PSE DUHET TA MËSOJMË GJUHËN SHQIPEGjuhën shqipe duhet ta mësojmë, sepse ajo është gjuha jonë, është gjuha e nënës sonë, është gjuha e gjyshërve tanë e stërgjyshërve tanë të stërlashtë. Është gjuhë e ëmbël, e pasur, e bukur dhe një nga gjuhët më të lashta të Evropës dhe të njerëzimit. E mbi të gjitha gjuha shqipe është gjuha e identitetit tonë kombëtar. Gjuha shqipe na e përcakton qenien tonë shqiptare. Dhe kombet e tjera të qytetruara do të na çmojnë, aq sa e çmojmë ne vetvetën, aq sa e çmojmë gjuhën shqipe dhe kulturën tonë. Mendimin tonë ne mund ta thellojmë dhe ta shprehim vetëm aq sa e njohim gjuhën tonë. Aq sa do ta mësojmë gjuhën shqipe , aq mund t’ i mësojmë edhe gjuhët tjera, prandaj, sa më shumë ta zotërojmë gjuhën e nënës, aq më shumë dhe aq më mirë i zotërojmë edhe gjuhët e kulturat e popujve tjerë.

“Kurrë nuk kemi të drejtë të quhemi komb i qytetëruar, sado që të mësojmë gjuhë të huaja, sepse kombi nuk qytetërohet vetëm me mësimin e gjuhëve të huaja, por me mësimin e gjuhës së vet”,, thoshte rilindësi ynë Filip Shiroka.

“Gjuha Shqipe është i vetmi mjet i ndriçimit dhe i përparimit moral.Ajo është një gjuhë e fuqishme dhe e bukur që duhet të jetë krenaria e folësve të saj dhe një mjet i shenjtë për zhvillimin kulturor dhe intelektual të kombit të vjetër shqiptar”, thotë gjuhëtari me famë botërore Holger Petersen.

Kurse për Mit’hat Frashërin: “Themelin e diturisë dhe të atdhetarisë e përbën gjuha Shqipe”..

Gjuhëtari ynë i madh Eqrem Çabej shton:
“Gjuha është pasqyra më e qartë e një kombi dhe e kulturës së tij”.
“Gjuha shqipe ka aq pasuri fjalësh e është e ardhshme e plot gjallëri e jetë, sa mund të përkthehen në të klasikët e çdo kombi, e çdo kohe”.
“Gjuha pasqyron një kombësi, ajo është pasqyra më e qartë e një kombësie dhe e kulturës së saj. Shkalla e pasurisë dhe e pastërtisë së gjuhës është tregues i nivelit të kësaj kulture”.
“Gjuha është sendi më i çmueshëm i një populli dhe për popullin shqiptar është i vetmi thesar”.

E për poetin Gjovalin Shkurtaj: “Mbrojtja e gjuhës është detyrë dhe peng nderi për çdo shqiptar”.
“Ai që e zotëron gjuhën e vet vlen më tepër se ai që pushton një qytet”, thotë, thotë një mendimtar i lashtë.

Një proverb latin na meson: “Gjuha e keqe sjell shumë të këqija”!

Gjuhëtari e filosofi Heidegger shton: “Gjuha është një institucion mbi të gjitha institucionet”.
Rilindësit tanë gjuhën shqipe e bekonin dhe e çmonin si "Gjuhë Perendie". Prandaj, ta mësojmë GJUHËN SHQIPE.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)