Antishqiptarizmi dhe mitologjia sllave në enciklopedinë e Maqedonisë

Prof. Dr. Agron F. FicoDijet shkencore, që janë një dhuratë fisnike e mendjes së njeriut kanë qenë dhe janë dritë dhe busull në zhvillimin e njerëzimit. Shkenca dhe kultura kanë qenë dhe janë burime të fuqishme të përparimit dhe të miqësisë së popujve. E ashtuquajtura enciklopedi e Maqedonisë, që u vu në qarkullim, kohët e fundit, përcjell mesazhe jo vetëm të gabuara, antishkencore, por edhe antishqiptare.

Shqiptarët janë ndër popujt më të lashtë. Zbulimet arkeologjike, dokumentet historike, dëshmitë e historianëve klasikë, të historianëve të periudhave të ndryshme historike, mbi të gjitha vet gjuha shqipe provojnë katërcipërisht lashtësinë e shqiptarëve.

Dijetarët e shquar thonë se shqiptarët janë një popull autokton, një popullsi e moçme, pasardhës të banorëve më të parë të gadishullit ballkanik, një ndër popujt më të lashtë të Europës dhe të botës. Ata thonë se shqiptarët rrjedhin nga pellazgët e dikurshëm. Përfaqësuesi i kësaj teze është albanologu gjerman G. Von Hahn.

“Të gjithë dijetarët e sotëm bashkohen në mendimin se Shqiptarët janë stërnipat e ilirëve të moçëm dhe se gjuha e tyre është faza më e re e ilirishtes së vjetër”- shkruan Eugen Oberhummer, profesor i gjeografisë historike në Universitetin e Vjenës. Shqiptarët e sotëm rrjedhin padyshim nga raca e moçme e ilirëve, thotë historian i njohur rumun, Nikolla Jorga.

Janë të shumta dëshmitë që sjellin dijetarët dhe historianët e huaj për lashtësinë dhe autoktoninë e shqiptarëve. Shtrembërimi, falsifikimi dhe baltosja që bëjnë autorët e të ashtuquajturës enciklopedia e Maqedonisë nuk është një dukuri rastësore. Sajesat e tyre janë një prodhim i mitologjisë sllave anti shqiptare.

Ish kryeministri i Serbisë, Vladan Gjeorgjeviç, në një libër të mbrapshtë me titull “Shqipëria dhe Fuqitë e Mëdha” nxin e karbonizon gjithçka shqiptare dhe poshtëron kombin shqiptar para opinionit publik. Gjeorgjeviçi me një urrejtje patologjike, shkruan midis të tjerash: “Shqiptarët nuk janë një komb, por vetëm një përzierje fisesh të ndryshëm, pa gjuhë të përbashkët, pa histori dhe pa atdhe..”( “Rilindja e Shqipërisë Etnike” 2009, f.13).

Ngjashmëria e këtyre shpifjeve antishqiptare janë të njëjta me ato që thuhet për shqiptarët në të ashtuquajturën Enciklopedi e Maqedonisë. Përdhosja e figurave të mëdha të kombit shqiptar, heroit kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeut, Nënë Terezës etj. provojnë jo vetëm thelbin antishqiptar të këtyre të ashtuquajturve akademikë, por edhe mbështetjen që ata kanë, qoftë edhe financiarisht nga qeveria e Maqedonisë.

Studiuesit e Shqipërisë, Kosovës dhe gjithë hapësirës shqiptare duhet të nxjerrin një mësim, të bëjnë detyrën ndaj kombit. Të hedhin me argumente shkencore, poshtë tezat antishqiptare dhe të shkruajnë historinë e vërtetë të shqiptarëve të Maqedonisë.

Kërkesa mbarë shqiptare është që ky botim, me falsifikime dhe fyerje ndaj kombit shqiptar të hiqet menjëherë nga qarkullimi dhe të hidhet në koshin e plehrave.

Comments

Popular posts from this blog

Libra të rinj - Shkarkim falas

Ese për Vitin e Ri

Poezi të zgjedhura nga GJERGJ FISHTA (23 tetor 1870 - 30 dhjetor 1940)