrave është krucial në ritualin që tregon, sipas besimit popullor, për kontrollimin e seksualitetit të femrës. Mosha e vajzave para aktit të gjymtimit luhatet varësisht nga regjionet. Llojet e gjymtimit janë: Excisioni ose “sunna”, Excisioni ose Klitorideiktania, Infibulacioni dhe Intracisioni. Excisioni është një praktikë rituale që praktikohet në regjionet myslimane të Afrikës sahariane, subsahariane si dhe në Egjipt (95% të femrave), infibulacioni në Sudan, etj. Kjo praktikë nuk ka kurrfarë baze kuranore, por disa mundohen ta shpjegojnë ndryshe. Në një nga hadithet thuhet synetia është “sunna” (obligim) për meshkuj e “makrumah” për femra (nder ose një gjest i lartë i nderit). Përndryshe, praktikimi i tillë në sferën arabo-myslimane është kontestuar në nëntor 2006 nga Universiteti Al-Azhar i Kajros. Vend referimi shumë i rëndësishëm fetar në botën islame Universiteti Al Az-har) ka lansuar një fatwa (urdhër) që është kundër gjymtimit gjenital të femrave, të kualifikuar si krim i rëndë kundër njerëzimit dhe një sulm në vlerat e larta islamike. “Operimet” e gjymtimit kryhen nga njerëzit e pakualifikuar dhe në kushte higjieno-sanitare të tmerrshme. Çdo vit, 3 milionë femra të reja presin për aktin e shëmtimit. Pra, edhe këtë shëmtim shqiptarët myslimanë nuk e kanë përvetësuar. "E vetmja e vërtetë është ajo që ATA e lejojnë!".. (George Orwell.)
Stigmatizimi i femrës myslimane
A duhet te jemi krenarë me të parët tanë së paku me atë që kur e morën islamin nuk iu nënshtruan komplet diktatit “myslimanë” duke mos i jetësuar ato që u përmenden më lart. Stigmatizimi i femrës myslimane në Kosovë është një fenomen i ri i shfaqur pas luftës së fundit dhe debati lidhur me shaminë islamike i ka dhënë shoqërisë një dimension të ri. Pse duhet kaq shumë zhurmë gjëja se për mbrojtjen e nderit të femrës sonë, kur ato në mundësi të shprehjes së lirë kishin jo vetëm të kundërshtonin, por edhe t’iu thyejnë kokat atyre që mundohen me çdo kusht t`i kthejnë ato me shekuj prapa. Zonja Wassilia Toukali, presidente e Forumit Mesdhetar të Grave, Alzher. thoshte: “Të luftosh kundër shamisë nuk është të sulmosh fenë. Ta mbrosh atë është të vesh në pikëpyetje barazinë e femrës dhe të mashkullit. “Shkurt , shqiptarët paraqiten si popull i kundërt nga të gjitha kombësitë e tjera të sulltanit .. Kur të shohësh ndonjë që paraqitet me ndonjë pamje fizike të shkëlqyer, gjithnjë do të gjesh se e ke parë shqiptarin. Përveç kësaj, nga të gjithë popujt e Ballkanit vetëm shqiptari është artist. Posaçërisht e personalitetit tij të patundshëm gjithnjë e çon përpara në mënyrë të dallueshme ..” (Edith Durham , Brenga e Ballkanit,1909)

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)